Sok bíztató jel

Helyszíni értékelés a magyar csapatról

Dornbach Ildikó szakmai igazgató: „- Tizenegy versenyzővel voltunk itt Berlinben. Örömmel mondom és a szakvezetés oldaláról nagy megelégedéssel, hogy összességében ezek a versenyzők jó úton haladnak. Ez a VB egy nagyon fontos állomás volt az Ő életükben és ezen a komoly erőpróbán döntő többségük nagyon jól teljesített.

Dornbach Ildikó szakmai igazgató - Berlin 2009

Ezt a csapat egészéről mondom, a személyeket érintve szeretnék kitérni azért másra is. Egyetlen olyan versenyzőt nem tudok mondani, aki miatt csak rossz érzés lenne bennem. Lehet, hogy voltak esetek, ahol a számszerű eredmény nem tükrözi az egyéni legjobbat, de a látottak nagy többségében a versenyzések kedvező benyomást tettek rám.A csapat életkorát tekintve vegyes volt az összetétel, mert voltak nagyon fiatal versenyzők és voltak rutinosabbak közöttük. Mindenkinek megvan a maga problémája, hogy miből kell felállnia és miből kell újítania. Néhány rövid gondolatot szeretnék elmondani külön is versenyzőkről.

Pars krisztián 2009 VB

Pars Krisztián (kalapács) eredménye engem nagyon nem lepett meg, mert tudtam, hogy erre a VB-re nincsen megfelelően felkészülve. A dobogóban azért reménykedtem. Az rémálmomban sem merült fel, hogy Ő nem lesz háromban. De nagyon nem lepett meg. Hozzáteszem azt is, hogy nem tartom elképzelhetetlennek, hogy idén fog még 80 m felett versenyezni. Azt általában elfelejtik az emberek, hogy egy VB, Olimpia nem GP verseny. Ezek mentálisan teljesen más versenyek, mint egy-egy pénzdíjas verseny. Ezekre másként kell készülni és Ő erre idén nem volt felkészülve. Nem volt meg a tartaléka, hogy ezt megcsinálja. Amikor sokan firtatgatták az első helyet, próbáltam mondani, hogy ne várjunk tőle biztos győzelmet. A Krisztián agyon versenyezte magát, Kozmus idejött és nyert. A jövő érdekében át kell gondolni bizonyos dolgokat.

Kővágó Zoltán VB 2009

Kővágő Zoli (diszkosz) esetében el kell mondani, hiába, hogy az Ő tarsolyában ott van már egy olimpiai ezüstérem, de utána jött egy óriási krízis az életében – a balesetére gondolok - és ebből még mindig nem tudott kijönni. De lépeget előre. Az Ő versenyzése, a hatodik helye teljes mértékben a papírforma. A diszkosz döntő egy nagyon nehéz verseny volt, erős volt a mezőny. Nem mondom, hogy nem gondoltam arra az idei versenyei, a látott edzések alapján, hogy talán egy kissé messzebb repül az a szer és akkor egy-két hellyel előrébb kerül,  de nem tudom elmarasztalni, mert teljesen hozta az idei erőviszonyokban elfoglalt helyét.

Kiss Dániel VB 2009

Kiss Dani (110 gát) versenyzése egészen káprázatos volt. Számomra nagy öröm, mert tudom, hogy hány éve dolgozik nagyon keményen és azzal a tudattal, hogy Ő Európa, de talán a világ élmezőnyébe fel tud zárkózni. Oda való a tudása alapján. Sok sérülés és műtét zavarta, ez a szép teljesítmény sem egy optimális felkészülés eredménye. Ennek ellenére jutott el oda, ahová most eljutott. Jelen pillanatban sorozat versenyzésre nincs még kész. Hiányoztak az ilyen típusú megméretések, tartottak a sérüléstől. Nyílván a 13,34- es országos csúcs egy ilyen nagy versenyen nagy teljesítmény. A második futásra már nem volt 100 %-os a fizikai állapota. Ilyenkor könnyebben becsúsznak a hibák is. De az így futott 13,45- je is egy egészen kiváló eredmény. Én nagyon-nagyon meg vagyok elégedve. Várható volt, hogy ha megtudja ismételni az előfutamot, döntőbe kerülhet, így éppen kicsusszant. Meg kell oldani a folyamatos edzés érdekében, hogy még jobban meg legyen oldva a napi regeneráció. Akkor jövőre még ennél is jobb országos csúcsot futhat.

