Ismét a sűrűjében

maszlogo150Már 2010-re készül az atlétika

Szinte be sem fejeztük a 2009. évi versenyszezont, már ismét a feladatok sűrűjében vagyunk. Megkezdődött a felkészülés egy nagyon fontos évre, az olimpiai ciklus második, 2010-es évére.

Javában zajlanak az előkészületi munkálatok, ami adminisztratív oldalon azt jelenti, hogy egyrészt szakmailag tervezzük a felkészülési és versenyidényeket, folyamatos egyeztetés zajlik a szakmai munka körül, míg másik oldalról a feltételek biztosíthatóságának előkészülete, tervezése, új irányok keresése zajlik.

Mivel túlvagyunk az Európai Naptár egyeztetésen, kialakult a jövő évi hazai versenynaptár gerince, így lehetőség nyílik a részletek megtervezésére is. Az elmúlt héten a versenyrendszer koordinálása érdekében megbeszélésre hívtuk a Megyei Atlétikai Szövetségek vezetőit.

A MASZ egy egységes, Regionális versenyrendszer bevezetését kezdeményezte, melynek több célja is van. Fontos, hogy a versenyrendszer szakmailag kiszolgáljon, azaz folyamatos versenyzési, felkészülési lehetőséget biztosítson minden korosztályban és minden versenyszámban. A szakmai érdekek mellett fontos, hogy minőségében jobb, színvonalasabb, marketing értékkel bíró eseményeket rendezzünk.

 Értekezlet a MASZ-ban

A MASZ által felkínált rendszer évente rugalmasan alakítható a szakmai igényekhez, átjárható, költségkímélő és regionális mivoltából fakadóan színvonalasabb lehet, mint a jelenlegi megyei bajnokságok. Az új elképzelés körül – kisebb körben - alakultak ki viták, merültek fel kételyek a működő képességet illetően, a többség számára azonban alkalmazhatónak tűnt.

Hirt Károly felszólalása

 A jó hangulatban lezajlott egyeztetés eredménye mégis az lett, hogy a bevezetéssel óvatosan kell bánni, ezért első körben, 2009 november 2-ig a Megyei Atlétikai Szövetségek megküldik a MASZ számára a 2010. évi versenynaptár tervezetüket, melyből kiderül a koordinálhatóság lehetősége és szükségessége és ezt követően térünk vissza az új rendszer bevezetésének kérdésére.

Értekezlet 2010-ről

A szakmánál maradva elmondhatjuk, hogy ismét igen sűrű és mozgalmas évünk lesz 2010-ben, amit már el is kezdtünk. Megkezdődtek a szakági edzőtáborok, a hétpróbázók, az ugrók, a dobók már edzőtáboroznak, a futók - a felnőttekkel együtt – és a gerelyesek a hétvégén felmérést tartanak.

 07 Gerely felmérés

Ezeken kívül az év hátralévő részében felnőtt és utánpótlás szinten 13 szakági programot kell lebonyolítani. A távfutók felmérésének egyesek számára nagyobb a tétje, hiszen előttünk van a decemberi Mezei EB. Reális esélye a kijutásra egy-egy felnőtt és esetleg junior férfi versenyzőnek lehet.

 Sajnos a jelenlegi erőviszonyok nem teszik indokolttá csapatok indítását, az egyéni indulást pedig akkor támogatja a MASZ, ha  felnőtt 10km-en 29:10, junior 8km-en 24:35  teljesítenek a részvételre aspirálók.

Felmérés 2008

Novemberben és decemberben ismét versenyek várnak az atlétákra. November 7.-én a legkisebbek, a 9-12 éves gyermekek részére rendezünk Terematlétikai versenyt, majd November 14.-én a Kismaraton Bajnokságon mérheti fel a távfutó szakág, hogy hol is tart a felkészülés első lépcsőivel.

A részletekről hamarosan értesülhetnek az érdekeltek a november közepén megjelenő, szakág vezetői és edzőbizottsági egyeztetésen átesett szakmai programokból.

Terematlétika 08

Fotó: DI, ML

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.