Szakágvezetői szemmel: Molnár Ferenc

Molnár FerencAz utánpótlás kapitány gondolataiLegfőbb elvárás a 2009. év UP szakmai program elkészítése volt, hiszen ez a program tartalmazza, mindazokat, amelyek megadják a 2009. év feladatait.  Elvárásként természetesen közvetve az 2009.év UP világversenyeire való legerősebb csapat kialakítása fogalmazódott meg, de feladatom a versenyrendszer áttekintése, esetleges változtatások, pontosítások kidolgozása. Fontos elvárás a gyermek korosztály még nagyobb mértékű bevonása a versenyekbe, hosszabb távon pedig az UP pontverseny áttekintése.

Mivel magam is több évtizedig gyakorló edzőként folyamatosan jártam a versenyeket, ismerem az utánpótlás mezőnyt. Tudtam, hogy sok tehetségünk van, viszont egyre kevesebb a versenyző. Ezt tapasztalhattuk is a fedett bajnokságokon, ahol néhány versenyszámban bizony foghíjas mezőnyök „gyűltek össze”. A Héraklész felméréseken a benyomásaim pozitívak, aki részt vett rajta, az lelkesen, teljes odaadással dolgozott, jó látni, hogy az edzők is aktív résztvevői a felméréseknek. Viszont sok a sérült és hát nem mindenki van az időszaknak megfelelő edzettségi állapotban. Sajnos még mindig van néhány edző, aki nem akarja a közös felkészülést.

A versenyekkel kapcsolatos benyomásaim is vegyesek. Természetesen nagyon örülök a 4 ifi csúcsnak, amit az idei feddet pályás idényben szereztek fiataljaink, de sajnos a minőségi utánpótlás egyre fogy! A gyermekbajnokság novemberi verseny és a márciusi verseny létszámában közel 40%-os csökkenés volt tapasztalható. És hogy a junior OB-n a női 60 m-es síkfutásban 1 futam volt ? Gondolom a pénzhiány is közrejátszik a résztvevők csökkenésében, de sajnos  a szakosztályokban is panaszkodnak a tehetséges – és nem tehetséges – fiatalok mennyiségi csökkenésére.

 ob_fedett_junior_60m_09

A fiatalok számára idén 3 világversenyt rendeznek. Az ifi VB-t, Junior EB-t és az EYOF-t . Vannak olyan versenyzőink , akik érmes reményekkel vághatnak neki a versenyeknek, de úgy látom az A szintesek száma szűkebb lesz az elmúlt évekhez viszonyítva. Az EYOF-ra 10 fiú és 10 lány utazhat megfelelő eredmények esetén, ha a legjobbakkal tudunk indulni, szép eredményeket érhetünk el. Az ifi VB „nagy falat” , tudjuk igen nagy a konkurencia, de a téli időszakban 3 atlétai is ifi csúcsot ért el, remélem a nyári időszakra is át tudják menteni a formájukat, ha igen akár több döntős is lehe. És hát a dobóink is szerezhetnek kellemes meglepetést. Remélem Deák Nagy Marcell tavaszi felkészülését már nem akadályozza sérülés! A junior EB-n több olyan atlétánk is indulhat, aki érmes reményekkel rendelkezhet, és remélem Európa bajnokunk is lesz. Ha a „kaunasi” eredményeket nem is, de a 2 évvel ezelőttit  a csapat elérheti  Neveket még nem szeretnék említeni, de a tavaszi edzőtáborok után már erre is visszatérhetünk.

Deák Nagy Marcell 2008 Bydgoszcz

A masz.hu kérésére magamról: a több mint 25 éves edzői pályafutásom alatt versenyzőim közül közel 20 sportoló húzhatta magára a magyar válogatott mezét.  Négyen indulhattak különböző világversenyeken. Több mint 150 bajnoki Molnár Balázsérmet szereztek sportolóim, köztük 12 felnőtt aranyérmet. Munkásságomért több ízben kaptam elismerést a Magyar Atlétikai Szövetségtől.Magam is versenyszerűen atlétizáltam, ifjúsági válogatott szintig jutottam. A dunaújvárosi atlétikai életbe edzőként 1983-ban kapcsolódtam be. A város átalakuló szakosztályaiban betöltöttem edzői, vezetőedzői, sportiskola vezetői munkaköröket. Elnöke voltam a Városi Diáksport bizottságnak, tagként dolgoztam a Dunaújvárosi Atlétikai Club elnökségében. 2006 óta. szárazföldi edző vagyok a Dunaújvárosi Főiskola ELCO női vízilabda csapatnál .A főiskola elvégzése után az általános iskolából a szakmunkásképzőbe, majd a szakközépiskolába, végül a főiskolára való munkahelyváltásom tudatosan történt a szakmai kihívásokat figyelembe véve. Jelenlegi munkahelyemen a Testnevelési és Sportiroda vezetőjeként dolgozom. Feleségem pedagógus. Tímea lányom 25 éves, (végzett közgazdász) dolgozik. Balázs fiam 22 éves, az USA-ban a Notre Dame Egyetem harmadéves ösztöndíjas hallgatója. Válogatott atléta.

