Változások a TUE előírásokban !

felmérésVáltozások történtek a TUE előírásokban - január 1.-én  új WADA kód lépett életbe !
A MASZ  ezúton tájékoztatja  a versenyzőket, edzőket és sportvezetőket a Magyar TUE Bizottságtól kapott legújabb információkról, az új WADA kódban előírt nemzetközi és magyar Terápiás Alkalmazási Eljárások (TUE) változásairól, valamint az anyag végén letölthetőek a 2009. évre vonatkozó új nyomtatványok is.

2009. január 1-től minden TUE kérelmet csak az új nyomtatványon van lehetőség elbírálni. A nyomtatványok mind a MASZ  www.masz.hu , mind az NSSZ www.nssz.hu honlapról egész évben letölthetőek.

a/.Az egyik jelentős változás, hogy Standard TUE Kérelmet igényelnek ez év január 1-től  a szájon át, rectalisan, intravénásan, intramuscularisan beadott készítmények , valamint az inhalációs úton alkalmazott Beta-2 Agonisták (csak formoterol, salbutamol, salmeterol, terbutalain) ,azaz minden Asthma vagy Asthma jellegű megbetegedéssel kezelt vagy kezelendő sportoló engedély kérelme az eddigiektől eltérően átkerült az u.n. Standard  kérelmek kategóriájába .

Ez azt jelenti,hogy minden eddigi  bárhol, bármikor és bármilyen hazai és/vagy nemzetközi szervezet által kiadott engedély 2008.december 31-én érvényét vesztette .

Egy  új Standard kérelmet kell a versenyzőnek benyújtania  a kérelmet alátámasztó orvosi leletekkel együtt . A Standard kategóriába átkerült kérelemre viszont az eddigiekkel ellentétben egy teljes olimpiai ciklusra szóló 4 éves engedély is adható.
Azok a sportolók, akik asztmatikus problémáikra 2 évnél nem régebben kaptak engedélyt és az akkori vizsgálatok alkalmával végeztek náluk légúti provokációs tesztet (Metacolin – a WADA ajánlása szerint), új kérelmüket benyújthatják az új vizsgálatok elvégzése nélkül. Ez esetben a TUE bizottság felülvizsgálja a meglévő vizsgálati eredményeket és annak ismeretében dönt a kérelem elfogadásáról ill. új vizsgálatok elvégzéséről.
 

A Standard kérelmek egyik fontos szabálya, hogy bármely gyógyszeres kezelést csak a döntés kézhezvételétől lehet legkorábban elkezdeni !!
A  már eddig Asthma vagy Astma jellegű elváltozással gyógyszeresen kezelt sportolónál minden egyes kérelem elbírálása során kerül meghatározásra,hogy szükséges e kiegészítő vizsgálat az új engedély kiadásához vagy sem!

b/.A másik változás, hogy csak „Bejelentési kötelezettség" hárul mindazon sportolóra akik az alább felsorolt készítmények használatára kényszerültek bármely sérülésük sürgős  és egyszeri kezelésére .Ezek az u.n. nem systémásan alkalmazott és kizárólag sürgősségi indokkal alkalmazott glucocorticosteroidok: intraarticularis / periarticularis / peritendinous / epiduralis / intradermalis /módszerrel beadott injekciók és inhalációs készítmények. Az ugyan arra a sérülésre, ismételten alkalmazott eljárás már kérvény köteles

 

c/.A bőrgyógyógyászati (beleértve iontoforézist és fonofrézist), fül-, orr-, szem-, fogíny-, száj nyálkahártyán és perianálisan alkalmazott készítmények továbbra sem  tiltottak ezért NEM igényelnek TUE Kérelmet! 

 

 d./ Tekintettel arra, hogy a nemzetközi eseményeken résztvevő versenyzők TUE kérelmeit továbbítani kell az IAAF felé, a MASZ kéri , hogy a kérelmek beadásáról minden esetben tájékoztassák a szövetséget, de még jobb, ha a kérelmeket a MASZ-ba  hozzák be és onnan kerül továbbításra az NSSZ-hez.
Nagyon fontos elem ,hogy minden egyes Standard TUE kérelem Nemzetközi Szakszövetségek TUE Bizottságaihoz történő benyújtási határideje általában az egyes nemzetközi esemény előtt 30 azaz harminc nap.

 Az eddigi Standard kérelmek elbírálási szabályainak megfelelően viszont nem lesz lehetőség arra,hogy  TUE kérelmekről a verseny helyszíneken történjen döntés!!!
 

Kérdéseikkel forduljanak a MASZ-hoz bizalommal!

Dornbach Ildikó
szakmai igazgató

2009. január 9.

 

Letölthető űrlapok:             Standard kérelem

                                           Bejelentő nyilatkozat

 

dr.Kokas Péter TUE elnök a MASZ-ban 2008.nov.14. Előadás a TUE változásokról 2008.nov.14. MASZ

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.