Maximalista vagyok

Kazi TamásOB előtti beszélgetés Kazi Tamással

masz.hu.: „ Minek köszönhető, hogy ebben az évben megindultak az eredmények ?Kazi Tamás: „- Azt hiszem, hogy  a kitartásomban rejlik a válasz. Annak ellenére, hogy télen megsérültem (hozzátenném, valószínűleg jót is tett a kihagyás) - és már sokan elkönyvelték, ebben az évben nem futok egyéni csúcsot - , akkor azt mondtam magamnak: ez egy tökéletes alkalom arra, hogy bebizonyítsam milyen fából is faragtak!

Rendkívül keményen és elszántan edzettem. Mesteremmel  Gyimes Zsolttal változtattunk az edzésmunkámon is. Valamint úgy gondolom , hogy a sérülésmentes, egymásra épülő évek - amiket végig dolgoztam -, most idén értek be.

- Mit szűrtél le az előző évek tapasztalataiból ?

K.T: - Óriási versenytapasztalattal még nem rendelkezem, de annyit sikerült leszűrnöm , hogy minden egyes futás teljesen más. Most ezzel persze nem mondtam nagy okosságot, de annyi minden történik egy 800m alatt és olyan sok mindentől függ egy jó vagy rossz eredmény, hogy még sok versenynek el kell telnie, ahhoz, hogy igazán jó középtávfutó legyek. Most ezen az úton haladok. Viszont a legfontosabb, hogy mindenki verhető!!!

Rajt 1500 méteren - 2009

- Hogyan kezdtél sportolni ?   Milyen sportágakat űztél ?  Mikor lettél atléta ?K.T: - Egészen kisgyerek koromban kaptam egy labdát, talán húsvétra - ha jól emlékszem - és azzal kezdtem játszadozni. Később mindig a nálam jó pár évvel idősebb srácok hívtak focizni a pályára. Gyakorlatilag csak sodródtam és egyszer csak tudatosult bennem, hogy labdarúgó vagyok és majd ha felnövök, egy külföldi neves klubban szeretnék játszani.

A focin kívül semmi másra nem tudtam akkoriban gondolni, de olyan 10-11 évesen kipróbáltam magam a cselgáncsban is. Elég rövid karrier volt, nyertem egy bronzérmet, ahol hárman indultunk egy súlycsoportban, illetve eltört a csípőcsontom egy edzésen. Abbahagytam.

Isztanbul 2009

Atléta akkor lettem, amikor a TF-re kerültem. Emlékszem épp zajlott a felvételi 1,5 mérföld, amikor is leköröztem az embereket. Ekkor Sztipits László kiváló vágtázó szakembernek ez szemet szúrt és megemlített az azóta is meglévő edzőmnek, Gyimes tanár Úrnak!

- Edzőid, akiket mindenképpen szeretnél megemlíetni ?Gyimes ZsoltK.T: - Akit szeretnék megemlíteni, az Molnár Ferenc mostani utánpótlás szövetségi kapitány. Mikor a Dunaferr játékosa voltam, Ő a dunaújvárosi atlétákat edzette és egy helyen volt a bázisunk. Mindig csalogatott és megvolt róla győződve, hogy belőlem atléta lesz,csak még nem tudom. Persze én mindig nevettem rajta, végül mégis neki lett igaza!Természetesen a mostani edzőm Dr. Gyimes "Coach" Zsolt az ország legjobb középtávfutó edzője, de a szememben biztosan! Bízom benne, hogy amíg tart az aktív pályafutásom, ugyanebben az összhangban fogunk tudni dolgozni. Páratlan kommunikációs készsége van. A legszebb, hogy Ő az első edzőm és én az első olyan tanítványa, aki nemzetközi szinten is elismert. Tehát együtt éljük meg ezeket a fantasztikus élményeket, amik mostanában történnek velem. Mintha az Apám és a legjobb barátom lenne egyben, mindent megbeszélünk, mindent tud rólam. Kiegészítjük egymást.Neki köszönhetem, hogy eljutottam idáig és ez még messze nem a plafon...

- Eddigi legnagyobb sportélményed ?K.T: - Nem is tudom, talán amikor Magyar Kupát nyertem labdarúgásban, vagy amikor 2007-ben Thaiföldön jártam az Universiáde-n és a megnyitó ünnepségen bevonultunk a magyar csapattal a Bangkoki stadionba. Vagy 60 000 néző felállva tapsolt és kiabált. Ott elérzékenyültem...

