Magyar sikerek Berlinben

Csák Ibolya olimpiai bajnok 1936 BerlinEmlékek az Olimpiai stadionból

„ Itt állnak hármas holtversenyben. Negyedórás szünet, pihenő. Aztán újra felteszik a lécet 162 cm-re.  A holtversenyt eldöntő ugrások következnek. Elsőnek Kaunt hívják. Elcsendesedik a stadion, a hosszú lány lassan készülődik, meg-megáll, újra kezdi a nekifutást, végre elszánja magát és – leveri a lécet. A kis Odam nem sokat teketóriázik, már rohan is és – ugyanúgy leveri. Csák következik,…”Az 1936-os berlini Olimpia helyszíne ugyanaz a stadion, mint ahol a szombaton kezdődő Világbajnokság is megrendezésre kerül. Az olimpiai stadion többször átépítésre került, de  mai formája közel megfelel az akkorinak. A berlini olimpián 27 magyar atléta vett részt, és Csák Ibolya emlékezetes bajnoksága mellett még további öt helyezést szereztek akkori legjobbjaink.

Csák következik látszik rajta, hogy megnyugodott, jót tett neki a kis pihenő.Nem rakosgatja jobbra-balra a nekifutón a jelzéseit, a törülközőjét, a német lány papucsát, az angol lány melegítőjét. Salakot sem vesz a kezébe, nyugodtan lépked, aztán gyorsít és átlibben a léc fölött ! Vége, nincs több javítás ! Zeng a magyarok örömkiáltása és recseg a hangszóró:  „Damit is Csak, Ungarn mit 160 Zentimeter Siegerin!” Délután 3 órakor kezdődött a verseny, 5 óra 48 perckor ért végett: ekkor húzták fel a magyar zászlót.” ( Lukács László-Szepesi György)

Csák Ibolya

A Magyar Atlétikai Szövetség centenáriumi kiadványa, a 100 év atlétika alapján így eleveníthető fel a magyarok 1936-os berlini szereplése: A klasszikus sprintszámokban kiváló vágtázóink voltak: Sir, Gyenes (a képen balról a harmadik), Gerő, Minai, Zsitvay és nem utolsó sorban a 300 yardos síkfutás világcsúcstartója, Kovács József. Jogos várakozás előzte meg részünkről az előfutamokat, ahonnan közülük ketten jutottak a középfutamokba, a döntőt pedig csak nézték és a nézőkkel együtt csodálták Owens futását.

Gyenes Gyula MAC

Jól szerepelt azonban a 4x400 méteres váltó, akik a Ribényi Tibor/ 49,8 – Zsitvay Zoltán/ 48,6 – Vadas József/ 48,5 – Kovács József/ 47,9 összeállításban a hatodik helyet szerezték meg  (3:14,8 p). Közép- és hosszútávfutóink közül ketten értek el jegyzett eredményt. Szabó Miklós (708) hetedikként ért célba 1500 méteren (3:53,00 p.) és Kelen János 12.-ként végzett 10000 méteren.

Szabó Miklós

Az ügyességi atléták közül holtversenyben a hatodik lett rúdugrásban Bácsalmási Péter és Zsuffka Viktor (400 cm), Várszegi József a hetedik legjobb volt gerelyhajításban (65,30 m).

Bácsalmási Péter

 Az 1936-os berlini Olimpia legnagyobb sztárja a négy aranyérmet nyert Jesse Owens / USA volt, aki megnyerte a 100 m/ 10,3w; a 200 m/ 20,7; a távol/  806w egyéni aranyérmét és tagja volt hazája győztes 4x100 méteres váltójának is / 39,8vcs.

Jesse Owens 1936 Berlin

A 12. IAAF Atlétikai Világbajnokság színhelye, a berlini Olimpiai stadion mai helyén már a XIX. század végén volt sportolási lehetőség. Elősző lóversenyeknek adott helyet, majd az 1900-as évek elejétől az atlétika is megjelent a területen. A több formában átalakított létesítmény maihoz hasonló építészeti arculatát a berlini olimpiára kapta, a napjainkra átépített korszerűsített és több funkciós megjelenését öt évvel ezelőtt avatták fel.

Olimpiai stadion 1936Olimpiai stadion 2009

Kelen János Berlin 1936

Berlin 2009

Archiv fotók: 100 év atlétika

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.