"Szerettem fedett EB-n versenyezni."

Bakosi BélaA magyar atléták jelentős szerepet játszottak  az eddig megrendezett huszonkilenc fedett pályás Európa bajnokság siker történetében. Megszerzett érmeink, helyezéseink előkelő pozíciót biztosítanak a nemzetek rangsorában, atlétáink főleg a hetvenes – nyolcvanas években kényeztettek el bennünket eredményeikkel. A tíz európa-bajnoki cím, Major István egymás utáni három magasugró győzelme,  Szalma László és Bakosi Béla duplázása, Bakos György, Pálóczi Gyula és Mátay Andrea  emlékezetes első helyezése – nem megfeledkezve a fedett EB-ket megelőző Európai Fedett Játékokon kétszer is győztes Nemesháziné Markó Margitról és Szabó Zsuzsáról, Varjú Vilmosról  - mind a magyar atlétika aranykönyvének legszebb fejezetei..

Bakosi Béla, a nyolcvanas évek világklasszis atlétája kétszer nyert fedett pályás Európa bajnokságot. A mai napig is legszebb emlékei között tartja számon sindelfingeni (1980) és milánói (1982) győzelmét. „- az első fedett EB-n még igen kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkeztem, és ráadásul a döntő is rosszul alakult számomra.

Bakosi Béla kétszeres fedett pályás Európa bajnokFájt a bokám, az első három ugrás után nem is tudtam tovább ugrani.  Szerencsére az addig ugrott 16,86 m elég volt a győzelemhez. Milánóban már 17 méter felett ugrottam, de ez a verseny még izgalmasabban alakult. Hetedik eredménnyel kerültem a döntőbe és az utolsó, 17,13-as  ugrásommal tudtam megnyerni a versenyt. A legjobbamat  1988-ban a budapesti fedett EB-n értem el. Az itt ugrott 17,25-el akkor ezüstérmet nyertem. Ez az abszolút legjobban is, szabadban 17,23-ig jutottam.”- mondta
a ma is a sportágban tevékenykedő, sok sikeres nyíregyházi atlétát nevelő Bakosi Béla.
.
A káprázatos eredménylistával rendelkező sportember még három bronzérmet is begyűjtött a földrész fedett bajnokságain, az Athén-i szabadtéri EB-n harmadik(1982/17,04), Európa válogatottként tagja volt a Világkupa győztes kontinens csapatnak. „- Szerettem a fedett EB-ken versenyezni, érdekes módon fedett pályán mindig jobban ment.” - folytatta.”- az itthoniak mellett kiváló pályatársaim voltak külföldön is. Oliveira, Banks, Valjukevics, Uudmae és a többiek számomra mindig garantálták a magas szintű versenyeket . Ellenfelek, de barátok is voltunk. Büszkén gondolok arra, hogy versenyzői éveimben a kor minden  kiváló hármasugróját sikerült legyőznöm.”
.
A magyar atlétika sikeres évtizedeit a bevezetőben felsorolt versenyzők és társaik kiváló képességei, a velük dolgozó edzők szaktudása és az egymással itthon is éles versenyeket vívó, létszámában is erős hazai mezőnyök biztosították.
Arra a kérdésre, hogy az ugrások jelenlegi szolid itthoni színvonalát
miben látja, Bakosi Béla elmondta: ma már más a gyerekek motiváltsága, ami akkor számukra esemény volt - az utazások, előnyök - azok ma már könnyebben hozzáférhetők. Több „ elvonó” hatás éri a maiakat, mint őket. Probléma az is, hogy igen gyenge a szakemberek megbecsülése és a versenyzők egzisztenciájához ma lényegesen kevésbé járul hozzá a versenysport. Ha ilyenről beszélhetünk, akkor ez csak igen magas szinten valósul meg. Az addig vezető út feltételei pedig bizonytalanok.
„- De ma is vannak tehetséges gyerekek, akikből lehetnének bajnokok.”- fejezte be a volt kiváló atléta.
Fotók: 100 év atlétika
major_istvan_3x_fedetteb1
Major István háromszoros fedett pályás Európa bajnok 1971, 1972, 1973
szalma_laszlo_tavol
Szalma László kétszeres fedett pályás Európa bajnok 1978, 1983
matay_andrea
Mátay Andrea fedett pályás Európa bajnok 1979
paloczi_gyula_feb1
Pálóczi Gyula fedett pályás Európa bajnok 1985
bakos_gyorgy_fedetteb1
Bakos György fedett pályás Európa bajnok 1985

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.