Bergen 2009

-  Legkellemetlenebb emlék a pályáról ( ha el akarod mondani)...K.T: - Legkellemetlenebb emlékem egyértelműen a tavalyi Országos Bajnoksághoz fűződik.Nem tudtam megvédeni a címem, valamint biztossá vált, hogy nem leszek benne a Pekingi Olimpiára utazó magyar csapatban. Ráadásul mindez Debrecenben történt, hazai pályán. Azóta sem láttam azt a futást, de még csak képet sem róla!!!

- Iskoláid, család ?K.T: - Bács-Kiskun megye déli részén lévő kis községben nőttem fel, Katymáron. Itt éltem 14 évig , ide jártam óvodába és általános iskolába, innen indultam!Miután szüleim elváltak, Baján és Bácsalmáson is éltem. Jelenleg a fővárosban lakom, amikor épp Magyarországon tartózkodom...Egy testvérem van Zorán, aki a Ferencváros labdarúgó csapatát erősíti és ha jól alakulnak a dolgai, a Celtic-ben folytathatja!!

Vasas pálya 2009

- Magadról, hobby, elfoglaltság...K.T: - Magamról tudok a legtöbbet beszélni. Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor az a KITÜNNIVÁGYÁS lenne. Maximalista vagyok, magasak az elvárások magammal szemben , ha pedig elérem a célom, nem elégszem meg vele! Olyat akarok elérni, amit még magyar középtávfutó nem ért el, azt akarom, hogy a nevem fenn maradjon örökké, fiatalok példaképe lenni! Ha minél magasabb szintre jutok, talán azzal hozzásegíthetem a magyar atlétikát ,hogy kicsit jobban odafigyeljen ránk az állam és ez által talán nagyobb támogatást is kapnak a sportolók......

Profi vagyok, ezáltal profin is készülök, máshogy nem lehet jó eredményt elérni. Alá kell rendelni mindent!Sokat alszom. Ez már szinte az edzésterv része, ilyenkor pihen a legjobban a szervezetem és jó regeneráció!Imádom a filmeket, amikor csak tehetem, moziba járok, ill. sorozatokat nézek, persze nem szappanoperákat. Szeretem a természetet. Pókerezni is szoktam néha, nem is megy rosszul!

Bergen CSEB 2009

- Esetleg valami különleges történet ?K.T: - Van egy sztorim, amit épp pár napja meséltem edzőmnek, mikor szóba jött ,hogy elmennék ismét télen edzőtáborozni Dél-Afrikába. Szóval, Potchefstromban edzettem 6 hetet és egyedül csináltam az edzéseket. Voltak helyi fiatal futók is, akiknek még csak esélyük sem volt kijutni egy világversenyre, annyi jó futó van az országban. Nem mellékesen idehaza még most is a legjobbak lennének közép-hosszútáv futásban, sajnos!

Ezek a srácok mindig kint voltak a pályán,  amikor edzettem és dicsértek, biztattak, látván , hogy mennyire keményen edzek, összeesem a futások végén.Nyílván olyan lehettem nekik, mint ha itthon kenyai, vagy etióp atléták készülnének és mindenki tátott szájjal bámulná őket, hogyan is futnak!Ha jól emlékszem magyar fordításban el is neveztek "fehércsokinak"…

Kazi Tamás Ostrava 2009

Kazi Tamás: 1:45,55 - Ostrava 2009

Nos, mindezek után valamikor a harmadik - negyedik héten, nem is tudom miért ilyen későn,de érdeklődtek mi is a fő számom és hogy mit nyertem eddig , mennyi az egyénim. Én elmondtam, hogy 800m és hogy semmit ill. 1:48,30.Na mármost többet nem buzdítottak edzésen,de azért még NÉHA megismertek...Konzekvencia? Számomra ez egy rendkívüli építő kritika volt és ott határoztam el hogy Európa, majd a világ legjobb futói közé szeretnék csatlakozni, majd a legjobb lenni!!! Ehhez most is tartom magam, ez az, ami miatt űzöm ezt a csodálatos sportágat!

- Amit még megszeretnél említeni...K.T: - Nagyon örülök a jelenlegi elnökségnek, vezetőségnek. Látom és bízom benne, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a legjobb atlétákra vigyázzanak és megkapjanak minden támogatást, hogy a legmagasabb szinten készüljenek és annak meglesz az eredménye! Köszönöm a felém megszavazott bizalmat, élni fogok vele.Ha érzem, hogy hisznek bennem, és a csillagokat nem is lehet lehozni, de én megpróbálom. Az egyszer biztos!!!!

EK Istanbul hajrá1 - 2008EK Istanbul hajrá2 - 2008EK Istanbul hajrá3 - 2008EK Istanbul hajrá3 - 2008

Nagy befutó a 2008.évi Európa Kupán Isztanbulban

Kazi Tamás első Bergenben

Győzelem Bergenben - 2009

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.