A sport mindenre megtanít

Beszélgetés Babos Ritával, a fedett OB háromszoros bajnokával

Babos Ritamasz.hu. - légy szíves a kezdetekről néhány szót.Babos Rita: …azt mesélik, nagyon eleven gyerek voltam. Hétévesen már a csornai Pántlika néptáncegyüttesbe jártam, 11 évet töltöttem ott. Ezzel párhuzamosan több sportágat is kipróbáltam, kézilabdáztam, kosárlabdáztam. „De a vér nem válik vízzé.” - ahogy mondják. Édesapám, Babos Géza az atlétikának szentelte az életét. Az Ő segítségével és tanáraim bátorításával rátaláltam a „sportok királynőjéhez” vezető útra. 1994-ben Németh Gyula kérésére a Soproni Sportiskolába (ma Soproni AC) igazoltam, mert szükség volt még egy emberre a serdülő Ügyességi CSB-n induló távolugró csapatba. Ekkor szülővárosomban, Csornán már nem működött atlétikai szakosztály, így kihasználtuk a lehetőséget. Rögtön egy aranyéremmel indítottam a „pályafutásom”. Édesapám irányításával a következő évben már Országos Diákolimpiát nyertem távolugrásban és bekerültem a Serdülő Válogatottba. Ekkor örökre eljegyeztem magam az atlétikával. A soproni évek alatt számos csapatbajnoki címet szereztem távol- és hármasugrásban, ifjúsági bajnokságot nyertem hétpróbában. 18 évesen magasugrásban már 180 cm-ig jutottam.

 

- De közben azért tanulni is kellett...Persze. A gimnáziumot kitűnő érettségivel végeztem, „Csorna város Érdemes Diákja” kitűntetéssel. Ezután a győri Széchenyi István Egyetem környezetmérnöki szakán folytattam tanulmányaimat és átigazoltam a Győri Dózsa SE-hez.. Babos Rita távol2004-ben a környezetmérnöki diploma mellé kitűntetéssel megszereztem a Testnevelési Egyetem középfokú edzői diplomáját, azóta egy csodálatos kis csapat edzéseit irányítom. - …És a versenyzés Győrben, válogatottságok ?Még szintén 2004-ben édesapám átadta edzéseim irányítását Farkas Rolandnak. Roland szintén az atlétika szerelmese, a közös szerelemből 2006-ban házasság lett, melynek gyümölcse idáig sok, számomra szép emlékű bajnoki szereplés, és több válogatottság. 2001 óta vagyok folyamatosan a felnőtt válogatott keret tagja.- Idén már az ARAK színeiben láttunk.Igen. 2007 tavaszától Tölgyesi Előd is segíti a felkészülésem. A közös (csoportban is végzett) munka, az új ingerek nagyon jó hatással voltak és vannak az eredményeimre. A sikeres együttműködés, a székesfehérvári edzések, valamint győri egyesületem nehéz helyzete kézenfekvővé tette, hogy klubot váltsak. 2009 januárjától az Alba Régia Atlétikai Klub színeiben versenyzem. Egy nagyon összetartó, csodálatos közösségbe kerültem.

