Szakágvezetői szemmel: Kasperkiewicz Gábor

Cél a fiatal versenyzők pályán tartása

Kasperkiewicz GáborAz ugró-összetett szakág vezetője a múlt év végétől Kasperkiewicz Gábor. A hosszú ideje eredményesen dolgozó edző  hét kérdés csoportra adott válaszait az alábbiakban olvashatják a masz.hu  olvasói.

Elvárások: az általános elvárások /az élvonal gondozása, szakági programok szervezése,szakmai programtervek készítése...stb./ mellett a pályázati anyagomban szereplő fejlesztési elképzelések megvalósítását kaptam feladatként.  Úgy mint: napi segítségnyújtás, szakági műhelyek létrejöttének segítése, motivált fiatal edzők bevonása a közös munkába...stb.A többi szakágtól eltérően nálunk alig van felnőtt versenyző. Ezért nem a fiatalokat kell bevonni a felnőttek munkájába, hanem a fiatalok programjait kell úgy alakítani, hogy a felnőttek be tudjanak kapcsolódni és kölcsönösen segíteni tudják egymás felkészülését.

Céljaim: a reálisan tervezhető eredményesség mellett a  legfontosabb feladatnak a fiatal versenyzők pályán tartását tartom.

A megmaradt tapasztalt edzői gárda segítségével szeretném megtalálni azokat a fiatal versenyzőket, edzőket akikkel összefogva újra eredményes lehet mindkét szakág.  Beszélgetések, konzultációk, közös edzőtáborok szervezésével szeretnék a számukra lehetőséget adni, hogy a tapasztaltabb kollégák tudását megismerhessék ,ismereteik elsajátítsák..

 Ifi viadal Győr 08

Benyomásaim: döntően jók. Sok a jó képességű fiatal versenyző  és nagyon motiváltak. A felnőtt versenyzőknek is nagyon pozitív a hozzáállása a közös munkához. Jó példája ennek, hogy az edzők és versenyzők jelentős része anyagi áldozatot is hajlandó vállalni a közös munka és a jobb felkészülési feltételek érdekében. Sajnos a szakágak feltételrendszeréről már nem tudok ilyen kedvezően nyilatkozni. Többségükben nagyon gyenge létesítmény és eszközháttérrel dolgoznak a kollégák. További probléma, hogy az edzők egy része „elszigetelten”, magányos farkasként dolgozik, nincs kivel konzultálnia, nem érik friss impulzusok és sajnos nem mindig találkozik a megfelelő szakmai ismeret és a tehetséges versenyző.A fenti problémát az edzők egy része is felismerte már  és van olyan térség, ahol a különböző városokban dolgozó kollégák egymást kisegítve, közösen próbálnak megoldást találni a problémákra.

Fedett OB 09

Események: mindkét szakág már túl van egy-egy edzőtáboron és felmérésen. A szakági megbeszéléseken egyeztetett programok zökkenőmentesen zajlanak és eredményes volt a fedett pályás szezon is. Most szervezzük mindkét szakág részére az első közös nagy edzőtáborozást, mely a komoly munka mellett, reményeim szerint több szakmai megbeszélésnek és konzultációnak is helyt ad majd.

Nyári eredményesség: A jól sikerült téli versenyszezon után, minden korosztályban és mindkét szakágban látható több olyan jó képességű versenyző, akiktől a nemzetközi versenyeken akár döntős helyezés is várható.

 Sebrle és Zsivoczky Göteborg 06

Hosszú táv: Az összetett szakág eredményessége elsősorban Zsivoczky Attila felépülésétől függ, de a hétpróbázó lányok is szerezhetnek meglepetést. Az ugrók esetében még nem tudok húzó egyéniséget megnevezni, de véleményem szerint az up.korúak közül egy-két versenyző beérhet a következő években és a fiatalok /juniorok/ közül is van néhány olyan tehetséges fiatal, aki addigra  felzárkózhat a felnőtt nemzetközi mezőnyhöz.

Magamról: 1981 óta edzősködöm, igazából mindig csak az ugrószámok érdekeltek, de volt szerencsém az összetett felkészítésbe is belekóstolni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már fiatalon sok nagyon jó képességű versenyzővel hozott össze a sors. Minden új tehetség egy új feladatott, szakmai kihívást jelentett, aminek igyekeztem a lehető legjobban megfelelni.  Edzősködésem során több versenyzőm jutott el a korosztályos és a felnőtt hazai élvonalba. Közülük többen korosztályos és felnőtt országos csúcsokat tartottak és tartanak. Edzői pályám meghatározó versenyzői: Ajkler Zita, Almási Csaba, Czingler Zsolt, Dömötör Balázs, Héda Nikolett, Kiss Enikő, Uzsoki János, Vaszi Tünde. Többen közülük nemzetközi szinten is eredményesek voltak. Jelenleg újra első egyesületemben, a KSI-ben dolgozom és ismét fiatalokkal foglalkozom. Jó lenne, ha az élet legalább az eredményekben is így  ismételné önmagát!

flop-art

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.