Örömmel vettek részt a közös munkában

Pars Krisztián - 09Mérlegen a dobások - 2009

A masz.hu sorozatában, amelyben a válogatott szakágvezetői értékelik a 2009-es évet , most a dobások kerülnek fényszóróba. A szakág tradicionálisan „húzóágazata” a magyar atlétikának és világverseny eredményessége 2009-ben megmaradt.

A dobók idei mérlegén a jó teljesítmények, az összetartó munka mellett szomorú esemény is volt, a magyar atlétika az év elején elvesztette kiváló szakemberét, Németh Pál mesteredzőt. Az év eredményeiről, a felkészülésről, a tapasztalatokról  Németh Zsolt osztja meg gondolatait az olvasókkal.

"- Számomra öröm volt és vallom, hogy a jövőbeni eredményesség egyik záloga, hogy a versenyzők zokszó nélkül, örömmel vettek részt a közös munkákban. Az összetartások alatt kultúráltan viselkedtek. Egymással szemben figyelmesek voltak és segítőkészek. Azt tapasztaltam, hogy mind az edzések, felmérések és később a versenyek során is szurkoltak egymásnak. Úgy érzem, hogy sikerült csapattá formálni őket.

Szombathely - 2009

Nagyon jól álltak hozzá a kollégák is az új helyzethez. Próbáltam legtöbbjükkel egyeztetni a felmérés anyagáról, időpontjáról is. Számos jó javaslatot is kaptam tőlük és jó néhányat be is tudtam építettem rendszerbe. Általános volt a vélemény, hogy a közös felkészülés előnyére válik minden résztvevőnek.

Kővágó Zoltán - Berlin 09

" A 2009. év nemzetközi megméretései dobó szemüveggel több említésre méltó eredményt hoztak. Az év legrangosabb eseményén, a berlini Világbajnokságon szűk számú, de annál értékesebb csapatunk kiválóan helytállt. A pályára lépett versenyzőink szinte kivétel nélkül jól teljesítettek, a szakágban öröm volt Kővágó Zoltán 6. helyezése.

Nagy lépést tett ebben az évben a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózásban Orbán Éva, Olteán Csongor és Kürthy Lajos is. Pars Krisztián, akit sérülés hátráltatott egész évben, – még ha sokan másban is reménykedtek – a magyar atlétika számára igen értékes negyedik helyezést szerzett.

Pars Krisztián - Berlin 09

A londoni olimpia szemüvegén keresztül nézve az U23 EB volt a másik igen fontos eseménye a nyárnak, hiszen három év múlva ebből a korosztályból várunk olimpiai résztvevőket, esetleg döntősöket és ennek megfelelően voltak is bíztató eredmények.

Németh Kristóf, Márton Anita helyezéseinek értékét növeli, hogy mind egyéni csúcsot jelentett a döntőben. Ebbe a sorba tartozik Kürthy Lajos 5. helyezése a Fedett pályás Európa bajnokságon.

Kürthy Lajos - Berlin 09

A szakági kontinens viadalokon is voltak kiváló eredményeink. A Téli Dobó EK-n két győzelmet szereztünk (Pars, Kürthy), Márton Anita révén egy U23-as bronz érmet és a még első éves junior Hudi Ákos is szenzációsan szerepelt az U23-as mezőnyben elért 4. helyezésével.

Hudi Ákos az EB dobogón - 09

A korosztályos versenyeken is születtek kiváló eredmények. A Junior EB-on két ezüstérmet (Hudi Ákos és Ozorai Jenny/kalapács) nyertünk és további értékes helyezést szereztünk Németh Eszter/ kalapácsvetés 5./ révén." (Dornbach Ildikó anyagából)

Ozorai Jenny - junEB 09

A felkészülés során négy alkalommal tartottunk felmérést. Alapelvként nyolchetente állítottuk be a teszteket. A harmadik a Téli OB-k idejére esett volna, de a bajnokság egyben visszajelzés is volt a versenyzők felkészültségéről, ezért nem mértünk fel. Az első két alkalommal megpróbáltam minden olyan dobóatlétát meghívni, akinek a jövőben bármely szerep juthat a magyar atlétikában. Meglepő volt a részvétel magas aránya.

Igazolatlan hiányzónk nem is volt. A felmérés feltételeit jó színvonalon tudtuk biztosítani. A másodikat már nagyon várták. Nem csak a társaikkal, hanem már saját magukkal is viaskodtak. Mindenki minden alkalommal megpróbálta kihozni magából a maximumot.

