Súlycsoportok atlétikában és úszásban?

Érdekes megközelítés

A Duke Egyetem egyik végzős mérnökhallgatójának tanulmánya szerint a győztes élsportolók magassága és súlya egyre nagyobb. Hamarosan érdemes lesz súlycsoportokat bevezetni több sportágban - állapította meg értekezésében a diák.

Az elemzést - amely a Journal of Experimental Biology című szaklap online kiadásában jelent meg - az EurekAlert tudományos portál ismertette. Jordan Charles összegyűjtötte az 1900 óta világcsúcsot elért leggyorsabb úszók (100 méteren) és futók (100 méteren) súlyát és magasságát, majd megállapította az összefüggést a győztes idők és a sportolók "nagysága" között.

"- Az elemzésünkben feltárt trend azt mutatja, hogy a sebességrekordokat a legnagyobb súlyú és legmagasabb sportolók tartják" - mondta Charles. Megállapítása szerint míg a mai átlagember magassága 1900-hoz képest 4,8 centiméterrel nagyobb, addig a leggyorsabb úszóké 11,4 cm-rel, a leggyorsabb futóké pedig 16 cm-rel. Charles tanulmányában azt javasolja, hogy a későbbiekben több sportágban vezessenek be súlycsoportokat.

Usain Bolt Berlin 2009

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.