Legyőzte a csúcsokat

Komiszár Krisztina GEACA fegyelmezett  munka eredménye
A 2009-es fedett pályás idény menetrendszerű eseménye volt Komiszár Kriszta sorozatos csúcsjavítása. A kiváló futások mellett a tizenhét éves gödöllői sprinter lány jó bajnoki eredményekkel is felhívta magára a figyelmet.
„- Magam is meglepődtem egy kicsit, hogy Kriszti ennyire tartósan tudta ezt a formát hozni.”- kezdte a fedett idény értékelését Benkő Ákos, a versenyző edzője „- ezek a versenyek sok hasznos tapasztalatot hoztak a későbbiekre nézve.”

A korcsoport bajnokságait biztosan nyerő fiatal atléta a felnőttek között is helyt állt. A magyar bajnokságon emlékezetes döntőt vívott hatvan méteren Rózsa Zsófival, csak kettőjük megismételt futása után adta át az első helyet. Kétszázon Petráhn Barbarával versengve állhatott fel ugyancsak a dobogó második fokára.

„- Ami szakmailag érdekes volt,- folytatta a mesteredző „-  hogy két olyan
dolgot próbáltam meg a felkészülés során – és ehhez természetesen kellett egy ilyen tehetséges alany, aki jól reagált rá – a vontatást és a húzást. Van egy gépünk, amivel időnként dolgozni szoktunk. Az ilyen irányú munka kombinációját sikerült úgy összerakni, hogy végül  nagyobb lökést adott az eredményekben, mint amire én számítottam.

OB döntő 09 Komiszár és RózsaA másik, ami nagyon fontos – és ezzel újat nem árulok el - , hogy folyamatosan és nagyon odafigyelve, fegyelmezetten  tudott ez a kislány dolgozni. Komolyan vette, amit csinált és ez érződött az elvégzett feladatok jó  megoldásában. A munka így rendben volt. Azt hiszem,  aki ismer tudja, hogy nem ma kezdtem ezt a szakmát és volt már néhány elfogadható tanítványom, de most is tapasztaltam azt, hogy személyre lebontva mindig keresni kell a legjobb megoldásokat, a megfelelő edzéseszközöket, a verseny előtti egyéni megoldásokat. A fedett szezont általában erre szoktuk felhasználni."

A GEAC versenyzője 2009. telén hét alkalommal futott korcsoportos legjobbat. Az ifjúsági 60 méter csúcsát háromszor javította meg , egyszer beállította és a 200 méter csúcsa is már az Ő nevéhez fűződik. Javuló ifjúsági eredményei a junior 60 m csúcs kétszeri beállítását is eredményezték. Azaz négy csúcsjavítás és három beállítás Komiszár Kriszta fedett pályás teljesítménye.

„- Hosszútávra úgy építkezünk, hogy én nem akarom már most
megtanítani sprinteresebben sprintelni.- tekintett előre Benkő Ákos. „A térd vetülete elé lép jobban, mint ami a rövid sprinthez kellene, de nem akarom visszavenni azért, mert titkon van bennem olyan, ha netán valamikor ez a kislány 400 métert fog futni, akkor ahhoz egy hosszabb léptű mozgás kell. Ez most megvan és ezzel is tud  nagyon szép eredményeket elérni és úgy gondolom, hogy ezt fent kéne tartani. Természetesem cél a gyorsaság további fejlesztése, de ha úgy alakul, akkor egy rövid lelépésű, úgynevezett klasszikus  vágtafutásból nem lehet megoldani a visszatérést egy Szewinska , vagy Pál Ica szerű utazó, szabadfutású 400-ra. Visszatérve a közelebbi feladatokra, a fedett idény alapján az idei nyarat  úgy látom, hogy az ifi VB-n egy tisztességes szereplés várható Krisztától.”

Komiszár Kriszta és Benkő Ákos

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.