Mi okozza a problémákat ?

Kovács Sándor észrevételei a Diákolimpiával kapcsolaban - Molnár Ferenc véleménye

Kovács SándorKovács Sándor: Május 29-3o.-án rendezte az MDSZ az V.-VI korcsoportos egyéni bajnokság országos döntőjét. A verseny a résztvevők száma és az elért eredmények tekintetében méltó volt a hagyományokhoz.Három versenycsúcs és több  nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredmény született. A verseny a diákatlétika csúcsa, hiszen a  tíz éves kortól egymásra épülő versenyek résztvevői itt már szakemberek által felkészítve jelennek meg. A magyar atlétikának többek között azért van szüksége erre a versenyre, hogy a versenyzőkön keresztül az iskolák tudatvilágába minél jobban beépüljön a sportág eszméje és jelenléte.

A pozitív jelenségek mellett foglalkozni kell néhány negatív megnyilvánulással is, melyek sajnos végigkísérték a kétnapos versenyt. Sarkalatos problémát jelentett az igazolások hiányossága.

A versenyeket rendező szervezeteknek jogában áll a szabályozást a saját elképzelése szerint kiírni, amennyiben ez a sportág szabályait nem sérti. A versenyen résztvevőknek ezt vállalniuk kell.

A több száz résztvevő esetében a kiírás betartása volt a jellemző. A versenykiírásban előirt igazolásokat hozták, még ha túlzottnak is tartottak néhány kitételt. A felmenő rendszerben megrendezett versenyszámokban viszonylag kevés volt a hiányosság.

fiatal atlétákA problémák zömét a kilenc nevezéses szám okozta. Tudni kell, hogy ezeket a versenyszámokat immár harmadszor sikerült visszacsempészni a programba. Ezeknek a számoknak a résztvevői EGYESÜLETI VERSENYZŐK, DE EZEKRE A SZÁMOKRA IS AZ ISKOLÁN KERESZTÜL KELL NEVEZNI. Itt jelentkezett néhány edzőkolléga méltatlankodása. Szidták a testnevelőket, az iskolát, a rendező MDSZ-t. Megnyugtató az volt, hogy ez nem volt általános jelenség .

Elsősorban a budapesti szakosztályok néhány versenyzőjének hiányos igazolásai miatt volt az ideges hangulat. Sajnos öt esetben az utólagos kizárást is alkalmazni kellett. EZEK A JELENSÉGEK NEM MÉLTÓAK A VERSENY RANGJÁHOZ ÉS HAGYOMÁNYAIHOZ.

Molnár Ferenc MASZ up. szövetségi kapitány szerint sürgősen le kell ülni a Diáksport Szövetséggel megtárgyalandó a nem kívánatos jelenségeket. Elsősorban az ügyeskedő, a szabályok mellőzését elkövető edzőkkel kell leülni, hogy ezek a megnyilvánulások, amelyek MASZ bajnokságokon is előfordulnak, szűnjenek meg.

Nagyon hamis az a szlogen, amelyet egyre gyakrabban hallani: "Miért erősködünk? Örüljünk, hogy még vannak atléták" REND NÉLKÜL VALÓBAN NEM LESZNEK!

Fiatal ugróA meghívott és indulási jogot szerzett versenyzők 85  százaléka megjelent a versenyen. Néhány versenyszámot  leszámítva, a részvételi költségek emelkedése ellenére is megfelelő volt a részvételi létszám, A felmenő rendszerű/megye – Budapest - országos/ versenyek is jól vizsgáztak. Bár néhány edző "nyűgnek" tartja az előversenyeket, a megkérdezett edzők többsége  jó felkészülési lehetőségeknek tartja  ezeket.

A nevezéses számok körüli zűrzavarok kiküszöbölése után - véleményem szerint- a Diákolimpia változatlanul a magyar utánpótlás legfontosabb évfolyamainak - a szövetségi bajnokságok melletti - kiemelkedő és szükséges versenye.

Kovács Sándor testnevelő tanárnyugalmazott up. szövetségi kapitány, a Diákolimpia versenyeinek MDSZ munkatársa

Molnár Ferenc up. szövetségi kapitány:A levélben van igazság. Több esetben a testnevelő kollégák felületessége, vagy a testnevelő és az edző "nem megfelelő összhangja" miatt kellett otthon maradnia néhány válogatott atlétának. Ettől függetlenül akkor is azt mondom, le kell ülni megbeszélni a jövőt és rugalmasabb versenykiírásban biztosítani azt, hogy ha elfogadható indok esetén a válogatott kerettag atlétának (akit a mindenkori up. kapitány igazol) lehessen indulni az országos megmérettetésen, mind ahogy az régebben volt is. Sőt, még akár a MASZ kérésére betétszámokat is (persze ha az időrend engedi és ez is előre egyeztetve van) lehessen beiktatni a versenybe, hiszen a MASZ is komolyan veszi a Diákolimpiát, válogató és szintteljesítő versenyként szerepel a Szakmai programban. A jó kapcsolat fenntartása fontos az MDSZ - el, mert azért azt se felejtsük el, hogy az iskolákra nagy szükségünk van az utánpótlás szempontjából és a szakmai stábunk nagyobb része maga is testnevelő tanár. Nem is velük van az MDSZ-nek "baja". 

A MASZ szakmai vezetői 2009

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.