Szakágvezetői szemmel: Németh Zsolt

A dobó szakág a zászlóvivő

Németh Zsolt 2009A Magyar Atlétikai Szövetség vezetése 2008. novemberében kérte fel Németh Zsoltot a dobó szakág vezetésére. A kiváló versenyző múltú  és a sportág iránt családi indíttatásból is elkötelezett edző pályázat útján nyerte el a megbízatást.

" Kinevezésemkor feladatként jelölte meg a szövetség a szakág összefogását, továbbá menedzselni az utánpótlást, szakmai segítséget adni az edzők számára. Lehetőség szerint napi szinten kapcsolatot tartani a szakág képviselőivel, edzőivel és a szövetségi kapitányokkal. Hozzá járulni a sportolók  felkészülésének, versenyeztetésének biztosításához. Központi edzőtáborokat és felméréseket szervezni, valamint javaslatot tenni a válogatott keretekre és világversenyekre utazó csapatokra.

Ezek alapján tenni való feltérképezni azokat a versenyzőket, akik a közeljövő világversenyein eredményesen képviselhetik hazánkat. Megismerni az edzőkollégákat, megtudni problémáikat, gondjaikat és olykor hiányosságaikat is. Igazi fegyelmezett közösséget formálni a legjobbjainkból, mely szerintem a siker legelső lépcsőfoka."

Németh Zsolt az évtizedek óta legeredményesebb szakág élére került. Korszakok, világversenyek, világcsúcsok sora őrzi a magyar dobó eredmények dicsőségét.Az örökség nagy, nemcsak országos szinten, de az édesapa, Németh Pál révén a családban is.A testnevelő tanár végzettségű fiatal szakember eddigi tapasztalata, képzettsége és a versenypályán elért eredményei alapján bizakodva lépett a szakvezetői területre. Dolgozott a tanári pályán, igazgató helyettesként vezetői gyakorlatot szerzett  a Vas Megyei Sportigazgatóságon, óraadóként a szakág elméleti alapjait oktatta a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán. Hazai sporttevékenysége mellett edzőként a horvát dobó válogatott, szaktanácsadóként az ír válogatott és az IAAF Dél-Amerikai Edzőközpontja foglakoztatta.

Pars Krisztián Peking 2008

" Eddigi tapasztalataim kettősek.  Kedvezőnek ítélem meg a versenyzők és edzőik hozzáállását a központi felmérésekkel kapcsolatosan. Már várják a következő alkalmat, ahol ismét számot adhatnak tudásukról. A felmérések eredményeinek és az azokból összeállított, általános fizikai képességeket mérő ranglistának nagy jelentőséget tulajdonítanak. A felmérésekkel kapcsolatban szintén örömmel töltött el, hogy az alkalmankénti 80 meghívottból több mint hatvanan aktívan részt vettek a teszteken. A sérültek, betegek, iskolai és munkahelyi kötelezettség miatt hiányzók maradtak csak távol.Ez az egyik oldal.A másik. Sajnos, nincs semmilyen tervszerű kiválasztás a klubokban (nálunk, a Dobó SE-ben sem). A legtöbb versenyző testalkata nem felel meg a magas szintű teljesítmény eléréséhez. Az általános fizikai képességek terén a versenyzők túlnyomó része nagyon gyenge mutatókkal rendelkezik. Eltekintve néhány üdítő kivételtől, technikailag is nagy hiányosságokat tapasztaltam.  Etikailag nem rendezett a Héraklészes szakági felelősök és a szakágban dolgozó edzők viszonya. Van, ahol igen jól működik, de sajnos van, ahol feszültségeket generál, aminek legtöbbször a versenyző látja kárát."

 Fazekas Róbert 2003 Párizs VB

A szakág a tél folyamán – magas részvételi aránnyal – két felmérést bonyolított le.  A felkészülés egyhangúságát színesítő Téli dobó bajnokságok a fellegvárakban (Veszprém és Szombathely) minden korcsoportot rajthoz állítottak. Ugyanez mondható el a budapesti fedett pályás bajnokságokra is.

" Januárban a legjobb versenyzők egy meleg éghajlatúnak tervezett központi edzőtáborban voltak  Portugáliában. Nyári erőfelmérésként nagy sikernek könyvelem el Kürthy Lajos torinói és tenerifei teljesítményét. Az EB 5. hely és az EK győzelem további lökést adhat Lajosnak és edzőjének  Peter Manunak az elkövetkező kemény munkához. A Los Realejosban elindult EK csapat Pars Krisztián, Kürthy Lajos győzelmével, Márton  Anita harmadik és Hudi Ákos negyedik helyével jól teljesített."