Kazi Tamás VB 2009

Kazi Tamás (800 m) hozzáállása egészen szenzációs és példamutató. Nagyon jó hatással van a versenytársaira, sokan merítenek az Ő lendültéből. Azt az előfutamot, amit futott, talán rajta kívül más nem is tudta volna megoldani. Ennyire nehéz és vesztett helyzetből ezt így megcsinálni tényleg nagyon szuper dolog volt. Voltak helyezkedési, taktikai hibák, de itt neki a lelke segített. Már 200-nál látszott, hogy innen csak hellyel lehet tovább jutni. Megcsinálta,  mert a szíve legmélyén az dolgozik, hogy neki menni kell. Ő azért jött és azért dolgozik, hogy ott legyen. Tamás lehetőségei határtalanok. Jövőre még 800-on tervezik a versenyezést, utána nagy valószínűséggel váltani fog 1500 méterre és várható, hogy az olimpián már ezen a távon fog versenyezni.

Papp Krisztina VB 2009

Papp Kriszti (5000 m) nekem külön nagy öröm, Ö az egyetlen versenyző a csapatban, aki idén nem tudott szintet teljesíteni. A tavalyi eredménye alapján neveztük. Bizalmat kapott, mert láttam, hogy nagyon szépen fejlődnek az eredményei, és egyértelműen javuló formát mutatott. Az 5000 m nem az a versenyszám, amit hetente lehet futni, ha most nem sikerült, akkor a jövő hét végén. Én úgy éreztem, hogy Őbenne több van, mint ami a szezonban ki tudott jönni. Ezt most be is bizonyította, élni tudott a  lehetőséggel.

Orbán Éva VB 2009

Orbán Évi (kalapács) eredményének is nagyon örülök. Ő egy lassan érő versenyző. Adottságai már junior korában is megvoltak. Hogy eddig nem tudta igazán azt a teljesítményt hozni, ami a tehetségéből elvárható volt , az annak tudható be, hogy vannak problémák az önbizalmával. E tekintetben megnyugtató, hogy az Egyesült Államokban a Kiss Balázst is edző Dan Langenál van, aki nagyon jó pedagógus és sokat tud Évának segíteni, Ő rendkívüli módon bízik és hisz benne. És ez a munka már kezd termőre fordulni. Úgy érzem, hogy ebben az évben Ő is átlépett egy nagy – saját maga által felállított - korlátot. Azon az úton van, ami jelzi, hogy jövőre az EB-re szépen összeállhat a mozgás és a nyolcas döntőben ott tud lenni.

Olteán Csongor VB 2009

Olteán Csongor (gerely) méterben elért eredménye önmagábn nem rossz. Szerintem nem volt még világverseny, ahol ilyet dobott volna. Hangsúlyozom, a méter nem rossz. De azok a körülmények, ahogy ez a 78,46 m született, azzal én nem vagyok teljes mértékben elégedett. Neki is mélyen magába kell nézni és bizonyos dolgokat átértékelni. Talán az Ő versenyzése az, ami a legnagyobb kérdőjeleket hozta a VB-n. Sokkal több elszántságot vártam volna. Ő még  szintén nem az a kategória, hogy kihozta volna magából, ami benne van. Változtatni kell a hozzá állásán, hogy képességeinek megfelelően szerepeljen.

