Szakágvezetői szemmel: ifj.Tomhauser István

Jusson új inger felnőtt korra is

ifjabb Tomhauser IstvánA Magyar Atlétikai Szövetség szakágvezetői rendszerében ifjabb Tomhauser István foglalkozik a vágta és gátfutókkal. A hosszú évek óta szakosztályi szinten eredményesen dolgozó szakember eddigi tapasztalait az alábbiakban osztja meg a masz.hu olvasóival.

- Amikor a szövetség felkért a munkára, milyen elvárásokat fogalmazott meg feléd ?- Tőmondatokban a következők voltak a megoldandó kérdések: mivel lehet segíteni a szakmai munkát; melyek azok a versenyszámok a szakágon belül, ahol valószínűsíthetően nagyobb eséllyel érhetünk el sikereket, és kik azok, akik ezt valóra válthatják. Tehát elsősorban azok a feladatok kerültek részletesebben szóba, amelyek a pályázati kiírásban is szerepeltek.

- Ezek ismeretében milyen célokat tűztél magad elé ?- Több helyen is mutatkoznak tartalékok. A  felkészülés összehangolására , a közös  edzésekre, edzőtáborokra, az ebben időszakban végzett ésszerű kontrollra a felnőtteknél is szükség és igény van.  Az egyik célom mindezen lehetőségekkel  elősegíteni azt,

hogy minél többen juthassanak ki az aktuális nemzetközi versenyekre. A felkészülés összehangolására olyan példát említenék, mint a legközelebbi horvátországi edzőtáborban való közös Heraklész és felnőtt részvétel. Az ilyen együttes munka kölcsönösen inspiráló lehet mindkét korosztálynak és a közvetlen utánpótlás is jobban szem előtt van. 

- Az eltelt szakágvezetői időszakodban milyen benyomásokat szereztél ?- Többségében pozitívat. Az összehangoltabb munkára sokaknak van igényük, az elvi szándék is megvan, de ennek egyeztetése nem lesz egyszerű feladat, például a váltóknál. Szakmai téren folyamatos képzésre van szükség, nyitottnak kell lenni minden régi tapasztalatra és új információra. Örvendetes, hogy a közeljövőben is megrendezésre kerül egy szakmai konferencia. Amennyiben szükség van rá örömmel segítek, ha tudok, ugyanakkor tapasztalt kollegáktól szívesen fogadok el tanácsot. 

  Kiss Dániel Peking 08

- Mit emelnél ki a szakág életéből ebben az időszakban ?Baji Balázs- A torinói EB-t, melynek résztvevője volt Baji Balázs. Elsődleges cél az ő esetében a tapasztalatszerzés volt. Közvetlenül érzékelhette egy felnőtt verseny légkörét, nagyon lelkesen tért haza, és vágott bele a további felkészülésbe.   A fedett pályás szezon alapján Kiss Dani és Miklós Peti személyében még két biztos résztvevőre számítottam, sajnos sérülés illetve betegség hiúsította meg szereplésüket.

- A várható eredményesség nyáron ?- A két legfontosabb esemény közül a világbajnokságra 3-5 fő kijutását várom (Pethrán B., Kiss D., Miklós P., Pásztor G., Szebeny M.), optimális felkészülés esetén két versenyzőnket tartom képesnek a 16 közé jutásra.Az utánpótlás EB szintjei tükrözik az olimpiai ciklus első évének építkezését, remélem sokan tudnak majd élni ezzel a lehetőséggel. Pillanatnyilag hatan vannak, akik a tavalyi eredményükkel szintesek lehetnének, de ez a szám még jócskán nőhet. Ami a várakozást illeti, talán Szebeny Miklós fedett pályán való magára találása 200 m-en bizakodásra adhat okot nyárra is. Ezen felül még 2-3 döntős helyezésben bízom, különösen akkor, ha sikerülne megfelelő formában lévő váltónak is összeállnia.

OB 07 Miklós, Szebeny, Jeleni, Horváth 

- Hogy ítéled meg Londonig  a szakág kilátásait, a fejlődési lehetőségeket ?- A világbajnoki szereplésre esélyes versenyzők többsége Londonig tervez, melléjük beérhet a csapatba 2-3 jelenlegi Heraklész Csillag- de még akár Bajnok programos is. Az olimpián ugyanúgy, mint a világbajnokságon, az elődöntőbe jutásra látok esélyt.

Petráhn Barbara fedett OB 09

- Mi vezérelt eddigi pályafutásodon ?- Húsz éve dolgozom atléta edzőként főállásom, a tanári munka mellett. Tanítványaimat többnyire gyermek és serdülő kortól nevelem – csak az utóbbi néhány évben alakult úgy, hogy idősebb versenyzők csatlakoznak hozzám. Edzői filozófiám nem is lehetett más, minthogy a szakágon belül széles alapokra törekedjek. Dolgozni már fiatalon meg kell tanítani a gyerekeket, csak nem mindegy, hogy hová rakjuk a hangsúlyt. Speciális szakági képzés terén a kevesebb sokszor több elvét vallom fiatal korban, jusson új inger felnőtt korra is, amennyiben odaérnek.

Büszke vagyok tanítványaimra, jó érzéssel tölt el a siker örömét átélni velük. Szerencsés edzőnek érezhetem magam, hogy olyan gyerekre bukkanhattam, mint pl. 15 éve Kiss Danira,  Európa-bajnoki döntős, olimpiai középdöntős helyezése még mindig csak megcsillantott valamit, ami benne szunnyad. Tehetséges fiatal generáció nő fel mögötte, Antalóczy Csaba, valamint ettől az évtől jobbára a csoporttal készülő Baji Balázs a  Heraklész csillag keret tagjai, de Armuth Gábor is a felnőtt válogatott tagja. Újabb kihívásokat jelent számomra, hogy  mások is szeretnének többek között e közösség húzóerejének a segítségével eredményes versenyzővé válni.

EK 08 Isztanbul

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.