Kürthy Lajos Peking 2008

Miután páratlan évben vagyunk, a nemzetközi atlétikai élet már megszokott, de az egymás utáni évek  aránytalansága miatt orvoslásra szoruló versenyprogramja ebben az évben hét jelentős megméretésen ad feladatot a szakágnak.

" Úgy gondolom, a dobó szakág továbbra is a magyar atlétika zászlóvivője lesz. Nagyon bízom abban, és ennek van reális esélye, hogy minden nyári világversenyről éremmel térhetünk haza. A tapasztalat szerint a 14 éremesélyből általában a harmada – 5 érem – szokott realizálódni. Mellette a 19 döntős lehetőség fele, kb. tíz 4-12 hely sem tűnik elérhetetlennek. Jelenleg éremesélyesnek gondolom a VB-n: Pars Krisztiánt (kalapács), Fazekas Róbertet (diszkosz), Máté Gábort (diszkosz), Kővágó Zoltánt (diszkosz).

Kővágó Zoltán az osakai VB-n 2007

Az U23 EB-n  felállhat a dobogóra Németh Kristóf (kalapács) és Márton Anita (súly). Az Universiadén is ide sorolom Németh Kristófot  és amennyiben elindul,Orbán Évát (kalapács). 2009-ben sok megméretés vár a fiatalokra. A junior EB-n éremeséllyel állhat a dobókörbe a három kalapácsvető: Ozorai Jenny, Hudi Ákos és Szabó Dániel. Jó esélyt látok, hogy a további versenyeken (ifi VB, EYOF, Gymnasiade) Huszák János diszkoszvető dobogós helyen végezzen.Természetesen csak esélyekről beszélhetünk. Rajtuk kívül több döntős helyezést is várok, például a berlini világbajnokságon Kürthy Lajostól (súly) és Szabó Nikolettől (gerely). Ez vonatkozik a többi világversenyre is. A további öt eseményen 13 olyan versenyzőt tartok számon, akik értékes helyezést szerezhetnek."     

Máté Gábor az osakai VB-n 2007

Németh Zsolt versenyzői pályafutása nemzetközi szintéren 1988-tól jegyzett. Két évre rá már junior VB hatodik kalapácsvetésben. Legrangosabb eredményei az 1999-es esztendőhöz köthetők. Ebben az évben világbajnoki ezüstérmes ( Sevilla – 79,05 m) , Főiskolai Világbajnok (Palma de Mallorca – 80,40 m), a világranglista  negyedikje (81,56 m) és az év férfi atlétája Magyarországon. Győzött Európa Kupán, kétszer indult olimpián (Atlanta, Sydney). 2006-ban megkapta Vas Megye örökös Sportbajnoka címét. Gazdag eredmény listája alapján a pályán belülről is van rálátása a nemzetközi elvárásokra.

" London már rövid, vagy középtávú  kilátások megközelítésében tervezhető. Olyan tehetséges honi versenyző már Németh Pál a 2007-es MASZ dobókonferencia előadójaaddig nem nagyon bukkanhat fel, aki át tudná rendezni a nemzetközi erőviszonyokat. Sajnos egyre szűkül az élmezőny. Legnagyobb problémát a junior kor után érzem, amikor a versenyzőnek el kell döntenie, hogy a továbbtanulás, vagy a munka mellet tud-e magas szinten sportolni. Sokat segítene egy sportösztöndíj program, melynek minél több felsőoktatási intézmény lenne résztvevője. További gondnak érzem, hogy Londonig ugyan még látni azokat a potenciális dobóatlétákat, aki majd szállíthatják a jó eredményeket, de utána kevés olyan tehetség van, aki a maiak helyébe léphetne. De dolgozunk azon, hogy megtaláljuk őket."

A szombathelyi dobóiskola legendás, nagy hazai és nemzetközi elismerést kivívó műhelyének további eredményes  működése Németh Pál elhunytával fiaira és munkatársaira hárul. Ez az alkotói közeg a kiváló versenyzők felnevelése mellett Németh László és Németh Zsolt személyében az edzői tudás tovább adását  is garantálhatja. A fiatal dobó szakágvezető megbízása ennek a szellemi és gyakorlati tőkének országos szintű megismertetését is elősegítheti.

" Édesapám elvesztése miatt igen sok dolog szakadt most egyszerre rám. Igyekszem, igyekszünk a feladatokkal megbirkózni. Egy kicsit tartottam attól, hogyan fogadnak majd az edzőkollégák, különösen az idősebbek, de szerencsére kivétel nélkül csupa pozitív visszajelzést kaptam. Külön köszönöm azok segítségét, akik a felmérések lebonyolításában oroszlánrészt vállaltak."

 

Szabó Nikolett 2008 Peking

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.