Eddigi legjobb - vagy csúcs ?

Kovács Sándor írása a serdülő eredményekről – Adamik Zoltán véleménye

Hosszú évek óta folyik vita a szakemberek között, hogy a korai életkorban elért - korosztályhoz viszonyított - kimagasló eredményeket hogyan kell értékelni. Pro és kontra van hivatkozási alap arra, hogy ezek az eredmények mit érnek a későbbi eredményesség szempontjából.

Évek óta felvetem /nem egyedül/ a szakmai közvélemény felé, hogy a fiatalabb korban elért kiemelkedő teljesítményeket számon kell tartatni. Egyre gyakrabban olvasom, hogy egy elért eredményhez hozzáteszik: „ebben az életkorban eddigi legjobb eredmény nemzetközi szinten ”

Pásztor Bence

Az idei serdülő bajnokság előtt megkértem dr. Csiki György urat, a kiváló statisztikust, hogy készítse el a 15 évesek eddigi legjobb eredményeit. Ezt nagy örömmel elvállalta, miután egyetért ennek összeállításával. Néhány hét múlva egy szabályos csúcslistát kaptam tőle. Minden olyan adatot tartalmazott, ami követelmény egy ilyen jellegű komplett kimutatáshoz.

Az idei tatabányai serdülő bajnokságon valamennyi versenyszám esetében ismertettük az eddig elért legjobb eredményt, és örömmel adtuk hírül azt is, amikor a verseny folyamán új „eddigi legjobb” született. Sőt, újabb „ilyen” eredmények voltak a korosztály válogatott viadalán, majd az ÜCSB-n is.

A szakemberek örömmel fogadták az összeállítást, a bemondáskor ismertetett eredményt és az azt elérő atléta nevét. Sokan nem értenek egyet azzal, hogy ezt csúcsként tartsuk nyílván. Véleményük szerint ez az edzőket arra sarkalja, hogy tanítványaikat idő előtt készítsék fel a jobb eredmények elérésére. Érdekes, hogy hivatalos csúcsot a korosztály tagjai nem tarthatnak /a korai kiégetés veszélye miatt/, ugyanakkor felnőtt bajnokságon, versenyeken részt vehetnek. A kérdésről több szakemberrel beszéltem.

Ezek alapján az a vélemény alakult ki, hogy ne nevezzük az elért eredményeket országos csúcsnak. Ez hitelesítési eljárásokat is igényel, ami sok adminisztrációs munkával jár. Viszont nem látnák akadályát annak, hogy ”Legjobb magyar eredmény”- ként odakerüljön a csúcslisták sorába a honlapon.

Bácskay Zsófi az u16 viadal győztese/középen

Ezzel a változattal értett egyet a MASZ szakmai alelnöke is, amikor erről beszélgettünk. A további lépést, amíg a fentiek nem realizálódnak, halkan vetem fel. Nevezetesen, hogy a 13 és 14 éves serdülőknél is  állítsuk fel az „eddigi legjobb eredmény” listát. Kovács Sándor ny. atlétaedző

„- Igen, a témáról beszéltünk Sanyi bácsival és amit akkor mondtam, az tükrözi az Edzőbizottság álláspontját is – fűzte a fentiekhez Adamik Zoltán a MASZ szakmai alelnöke. -  A lényeg, hogy valóban ne csúcs legyen a korcsoportban, hanem legjobb nyilvántartott eredmény, ami után nem jár semmi. Ugyanis ebben a korban olyan nagyok a biológiai különbségek, hogy szakmailag nem értelmezhető egy eredmény.

Túl sok olyan esetet láttunk már, hogy jó adottságú gyereket agyon versenyeztetnek a pontszerzés, vagy csupán edzői önigazolás miatt. Sajnos jelenleg "könnyebb" szabályozni, mint bölcsen hosszútávra készíteni sportolókat. Félre értés ne legyen, nem ez a jellemző, de láttunk sok negatív példát.” (Amennyiben felmerül további vélemény,  a MASZ Edzőbizottságához kéri eljuttatni a honlap.)

A serdülő válogatott Mariborban - 2010

fotó: Lengyák Gy, Stemmer I.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.