A 115 éves Magyar Bajnokság jövőjéről

Gerendási István írása

115 év nemes küzdelem, 115 országos bajnokság, 115 év hagyománytisztelet. Nincs még egy sport Magyarországon, melynek a nemzeti bajnoksága ilyen hosszú múltra tekinthetne vissza, s ezt a hagyományt mindenképpen meg kell őriznünk – sportágunk és a messze földön híres elődök iránti tiszteletünk kimutatása érdekében egyaránt.

Ezt semmi áron nem válthatjuk aprópénzre, nem tehetjük üzleti vállalkozássá, hitvány árucikké – pusztán azért, mert nem ez a rendeltetése. Nem akartunk hinni a szóbeszédnek, miután Schulek Ágoston  írása  megjelent a Magyar Bajnokságról, kezd valósággá válni ez az elképzelés, hogy a Magyar Bajnokságot nemzetközivé akarják változtatni.

Dani Áron/BEAC u20 viadal - 2010Kovács Kinga u20 viadal - 2010

Tanítómesterünk Dr. Bácsalmási Péter belénk itatta a Magyar Bajnokság tiszteletét és szeretetét. Az év legfontosabb versenye a mindenkori Országos Bajnokság. Ékes bizonyítéka ennek, hogy 1974-ben Dr. Nagy György nyerte a súlylökést 17 méter 76 cm-es eredménnyel, amely a szövetség szerint nem volt méltó arra, hogy a következő válogatott viadalra beválogassák.

Ennek hatására Péter bácsi tollat ragadott és tiltakozását fejezte ki, hogy nem a versenyző a hibás, hogy evvel az eredménnyel Magyar Bajnok lehetett, Ő megérdemli a válogatottságot, mert ebben az esztendőben Ő volt a Magyar Bajnok. Ennek hatására a szövetség megváltoztatta álláspontját, és Dr. Nagy György válogatott lett.

Miért kell a legnagyobb hazai versenyt, a Magyar Bajnokságot tönkretenni, esetleg idehívott európai szinten mérve középszerű atlétákkal, akiktől a magyar atlétika helyzete nem fog javulni. Nézzük meg ennek az anyagi oldalát is.

Ezeknek a külföldi atlétáknak utazást, szállást, étkezést, valamint rajt pénzt kell biztosítani ebben a kilátástalan anyagi helyzetben, amiben a MASZ is van. Ezt a szituációt vizsgáljuk meg a magyar versenyzők szemszögéből. Sopronból elutazik Debrecenbe egy atléta többszáz km-t, minden költséget neki, vagy egyesületének kell fizetnie, ami a mai viszonyok között sok pénz.

Ez a versenyző második helyezett lesz, kikapva egy külföldi atlétától, aminek következtében a sok rárakódott nehézség közepette elveszik tőle azt az érzést, amit csak Magyar Bajnokként lehet átélni. Megfordul a fejében, jobb lenne ezt abbahagyni, és bizony az elmúlt évtizedekben nagyon sokan így döntöttek.

Vannak olyan vélemények, hogy a középszerűség miatt kell erre az útra lépni, de ettől a magyar atlétika semmivel sem lesz erősebb.

Szabó Imre edző tanítványával, Kriván Bertával - 2010Kenesei Zsanett/BEAC - OB 2010

Amennyiben a 115 éves Magyar Bajnokság ilyen formában, amit leírtunk megszűnne, ez bűn lenne a magyar atlétika ellen, és ezt újra indítani eredeti formájában már nem ugyanaz lenne.Az utóbbi években hazánkban egy csomó érték szűnt meg, nem kellene az atlétikának is ebbe a körbe tartoznia.

Ezen írásunkat nem a külföldi versenyzőkkel szembeni aggályaink íratják, hiszen megvannak azok a versenyek, ahol az atléták a világ minden tájáról érkezve, össze tudják mérni erejüket.

Azt talán mindannyian tudják, hogy az Európa Bajnokság gondolata és ötlete magyar ember fejéből pattant ki.

A nemzetközi versennyel kapcsolatban annak örülnénk, ha méltóképpen emlékezhetnénk Gyulai Istvánra, aki nagyon sokat tett a magyar, és a nemzetközi atlétikáért. Nagy nemzetközi verseny keretén belül, az Ő nevével fémjelezve kellene olyan viadalt rendezni, amely akár egy „Közép-európai Játékok” nevet is viselhetne, ezzel is adózva az Ő emlékének.Budapest, 2010.09.16     Gerendási István  Szakosztály igazgató, BEAC Atlétikai szo.

Gerendási István és Gerendási Eszter - Békéscsaba 2010

fotó: ML, Orendi M.

 A témaban írt eddigi    hozzászólás itt   olvasható.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.