Versenyek és versenybírók

A fedett idény értékelése a versenybíráskodás oldaláról.Sporttársak - 09nemzetközi2009. március idusa. Véget ért az idei fedett pályás idény. Mi versenybírók az év elején már nagyon vártuk a versenyek kezdetét. Az „uborkaszezonban” készültünk. Továbbképzés, kérdések a versenyszabályokról, vita némely szabály értelmezése körül, stb. Január végén láthatóvá vált az idény egyik alapvető változása, hogy megszűnt a bírók sokszínűsége, vagyis egyszínűvé vált a versenybíróság. Kötelező érvénnyel bevezettük az egyen pulóver használatát.

Jó döntés volt. Látszott, hogy ki a bíró és ki az illetéktelen a pályán. Kellemes meglepetése az ügynek, hogy elenyésző volt azok száma, akik kritizálták az „egyen ruhát”, már többen voltak, akik a kötelezővé tett viselet saját pénzből történő megvásárlását kérdőjelezték meg. Volt egy nagy hátránya is a kék pulóvernek: azonnal észre lehetett venni a lófráló, dolog nélküli, versenybírót. Sőt sokszor egyértelműen látható volt a feleslegesen sok, az indokoltnál több bíró.

Változás történt még a bíróküldésben: a net-en, a MASZ oldalára felkerültek a bírói meghívások, beosztások. Ugyancsak örömmel tapasztaltuk, hogy a MASZ „honlapján”,

ha eléggé eldugva is, de megjelentek a versenyszabályok ismeretét növelő, a tudás bővítését elősegítő tesztkérdések. Sajnos a „látogatottsága” eddig ennek a próbálkozásnak messze a várakozás alatt maradt.

gyermek versenyElemezve a néha túlzottan sok bíró jelenlétét: megállapítható, hogy a korábbi tapasztalatokkal ellentétbe, igen jó százalékban jelentek meg a meghívott bírók, sokkal kevesebb volt a be nem jelentett távolmaradás, sőt a fiatal, kezdő bírók megjelenésében és létszámában is örömteli pozitív változás történt. Örömmel vettük az előrelépést az óradíjak területén. Sajnos a nehezedő anyagi körülmények miatt a versenyeket rendezők nem mindegyike élt a MASZ által ajánlott óradíjemeléssel.

Komoly szakmai baki nem történt. DE……Nem tudtunk előre lépni a biztonságos körszámlálás területén. Idén is, néha csak a szerencsének is köszönhetően tudtuk megoldani ezt a feladatot.  A figyelmetlenségnek” köszönhetően” sajnos előfordult, hogy egy körrel korábba csengettünk.

küzdőtér 09

Nem tudtunk a pálya rendjének tekintetében sem előre lépni. Esetenként nagyon sok illetéktelen tartózkodott a  pályán. Nem vált be, és a jövőben nem is javasoljuk a „Call Room” használatát.  Szükségszerűen a pályán történő melegítések Gál Lászlómiatt nincs értelme a felvezetéseknek.

Sajnos a bírók fegyelme területén sem tapasztaltunk előrelépést. SŐT….A bírók elfáradásának, fegyelmezetlenségének egyik oka, hogy több, nagyon hosszú verseny volt. Néha, mint pl. a többpróba bajnokságon sok-sok üresjárattal. A meghívott bírók többsége, munkája nem lévén csak tengett, lengett, beszélgetett, stb. Nem alkalmazhattuk a többpróba versenyekre szokásosan kialakított szűkebb bírói létszámot, a beállított meghívásos számok miatt, azok többsége pedig indulók hiányában elmaradt.

Szinte semmi előrelépés nem történt a nevezések, az érvényes orvosi - és az egyesületi igazolások érvényessége területén, Még mindig sok az érvénytelen, lejárt igazolás.rajt a fedett OB-n 09Nehezítette munkánkat a nem, vagy rosszul működő „hibás rajtot jelző” berendezés. Szinte az egész idényt e nélkül, a ma már szinte nélkülözhetetlen eszköz nélkül dolgoztuk végig. Pedig nagyon jó szolgálatot tett volna az idei versenyévad egyik legkiemelkedőbb különlegeségénél, a felnőtt OB női 60 m.-es döntőjében elrendelt „szétfutásnál”. Az újrafutásnál a gép működése esetén - általam feleslegesen -, de a sokakban a rajtot illetően megmaradt kétkedésre nem került volna sor.

Az évek óta hibátlanul működő célfotó berendezés mikor romoljon el, ha nem, az esetleg egyéni csúcsra készülő férfi hétpróbázóink gátfutása alatt. Ilyenkor jön a kézi mérés  szabálya, és az igen sok - néha nyomdafestéket sem tűrő bírálat - az edzők és versenyzők részéről a versenybírók munkáját illetően. Pedig ez megengedhetetlen a versenypályán.

versenybírók között 09 fedettOB

 A SYMA csarnoki versenyeken kívül a téli idényhez tartozó dobó versenyeknek idén is helyt adó veszprémi és szombathelyi kollegák mindenki megelégedésére végezték az éppen nem a legideálisabb körülmények között a munkájukat.Téli dobó OB Veszprém 09Rendeztünk ezen túl különböző már-már hagyományos rendezőkkel gyermek, serdülő és veterán fedett pályás versenyt, Dunakeszin,Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Ócsán, Békéscsabán, Tatabányán és Budapesten az Iharos pályán, valamint az FTC népligeti csarnokában. Kifogás a bírók működésére csak ez utóbbi helyszínen megtartott egyik versenyről érkezett. Kértük a rendező Budapesti Atlétikai Szövetséget, hogy vizsgálja ki e versenyre történő bíró küldést és az ott történt hibákat.A fedett idény végével nincs idő a tétlenségre jönnek a mezeik, a hagyományos utcai versenyek, majd a szabadtéri pályaidényt indító diákversenyek.

 MASZ fedett nemzetközi 09

A tájékoztatás fontossága

Fedett OB 09 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.