A hirtelen szívhalálról

  "A sport nem káros"                

szívügyek"Azt gondolom, hogy új világ jött… Korábban természetesen nagyon fontos volt a sportsérülésekkel és az ezzel kapcsolatos sportorvoslás. De a teljesítmények fantasztikus növekedésével, nap mint nap újabb világrekordok születésével elértük a szervezet teljesítőképességének határát, és ezzel bizony klinikai és tudományos szinten is foglalkozni kell"  – mondta bevezetésként Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Szívközpontjának igazgatója, amikor  Vad Dezső, MOB  a honlap szerkesztője  fiatal sportemberek újabb és újabb  érthetően nyugtalanító tragikus elvesztéséről,  a hirtelen szívhalálról kérdezte.

"A hirtelen szívhalál a leggyakoribb haláleset a mai civilizált társadalomban " – kezdte a professzor.

"Az okokat két részre kell osztanunk. Az egyik egyértelműen valamilyen szívbetegséghez kapcsolódó, hirtelen szívhalál magának a szívizomnak károsodásából következő életveszélyes ritmuszavar. De  akadnak genetikusan öröklött, gyakorlatilag ép szív mellett bekövetkező halálesetek. "

 – Hogyan kerül mindez az élsportba?

" A szívhalál kialakulásához nagyon sok tényező együttes jelenlétére van szükség. Az egyik ok, hogy ehhez a szívizom struktúrában kell lennie vagy valamilyen nyomon követhető anatómiai eltérésnek, mondjuk egy koszorúér-betegséget követő infarktus miatt kialakult hegnek, vagy szívizom-elfajulásnak, vagy vele született, genetikus defektusnak. A tragédiához  kell egy kiváltó faktor, egy indító esemény is.  A  fokozott cselekvésnek kitett sportolók  alapjában véve fokozott szimpatikus idegrendszerű aktivitást fejtenek ki,  Ha azonban  jelen van a szívben ilyen említett hajlam, akkor bizony az élsport során a felkészülés szakaszában, vagy a verseny alatt kialakulhatnak ilyen események. Hogy mindez milyen mértékben emeli meg a szívhalál gyakoriságát, az újabb kérdés. Az olasz kutatók megállapítása szerint az élsportolók hirtelen szívhalál előfordulásának gyakorisága körülbelül ötszöröse, mint az átlagos, ugyanolyan korú népességben bekövetkezik. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a sport káros az egészségre. Nagyon alacsony szívhalállal kell számolni, ha a nem sportoló, egészséges, 20-25 éves korúaknál   a szám elenyésző, és ennek a nagyon elenyésző esetnek az ötszöröse fordul elő sportolóknál. "

prof.dr.Merkely Béla

Prof.Dr.Merkely Béla

– Hogyan lehet ez ellen védekezni?

"Vizsgálták a 35 éven aluli sportolók hirtelen szívhalálának okait. Azt állapították meg, hogy alapos, kronológiai vizsgálattal az esetek közel kilencven százalékát meg lehetett volna előzni. Ilyen szív vizsgálathoz tartozik egy alapos anamnézisfelvétel, azaz a beteg, a sportoló és a sportoló családjának története. Azaz milyen betegségek fordultak elő a családban, akadt-e eszméletvesztés, korai szívhalál, koszorúér-betegség, szívizom-elfajulás. Ilyen és ehhez hasonló, célzott irányú kérdésekkel a felmérést a sportorvos is elvégezheti. Ezt követi azután az EKG. Akadnak a sportolókra jellemző, nem jelentős eltérések, viszont akadnak olyanok, amelyek egyértelműen növelik, illetve bizonyítják a szívizombetegség veszélyét. Tehát ha eltérés van, akkor gondolni kell arra, hogy a vizsgálatot folytatni kell. Akkor jön a kardiológus, aki szív ultrahang vizsgálatot végezhet. Ez a vizsgálat elég pontosan meg tudja határozni a szív struktúráját, a billentyűk állapotát, a szív működésében meglévő esetleges eltéréseket. A megelőzésben tehát az ultrahang vizsgálat fontos szerepet tölt be. De a vizsgálatokat folytatni is lehet. Mindez vonatkozik a rendszeresen versenyző fiatalokra. A szűkebb élgárda, az egyes sportágak válogatott kereteiben a rendkívüli megterheléssel járó edzéseket végző tagjainál, akiktől a hagyományoknak megfelelően kiemelkedő teljesítményt, nemzetközi eredményt, az ország hírnevéhez való hozzájárulást várjuk, azoknál a vizsgálatok terén tovább lehet és kell mennünk. A szív MR-vizsgálat rendkívül fontos, szinte szövettani, morfológiai képet adó lehetőség számunkra. Azt gondolom, hogy azoknak, akiknek életében a sport meghatározó szerepet tölt be, nemzetközi helytállásra készülnek, s így a legnagyobb terhelésnek vannak kitéve, előbb vagy utóbb ilyen vizsgálaton át kellene esnie. "

operáció

– Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha valamilyen eltérést találnak?

