Héraklész információ !

Az ifjú Héraklész kígyóvalKi az a hős, aki a kortársak és az utókor szerint többet tett a világért és az egyszerű emberekért, mint sokán mások együtt véve, ugyanakkor sokat is szenvedett ?A neve biztosan ismert: Ő a görög Héraklész, latin nevén Herkules.Már több éve használja a magyar sport az elnevezést:
Héraklész program.    De tudunk-e többet a névadóról ?
A nem mindig egyszerűen követhető görög mitológiai fordulatok egyik legérdekesebb és legnépszerűbb alakjának példája, tettei a ma emberének életében is jelen vannak.
Ha már ókori névadót választottak a program elindítói, akkor Héraklész fizikai ereje, „személyiség jegyei” és példája méltó a legtehetségesebb fiatal sportolókat gondozó rendszer reprezentálására.
Az ép testben ép lélek nem csak egy szlogen, valóságtartalma bizonyított.  Miért ?

Mert a  legnagyobb elmék is úgy tartották, hogy a mozgás, a fizikai erőkifejtés elősegíti a hatékony szellemi munkát.
Ezért (is) javasolja a masz.hu az alábbi kis ismertető elolvasását – remélve, hogy a magas szintű sportmunka már előkészítette az alábbi, néha meglepő társításokat, tényeket és neveket tartalmazó információ könnyű befogadását. Tehát a névadó, aki hősként elvégezte a tizenkét legnehezebb munkát:
 

Héraklész másik ismert latin nevén Hercules görög mitológiai hős, Zeusz főisten és Alkméné tirünszi királynő gyermeke. Mind a mai napig a görög mondavilág legismertebb alakja, az erő megszemélyesítője. A görög felfogásban Héraklész nem csupán izmos atléta, hanem a férfiasság, bátorság és szívósság ideáljának megtestesítője. Többet tett a világért és az egyszerű emberekért, mint sokan mások együttvéve, ugyanakkor sok szenvedést is megélt.Héraklész Louvre PárizsÉppen ezért érdemelte ki hírnevét és a hősiességéről szóló legendákat. Tettei jutalmaként elnyerte a halhatatlanságot.A Zeuszra és gyermekeire örökké féltékeny nővér és feleség Héra (az Olümposz királynője) bosszúja miatt kellett Héraklésznek unokabátyja, Eurüsztheusz szolgálatában elvégeznie azt a tizenkét munkát, amelyet az utókor tizenkét hőstettként tart számon. Ezek a következők:

Megölte a nemeai oroszlánt.Megölte a lernai hüdrát.Elfogta a kerüneiai szarvast.Elfogta az erümanthoszi vadkant.Kitakarította Augeiász istállóját.Kiírtotta a sztümphaloszi madarakat.Elfogta a krétai bikát.Elkötötte Diomédész négy lovát.Megszerezte Hüppolité övét.Elhajtotta Gérüoneusz nyáját.Megszerezte az aranyalmákat a Heszperiszek kertjéből.Láncra verte az alvilági Kerberoszt.

Edzések utáni programajánlat: érdemes utána nézni, hogy  egy-egy hőstett mit takar.

Még több megtudható a www.valtozovilag.hu/qc/H.htm honlapon.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.