- Csináljunk egy kis összesítést, mi került be eddig vastag betűvel az edzésnaplódba ?- Megemlíteném 14 magyar bajnoki elsőségemet. Nyolcszor nyertem eddig felnőtt bajnokságot. Hatszor hármasugrásban, egyszer távolban és magasban. Ezeket éppen most a fedett OB-n. Ötször voltam up. bajnok, egyszer ifjúsági hétpróba Három győzelem a fedEtt ob-N 09(ezt ma már juniornak hívjuk) első és tizenegyszer nyertem egyetemi bajnokságot.Ötször szerepeltem egyéni válogatottként az Európa Kupa I. osztályban, kétszer az összetett EK-n, indultam Universiadén, és még további öt a magyar válogatottságra is büszke vagyok.- Ennyi szép siker és emlékezetes verseny sok szép
emléket hozhatott.- Igen, de talán egyik legszebb élményem az első Országos Diákolimpiai döntőmhöz kötődik. Még csak rövid ideje atletizáltam versenyszerűen, így nem tartoztam az esélyesek közé távolugrásban. Az utolsó ugrás előtt kialakult a papírforma, én a 7.-8. helyen álltam. (ekkor a döntőben nem cserélték meg még az ugrási sorrendet) Az edzők épp kölcsönösen gratuláltak a várható győzteseknek, mikor valaki közbeszólt: „Várjatok! A kis zöld gatyás még ugrik!” Ez voltam én. A kis zöld gatyás csornai lány pedig nekifutott és ugrott. Azzal az 527 cm-es ugrással megnyertem a versenyt, a zöld nadrágot pedig azóta is kabalaként őrzöm.- Olyan szépen beszélsz az atlétikáról, hogy tán meg sem kellene kérdezni: miért és mit szeretsz a sportágban ?- Talán erre egy Hemingway idézet a legtalálóbb:„A sport megtanít győzni és emelt fővel veszíteni.A sport mindenre megtanít.”Az atlétikának köszönhetően sok mindent megtanultam: megtanultam küzdeni, harcolni, lemondani, tűrni a fájdalmat… Megtanultam tisztelni, szeretni, megbecsülni, örülni… Azt hiszem mindent megtanultam.És ami a leg csodálatosabb, hogy mindezt nemcsak megélhetem, de át is adhatom a tanítványaimnak.

- Gyönyörű szavak, az atlétabarátok szívéből is beszélsz. Hogy látod, ez a szép sport hogyan tud fennmaradni nálunk ?Babos Rita hármas- Az atlétika csakúgy, mint a legtöbb egyéni sportág nehéz helyzetben van Magyarországon. A problémákat mindenki ismeri. Mi helyi szinten próbálunk „építkezni”. Az alapoktól elkezdve kialakítottunk egy feladásos rendszerben jól működő szakosztályt, ahol a gyerekek már egészen fiatal kortól megismerkedhetnek a sportág szépségeivel. Elsődleges célunk az, hogy jó közösséget biztosítva, megszerettetve az atlétikai mozgásokat, megtartsuk a gyerekeket. Serdülő kor után mindenki a számára legmegfelelőbb szakági csoportba kerül, ahol már komoly célirányos munkát végeznek. Én a fokozatosság elvében hiszek, nem szabad az azonnali sikerre törekedni, mert úgy hamar elveszíthetjük még a legnagyobb tehetségeket is. - Jó elképzelések, sikeressége meghozhatja a későbbi életkoroknak is megfelelő szakmai feltételeket. Meg reméljük, hogy a döntéshozók közül idővel többen felismerik a sportág fontosságát. Amikor nem versenyzel, edzel, nem tartasz edzést, hogyan telnek a szabadidő órái ? Magánélet, hobbik, vágyak…- Rendkívül szerencsés vagyok, hiszen az atlétika segítségével találtam rá az Igazira. A hobbim egyben a munkám is. Atletizálok és edzősködöm. Emellett alig jut időm másra, de nagyon szeretek sütni-főzni, kirándulni, kézműveskedni és tanulni. Az aktív versenyzés befejezése után is örömmel maradnék az atlétika mellett. Természetesen férjemmel gondoskodni szeretnénk az utánpótlásról is.

- A további tervek a rekortánon ? Mit szeretnél még elérni ?- Legfőbb vágyam talán minden sportoló álma, az Olimpiai részvétel. Edzőim segítségével keményen dolgozom, hogy a soron következőn részt is vehessek.

Babos Rita egyéni csúcsai 2009 márciusában::Hármasugrás 13,61 m - Távolugrás 6,21 m - Magasugrás 186 cm -
100 m gát 14,37 mp - 200 m  25,45 mp -  Hétpróba 5139 pont

Babos Rita fedett ob 09Fedett OB 09 Babos Rita magas

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.