" Ez a legnehezebb, mert amíg nem találunk eltérést, a keretorvos vagy a kardiológus minden további nélkül aláírja a sportoló versenyzési engedélyét. Ha eltérést találunk, akkor kell támaszkodni a kardiológus tapasztalatára és felkészültségére. Azt hiszem, hogy az utóbbi évek eseményei kényszerítették ki a mi intézetünkben is, hogy igazi sportkardiológiai profil alakuljon ki. Munkatársaim közül többen kardiológiai szak ambulanciára járnak át a Sportkórházba. De hozzánk is mind nagyobb számban érkeznek élsportolók, akiket az említett vizsgálati soron végigviszünk, szívultrahang, terheléses EKG, spiro-ergometria, szív MR-vizsgálat, Így végül  eljutunk egy képhez, ami alapján azután döntünk, hogy az adott sportolónak kiadjuk-e a versenyzési engedélyt, vagy nem. Kolonics György halála óta eltelt háromnegyed év alatt több mint ötven olimpikon fordult meg centrumunkban. Azonkívül további száz, ugyancsak élvonalbeli sportolónak számító, de nem olimpiai kerettag versenyző is jelentkezett ilyen alapos  vizsgálatra. "

szív– Hogyan lehet ezekre a vizsgálatokra jelentkezni?

"Ennek több útja van. Az egyes sportági szakszövetségek külön kerestek meg bennünket, így a kajak-kenu és a vízilabda-szövetség, illetve a válogatott keretek orvosainak ajánlásával  közvetlenül jelentkeztek. De természetesen folyamatosan állandó kapcsolatban vagyunk az Országos Sportegészségügyi Intézettel, és visszajelezzük a vizsgálatok eredményét. Sőt, közösen velük, valamint a Semmelweis Egyetem Orvosi Tanszékével tudományos projektben is részt veszünk. De ha kiszűrődnek esetek, akkor közvetlenül kapunk felkérést az ország minden részéből, hogy egy-egy fiatal eltiltott sportoló esetében adjunk második véleményt. Végezzünk újabb vizsgálatokat a rendelkezésre álló eszközeinkkel. Gondolok a szív MR-vizsgálatra, hiszen több száz kilométeres körzetben ez legmagasabb szinten nálunk működik. Az is megtörténik, hogy a sportoló maga e-mailen keresztül fordul hozzánk, de ilyen esetekben is igyekszünk segíteni. Kétségtelen tény, hogy Kolonics György olimpiai bajnokunk szomorú halála sok élsportolót, olimpikont megrázott. Elgondolkoztatta őket a szomorú eset, hogy ők is milyen veszélynek vannak kitéve, s mint emlitettem nagy számban  kérték a vizsgálatot. Az MR vizsgálat hasznos lehet a jövőben a szív teljesítőképességének lemérésére is, amely nagymértékben segítheti sportolóinkat a legjobb eredmény eléréséhez."

–  Nos,  káros-e a sport  vagy sem ?

" A válasz határozott, a sport nem káros. Ha a sportolók rendszeresen szűrővizsgálatokon esnek át, és utána egyes esetekben továbblépünk,    kardiológiai osztályon vagy sportra specializálódott központban végzünk további vizsgálatokat, akkor a szívhalál egyébként ötszörösére emelkedett esélyét az átlag alá lehet csökkenteni. Egyéni tragédiákat, nemzeti tragédiákat tehát megelőzhetünk, de a hirtelen szívhalált egyelőre a fiatal sportolók esetében sem tudjuk örökre megakadályozni. . Egyedi esetek mindig előfordulhatnak. A mi feladatunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy kiszűrjük a lényegesen magasabb hirtelen szívhalál-rizikójú sportolókat, életmód-változtatást ajánljunk, és az élsportot, a versenyzést ne engedélyezzük.  A mozgás, a rendszeres  sportolás nagyon fontos. A hirtelen szívhalál miatti jogos aggodalom során  ne hogy elterjedjen az esetleges sport, mozgás nélküli élet. Gondoljunk arra , hogy a mindennapos sporttevékenységgel   mi nem terheljük meg olyan mértékben keringési szervrendszerünket, mint egy élsportoló, aki adott esetben hat-nyolcszoros perc/térfogatot is könnyedén elér, de vannak olyan mérések, amelyek szerint 15-szörös perc/térfogatot is teljesíteniük kell az edzések során ahhoz, hogy kiemelkedő eredményt érjenek el. A sport megfelelő, állandó ellenőrzés mellett feltétlenül egészséges tevékenység."  Befejezésül a vízilabdát ma is kedvelő, szórakozásból rendszeresen pólózó  Professzor úr bevezetőjéből idézünk: Új világ jött a sportorvoslásban!

Forrás: mob.hu

liliom

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.