Célok, melyek megvalósításáért szeretnék dolgozni:

Ha az utánpótlást korosztályokra bontjuk, akkor minden korosztálynak megvannak a fontos feladatai, amelyek segítik az atléták fejlődését. Gyermek korcsoport (10-12 év):Ez az a korosztály, ahol nem a minőség, hanem a mennyiség a fontos! Cél az atlétika megszerettetése játékos keretek között. • a Sport XXI program anyagi segítségével továbbra is támogatni kell az atlétika helyszíneit: iskolákat és egyesületeket, valamint kiválasztó és felmérő táborokat, versenyeket kell szervezni a gyermekeknek. Továbbképzéseket és  szakmai anyagokat kell biztosítani az utánpótlás edzőknek, testnevelő tanároknak. • Az Országos Egyesületi Gyermek CSB igen jól szolgálja a kiválasztást, továbbra is támogatni kell.• A „Ki a leggyorsabb, legkitartóbb” versenyt újra feljutásos versenyes sorozattá kellene tenni, akár pontozásos rendszer kialakításával. Értékes jutalmakkal érdekeltté kell tenni a szakosztályokat a részvételben.• Az egyesületek 10-12 éves egyéni, csapat és váltóversenyeit bővíteni kell, esetleg a bajnoki rendszerbe és a pontversenybe illeszteni.

 gyermek atlétika masz nusi 08

Serdülő korcsoport (13-15 év):A 13-14 éves korosztályban főleg az összetett, csapat és váltó versenyzés kell, hogy elsődleges legyen.• Az összetett versenyzés fontossága a pontrendszerben mutatkozzon meg,• Az augusztus legyen az edzőtáborok időszaka, fő cél a kiválasztott tehetségek előkészítése a Heraklész programba való bekerüléshez. A Heraklész programba való bekerülés feltételeit nagyon pontosan kell kidolgozni.

ob jun ifj 08

Ifjúsági korosztály (16-18 év): • Szakmailag kiváló szakági edzők felkérése,• összehangolt felkészülési programok kialakítása,• szakáganként MINTA EDZÉSPROGRAMOK kidolgozása a szakági edzők segítségével,•  jól kidolgozott felmérési program kialakítása szakáganként,• a válogatott keretnek kötelező jellegű összetartások szervezése a felkészülési időszakban.

Hudi Ákos junVB 2008

Junior korosztály (18-19 év):Cél: a juniorok nemzetközi eredményességének megőrzése, növelése. A kiemelkedő versenyzők menedzselése, külföldi versenyeken történő szerepeltetése kiemelt feladat a tapasztalatszerzés céljából. A válogatott viadalok számát növelni Bydgoszcz 2008kell, szerepét hangsúlyosabbá kell tenni. Az esetleges edzőtáborokat a kiemeltek számára a szakági követelményeknek megfelelően kell kialakítani (magaslat, meleg égöv, stb…).

Rövid távú feladat a 2009-es Junior EB-re, Ifjúsági VB-re és az EYOF-ra a megfelelő csapatok kialakítása. Cél az eredményes részvétel, a Heraklész Programban résztvevő atléták felkészítésének ösztönzése, javítása, nemzetközi versenyeztetése. Egységes, előre meghatározott válogatási elvek szerinti csapatkialakítás. A junior EB-re, valamint - szűkebb létszámmal - a junior VB-re való kijutás, és főleg az eredményes versenyzés meghatározó lehet a válogatott atléták számára az egész sportpályafutásukra. Fontos, hogy az itt elért nemzetközi eredményesség már nagyban befolyásolja az állami támogatás mértékét, az atlétika megítélését, valamint a potenciális szponzorok számát. Ezért ennek a korosztálynak az egyben tartását és kiemelt támogatását tartom az UP vezető edző egyik legfontosabb feladatának.

• a kiemelt atléták iskolaváltásának segítése, (ösztöndíjrendszer)• külföldi továbbtanulási lehetőségek ajánlása,• jól kidolgozott támogatási rendszer kialakítása szükséges a világversenyekre kiemelt atléták számára (megfelelő anyagi támogatás, felszerelések, folyamatos orvosi háttér biztosítása, megfelelő nemzetközi versenyprogram megteremtése, pszichológus bevonása)• KÖTELEZŐ összetartások, felmérések és edzőtáborok legalább az egy szakágban lévőknek,• a kiemelt atléták edzői számára KÖTELEZÖ továbbképzések, szakmai konferenciák szervezése az együttgondolkodás érdekében,• a felnőtt szakmai vezető bevonása a juniorok megismerésébe nagyon fontos.

upOB 2008

Közép távú célok: A MASZ stratégiával (kialakítás alatt) összhangban!

• A kialakított verseny, és értékelési(pont)rendszer évenkéntifelülvizsgálata, javítása az állandó szakmai stáb segítségével.• Az OB-k helyes időpontjának megtalálása, (a világversenyek előtt). A nem pálya bajnokságok segítsék a felkészülést. Ne célok, hanem eszközök legyenek. (pl. mezei, kismaratoni)• A 2010-es Junior VB, a 2011-es Junior EB és Ifjúsági VB-re esélyes versenyzők körének kialakítása, támogatása, Heraklész programba való beillesztése. (HP szakágvezetőkkel)• A kiemelt képességű junior korú versenyzők 2012-es olimpiai csapatba kerülése. (összhangban a felnőtt szakmai igazgatóval)A fent említett szakmai célok, feladatok természetesen nem újdonságok. Az eddigi UP szakág vezető a fent említett feladatokból nagyon sokat megvalósított a MASZ vezetése és az edző kollégák segítségével, aminek az eredménye az elmúlt évek junior világversenyein megmutatkozott. Nagyon sok újat ebben a témában nem lehet mondani. Viszont, ha még összefogottabban, következetesebben, jobban együttdolgozva próbáljuk végrehajtani a szakmai programomban felvázolt feladatokat, akkor az eredményesség hosszú távon sem marad el.

Molnár Ferenc utánpótlás szövetségi kapitány

Bydgoszcz 2008

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.