Tóth Lívia VB 2009

Tóth Livia (3000 ak.) szám szerint ugyan elmaradt az idei legjobb eredményétől, de versenyzése kedvező benyomást tett rám. És tudjuk, hogy volt a versenyben egy esés is. Nem volt könnyű a futást ez után megoldani, de látszott rajta, hogy nagyon akart és végig küzdött. Az elmúlt két év sérülés hullámából kezd kijönni, nagyon szépen jön felfelé és én nagyon remélem,  hogy jövő évi EB-re össze tudja szépen szedni magát.

Kürthy Lajos VB 2009

A fiataloknál  Kürthy Lajos (súly), Márton Anita (súly) esetében úgy értékelem, hogy Ők is nagyon szépen teljesítettek. Megközelítve idei tudásukat és eredményeiket. Egyértelműen fejlődő tendenciát mutatnak. Kürthy Lajos mögött már van több világverseny,  közel egy méter javult az eredménye, mióta ezeken elkezdett versenyezni. Szerintem a tendencia jó. Ővelük egy értelműen a cél a 2012 kell, hogy legyen.

Márton Anita VB 2009

 Ezek állomások, és hogyha az olimpiai ciklusban gondolkodom, ez volt az első. Jövőre EB lesz, nyílván az egy nagyon fontos lépcső lesz. Én úgy gondolom, hogy addigra a Lajos egészen biztosan beérik egy nyolcas döntőre. Anitát még kevésbé tudom prognosztizálni, nála nagy az előrelépés, nem is a számszerű – az is nagyon bíztató – de a mentális, ami nagy lökést fog adni a további eredményekhez.

Szabó Attila VB 2009

Szabó Attila (tízpróba) régóta dogozik nagyon keményen és céltudatosan. Fiatalabb éveiben nem nagyon találta a helyét, nem nagyon találta azt az edzőt, csoportot, ahol dolgozni tudna. Voltak hozzáállási problémái is. Ebből talpra állt, megtalálta önmagát, megtalálta  céljait, amiért most már jó pár éve nagyon keményen dolgozik. Hiszem, hogy ebben az évben Ő is azért lépett nagyot előre és azért stabilizálódott egyes versenyszámokban, mert mentálisan nagyon sokat fejlődött. Kár volt itt a magasért, elrontott bemelegítés volt a közepes eredmény mögött, le is vonták a következtetéseket. Ha az összejön, már az egyéni csúcsánál vagyunk. Meg vagyok elégedve. Talán már jövőre 8000 pontot képes lesz csinálni.

Eredmények

Örülök annak is, hogy sok edzőt kihozhattunk. Az Ő sok éves munkájuk ugyanúgy benne van egy-egy ilyen teljesítményben, mint a versenyzőké. Olyan jó az, amikor az edző itt átélheti, hogy az a gyümölcs, amit érlelnek, hogyan érik be a nagy versenyen. Szemtanúja lehet, átélheti a versenyzőjével együtt. Nyilván testközelből érzékelik a konkurenciát is, ami szintén hasznos. Mindnyájan jó érzéssel mentek haza és ez nekik is lendülete ad a további munkához.

Négy éves ciklusban gondolkodunk, a londoni olimpia a távlati cél. Elkezdtünk egy olyan csapatot építeni, ami megbízhatóbb, teljesítő képesebb tudással fog rajthoz állni 2012-ben. Ennek a négy éves ciklusnak a legfontosabb állomása a jövő évi EB. Ezen a szemüvegen keresztül nézve a berlini Világbajnokságon nagyon - nagyon bíztató jeleket láttam. Úgy érzem, hogy a most magabiztosan, jól teljesítető versenyzőink közül többen ott lesznek a jövő évi EB döntőiben. Ami egyúttal további lendületet és önbizalmat fog adni számukra.”

Berlino búcsúzik - VB 29

Fotók: Doba István, Igaz Bálint, ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.