A nagy ugrás és aki ugrotta

Két Európa csúcs Torinóban

Sebastian Bayer 871 cmA fedett EB legnagyobb eredménye a legutolsó pillanatban született . Szinte már mindenki a záróünnepségre készült, amikor a nagyközönség számára eddig alig ismert német atléta Sebastian Bayer egy elképesztő ugrással 871 cm-re repült távolban. Az esemény annyira a látnivalók végén volt, hogy még a Magyarországon egyedüliként közvetítő Eurosport is csak éppen hogy meg tudta mutatni a nagy ugrást és már el kellett köszönnie. Az írott sajtó is némi késéssel adta hírül a szenzációt. Kit is tisztelhetünk a minden idők második legnagyobb fedett pályás eredményét elérő távolugróban ? Ki az, aki hirtelen ezzel a teljesítménnyel Carl Lewis (879 cm - 1984) nyomába szegődött a tető alatti örökranglistán ? Sebastian Bayer fiatal versenyző, 1986-ban született. 817 centiméteres eredménnyel érkezett Torinóba, ahol ezt a döntőben már első ugrásával megjavította (829). Szabadtéren kétszeres német bajnok , tavaly nyáron 815 cm-t ugrott. Húsz évesen indult a göteborgi EB-n, de nem jutott döntőbe. Hasonló eredményességgel vett részt a pekingi olimpián is. A mostani EB-t megelőzően legrangosabb címe egy második hely a 2005-ös junior EB-ről.

Boka sérülés miatt ki kellett hagynia a 2007-es szezont. Idén fedett pályán stabilan ugrott 810 cm felett, megnyerte hazája bajnokságát is.

”- Most még nem tudom elmondani, hogyan ugrottam ilyen nagyot”- mondta nem sokkal a verseny után Bayer.”- a nekifutó és az elugró hely nagyon jó volt, ezt már a tegnapi női verseny is bizonyította. Éreztem, hogy jó formában vagyok, 830-840 körül szerettem volna ugrani, de ekkorára nem gondoltam. Az első ugrás után – ami nagyon jól sikerült – kérdeztem is Nils Wintert ( aki a másik német ugró volt a döntőben), mennyi a fedett Európa csúcs, mert olyan jól éreztem a mozgást. Külön motivált, hogy az utolsó kisérletem előtt hallottam a német himnuszt, ami Ariane Friedrichnek szólt.”
Dwain ChambersA távolugró döntő ritkán látható magas színvonalú volt. Sebastian Bayer történelmi 871 cm-es  ugrása  mellett még öten értek el igen jó eredményt, a hatodik helyhez is 800 cm kellett.

 

A 30. fedett Európa bajnokság másik kontinens csúcsát a kiváló képességű Dwain Chambers érte el 60 méteren. A sikeres és problémás múltú brit vágtázó 6,42 mp-vel minden idők harmadik legjobb fedett pályás eredményét futotta az elődöntőben. A 31. évében járó atléta már 1999.-ben bronzérmes volt 100 méteren a sevillai VB-n, Athénben az olimpián negyedik helyen ért célba. Győzött a müncheni EB-n, de ettől a címtől dopping esete miatt megfosztották. Visszatérte után tavaly már harmadik volt a fedett VB-n, idén pedig biztosan nyerte meg a torinói EB-t (6,46).”- Nagyon elégedett vagyok. 6,45 körül terveztem és mindenképpen aranyéremmel akartam hazamenni. Nagyon koncentráltam a győzelemért.”- mondta a hazája olimpiai bizottságával a 2012-es indulásért küzdő atléta. A csúcsfutás pontos, ezredre mért ideje 6,418 mp volt.

Célfotó Eu csúcs D.Chambers 60 m 6,42 fEB 09

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.