A vártnál jobban sikerült az év

Szabó Attila Berlinben 09Mérlegen az ugró- és összetett szakág - 2009

Az elmúlt évről Kasperkiewicz Gábort kérdezte a masz.hu. Az ugró- és összetett szakág gondjairól, eredményeiről szól a honlap sorozatának következő része. - Milyen tervekkel nézett a szakág az év feladatai elé ?- Nem túl bíztató előjelekkel indultunk neki a 2009. évnek. – kezdte a szakágvezető. - A nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező versenyzők nagy része bejelentette visszavonulását, aki maradt, az sérüléssel küszködött. Gyakorlatilag nem volt felnőtt versenyző a szakágban és kifejezetten ugrásokkal

foglalkozó edző is alig akadt. Bizakodásra egyedül a Héraklész Program keretein belül jól működő utánpótlás nevelés adhatott okot. Előrelépés nem volt várható sem az anyagiak, sem a felkészülési körülmények javulásában.

Igaz, a megmaradt lehetőségek koncentráltabban jelentek meg egy-két versenyző részére. Egyetlen járható útnak a központosított felkészülés mutatkozott.

Ecseki Dániel

- És ez hogyan sikerült ?- A központosítás hellyel-közzel jól működött. Alapvetően a fiatalok felkészülési tervére építve több olyan program volt, amihez hatékonyan tudtak csatlakozni a megmaradt idősebb versenyzők. A felméréseken, edzőtáborokban sok esetben egyesületi vagy saját költségen, de részt tudtak venni.

Harsányi Olivér

-  Milyennek értékelhető ez a megoldás?-  Nagyon jónak. A vártnál sokkal jobban sikerült ez az év. A világversenyek tekintetében kiemelném Ecseki Dániel és Harsányi Olivér IV. helyét az Up.EB-n. Mindkét eredmény nagyon értékes, mert közelít a felnőtt nemzetközi szintekhez, így távlatokban is komoly sikerekkel kecsegtet.

Horváth Felicia

A fiatalabbak egyenesen remekeltek. Horváth Felicia III. helye az Ifi VB-n, Krizsán Xénia negyedik, Vild Olivia és  Bihari Patricia döntős helyezése minden várakozásomat felülmúlta. Jól szerepeltek magasugróink is a Junior EB-n. Pál Robin VIII. és Szabó Barbara X. helyezése komoly értéket képvisel a jelenlegi magyar atlétikában.

Pál Robin

Borsányi Gyöngyi országos csúccsal elért V. helyezését az EYOF-n, Szabó Attila Universiade III. helyezését sem szeretném kifelejteni a felsorolásból. A felnőtt bajnokság mezőnye életkor szerint meglehetősen heterogén.  Alig van felnőtt versenyző, azok többsége is „veterán” korú.

Szabó Barbara

A mezőnyök nagy része ifikből áll. Minimális fejlődés figyelhető meg a magasugró számokban, de elkeserítő a helyzet a női távolugrásban, férfi rúd - és hármasugrásban. Az esetek többségében junior eredményekkel lehet bajnokságot nyerni.

 A fiataloknál, még ifikorig egészen szép eredményeket láthatunk, de junioroknál már alig van fejlődés. Egy-két esettől eltekintve középszerű eredményekkel lehet bajnokságot nyerni.

Vild Olívia és Krizsán XéniaFarkas Györgyi és Zsivoczky Attila

- A határozottabb előrelépésért milyen tényezők segíthetik a munkát, illetve milyen gátló jelenségekkel kell megküzdeni ? - A két állami programot / Héraklész Bajnok és Csillag / emelném ki elsősorban, mint segítséget. Másodsorban azt a szemléletváltást, ami az elmúlt évben a sportági vezetésben történt.

Gátló tényező sajnos sok van. Elsősorban a pénzhiányból eredő romló egyesületi háttér, az edzőhiány, a gyenge gyerekanyag, az iskolai háttér hiánya, ….. stb.

Szabó Attila Berlin VB

- Az új feladatok: EB Barcelonában, Csapat EB Budapesten, komoly versenyek a fiataloknak…- A felkészülést már elkezdtük a 2010.-évre. Túl vagyunk egy felmérésen és egy külföldi alapozó edzőtáboron. Nagyon Kasperkiewicz Gáborpozitív a hozzáállás a közös programokhoz, érezhetően komoly ambícióval indult neki mindenki a következő évnek.

 Szeretnénk, ha legalább három-négy versenyző képviselné a szakágakat a 2010. évi Európa bajnokságon. Erre úgy gondolom, hogy minden esélyünk megvan.

A két fiatal ugrón kívül a sérüléséből felépült Zsivóczky Attila, a gyógyulgató Farkas Györgyi mellett Szabó Attilának is megvan az esélye a kijutásra és reményeink szerint döntős helyezése is lesz a szakágnak.  

Komoly kihívás jelent a Csapat EB is. A mostani versenyzői gárda nagy része még nem indult ilyen magas szintű versenyen. Nagy kihívást jelent a hazai környezet és a szokatlan versenyszabályok is.

A fiatalok két komoly kihívás elé néznek 2010-ben. Mind a Junior VB-re, mind az Ifjúsági Olimpiára két-három versenyző kijutását tervezzük. - zárta az összefoglalót Kasperkiewicz Gábor.

Bihari PatriciaBorsányi Gyöngyi

Összetett EK II.o. győztes csapat - 2009

fotó: Adamik Z, Katona G, MASZ, ML, Zádor P.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.