Németh Kristóf - 09

Az utolsó két alkalommal csak a legjobbakat mértük fel. Komoly versenyek alakultak ki. Örömmel tapasztaltam, hogy mindenki nagyon komolyan vette.Külön köszönöm az edzőkollégák segítségét és pozitív hozzáállását a tesztek alatt. Nélkülük nem működött volna a rendszer.

Sajnos az látszott, hogy fizikálisan több versenyzőnél gyengén állunk. Kevés a jó testalkatú atléta, a meglévők dinamikus lábereje, néhány üdítő kivételtől eltekintve kritikán aluli volt. A felkészülés során, megbeszélve a tapasztalatokat, a helyzet valamelyest javult, de még mindig elmarad az optimálistól.

Összehasonlítva a négy felmérés eredményeit látszódik a fejlődési tendencia, de ez csak akkor nyer majd igazán értelmet, ha 2010-ben már jóval magasabb szintről indulhatunk el mint tavaly hasonló időszakban. A beindított rendszer „polgárjogot nyert”, már a szezon közepén sokan érdeklődtek, hogy mikor lesz az első felmérés és közös edzőtábor.

Márton Anita - berlin 09

A fejlesztésre leginkább a fiatalabb korosztályok bevonásával kerülhet sor. Már most látni a serdülőknél is olyan tehetségeket, akiket hamar beillesztve a rendszerbe, erős motivációt tudnánk kelteni bennük a komoly munkavégzéshez.

Első edzőtáborra Édesapám temetése után került sor. Igen hirtelen történt minden és ez rányomta bélyegét a portugáliai munkára is. Csak a legjobbak részvételére volt lehetőség. Sajnos az időjárás nem volt számunkra kedvező és nem is érte le az igazi célját a meleg égövi edzőtábornak tervezett két hét.

Sérülések hátráltattak minket (Pars Krisztián, Németh Kristóf , Ozorai Jenny, Nickl Vanda). Mindezek ellenére mindenkinek a munkájával elégedett voltam, a körülményekhez képest jól dolgoztak, és igazi csapatot alkottak.

Oltean Csongor - OB 09

Másodszor Tatán találkoztunk. A két hét igazi izzadságszagú volt, amilyennek egy edzőtábornak lennie kell. Jó hangulat és egymás közötti folyamatos versenyzés volt a jellemző. Sajnos Pars Krisztiánnak és Németh Kristófnak most sem volt szerencséje.

Krisztián sérülése miatt továbbra sem tudott teljes értékű munkát végezni. Kristóf számára pedig még az U23-as EB indulás is veszélybe került, mert a térdét ismét műteni kellett.

Pars Krisztián Hudi Ákossal - OB 09

Harmadik alkalommal már ismerősként tértünk vissza a tatai edzőtáborba. Akkor Hudi Ákosnak kellett speciális munkát végezni hátfájdalmai miatt. A tábort követő versenyeken szinte kivétel nélkül mindenki jó eredményeket ért el. Ami szükséges lenne : jobban be kell vonni a társtudományok képviselőit a munkába.

Az év során kiderült, hogy mi edzők nem értünk és nem is éthetünk igazán mindenhez, ám meg kell találni azokat a szakembereket, akiknek elegendő tudásuk van és hajlandóak is segíteni minket. Pl. kellene egy profi szakember, aki össze tudna állítani személyre szabott étrendeket, amit be is lehet tartani és a táplálék-kiegészítőket is ismeri. De azért „kalandorok és túlzottan elméleti szakemberek kíméljenek” !

Orbán Éva - 09 OB

2010-re tekintve az egyéni versenyek mellett nagy fontosságot tulajdonítok a Csapat EB-nek : mindenkinek ki kell tennie szívét-lelkét, hogy sikeresek legyünk rajta.

Itt nem egy-egy kiemelkedő versenyző eredményességétől függ a magyar atlétika teljesítménye, hanem az egész atlétikánk erejét mutatjuk meg az európai mezőnyben.

Ozorai Jenny - 09 Újvidék

Jó lenne előbbre lépni a válogatott felszerelések terén. Remélem a beindított tárgyalások eredményre vezetnek majd. Az sem lenne baj, ha egy - két figyelmes és praktikus dolog is beleférne a válogatott szettekbe.

Már látni kedvező változásokat a médiával és a sportágunk promóciójával kapcsolatban. Tovább kellene javulni e téren, mert nagyon fontos a versenyzőknek, főleg a fiataloknak, hogy ne csak maguknak sportoljanak, hanem megismerje minél szélesebb publikum a tevékenységük eredményét."  Németh Zsolt szakágvezető edző

Kővágó Zoltán - Berlin 09

Kürthy L, Oltean Cs, Németh Zsolt, Pars Kr. - Bergen 09

 fotó: Doba I, Igaz B, ML, MASZ, Molnár F, Stemmer I.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.