Az utolsó pillanatban

Rajt - Zalaegerszeg 2009Kovács Sándor írása a gyermekatlétikáról - interjúk

Örömmel olvastam a hírt arról, hogy az IAAF támogatásával magyar edzők részére tanfolyamot rendeztek a gyerekekkel való foglalkozás nemzetközi gyakorlatáról.

Úgy gondolom, hogy szinte az utolsó pillanatban érkezett ez a tanfolyam és az itt elsajátítható ismeretek.

A sportágak között nagy versengés folyik a tehetséges gyerekekért. A korhatár egyre lejjebb kerül. Elég, ha az óvodai focira, a habszivacsos kézilabdára, a szinte csecsemő korban kezdődő úszásra gondolunk.

Atlétikában hosszú évek óta az a nézet alakult ki, hogy a mi sportágunk felnőtt sportág. Az utóbbi években kezdtünk figyelni a fiatal gyerekekre. A Diákolimpiai versenyrendszer 10 éves kortólfoglalkoztatja a sportágban a gyerekeket.

 Ennek a foglalkoztatásnak gyakran más sportágak látják hasznát. A szakemberek egy jó része sürgeti a MASZ-t, hogy valamilyen formában tolja lefelé a fiatalok versenyeztetését.

Családi nap 2009Családi nap 2009

Jó gyakorlat a csapatverseny formájában való foglalkoztatás. A fent említett nemzetközi tanfolyam - ha jól értettem - ezt a formát javasolja. Különféle játékos és versenyeztető gyakorlatokat ajánl a gyerek atléták felkészítésére és a korai specializálódás megelőzésére.

Dornbach Ildikó, a MASZ szakmai igazgatója az MDSZ Munkabizottság tagjaként évekkel ezelőtt már szorgalmazta, hogy az összetett versenyek helyett egyéni versenyeket rendezzünk a jobb kiválasztási lehetőség érdekében. Az MDSZ lépett egyet.

Gyermek CSB 2009

Néhány versenyszámban a l2-l3 éves tanulók részére egyéni bajnokságot irt ki /60m, 600m, távol, magas és kislabda/. Úgy gondolkozott az MDSZ, hogy  így jobban  felszínre kerülhetnek tehetséges versenyzők, akiket azután a nemzetközi gyakorlat szerint lehet foglalkoztatni.

Az atlétikai tehetségek kiválasztása csak atlétikai mozgással lehetséges. Sajnos ritkán lehet látni szakembert, aki figyeli a gyerekeket. Pedig 1 óra leforgása alatt 250 gyerek futja le a 60 vagy a 100m.-t.

Családi nap 2009Ki a leggyorsabb - Zalaegerszeg 2009

Jó döntésnek, előrelépésnek tartom azt is, amit Adamik Zoltántól tudtam meg,hogy az ideifedett serdülő bajnokságon már évfolyamos rendszerben kerül sorra a verseny.Évekig kellett ezért sok szakembernek agitálni. A válasz a kiégetés elleni érv volt. Fel kell fedezni a tehetséget.

A szakszerű foglalkoztatás ezután legyen a szakemberek feladata. Kíváncsian várom, hogy a fiatalok bevonása a sportágban hogyan folytatódik.

Terematlétika -2008

Más sportágak ne vigyék el a tehetségeket. Biztos, hogy fontos lépés volt a tanfolyam , ahol - a névsor szerint - kiváló szakemberek szereztek modern ismereteket.

Sok sikert munkájukhoz! Eredményes tevékenységük a jövő egyik záloga lehet. Kovács Sándor

 Az év legjobb iskolái                 Atléták a Kölcsey gimnáziumban

Családi nap 2009

fotó: Ecseki T, ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.