Eredményes év után

Molnár Ferenc up.szövetségi kapitány 2010-ről, a feladatokról

Az u16 válogatott

„ - Az év egyik legfontosabb feladata a fiatalok, közelebbről az ifik számára az első ízben megrendezett Ifjúsági Olimpiára való minél több kvalifikáció megszerzése volt. A Szingapúrban megrendezett olimpiára májusban, Moszkvában lehetett megszerezni az indulási lehetőséget - igen egyedileg kidolgozott szisztéma szerint.

Nguyen Anasztázia győzött MoszkvábanAz erre való felkészülés is egyéni kellett, hogy legyen, mivel a korai versenyidőpont miatt a formaidőzítést is előbbre kellett hozni. Kiemelt versenynek tekintettük a Junior VB-t is, elvárásként érmes helyezésekkel. Minden korosztályos válogatott viadalon a jó szereplést tűztem ki célul.

Természetesen a hazai bajnokságok zökkenőmentes lebonyolítása és új versenyformák bevezetése – ami növelheti a fiatal atléták létszámát is – fontos elvárás volt.

A válogatott keret felkészítését a Héraklész Bajnok Program anyagi forrása biztosítja, kiemelt feladatként határoztam meg a szakági programok megtervezését és a felmérések, edzőtáborok lebonyolítását a szakágvezetők vezetésével. Elsődleges célként kellett meghatározni a szűkülő anyagi források megfelelő elosztását.  

Népes csapat utazott el a magyar atléta válogatott Moszkvába, mivel a MOB anyagilag támogatta az Ifjúsági Olimpia elő versenyén való részvételt. A terv 6-8 fő kijutása volt Szingapúrba, ami végül is megvalósult. Nem minden esetben a várt atléták jutottak tovább, de a létszámmal és az elért eredményekkel elégedett voltam.

Deák Nagy Marcell a monctoni dobogónA kvalifikációt szerzett atléták nyári felkészítése nem kis feladat elé állította az edzőket, de amint az eredmények is mutatják, a formába hozás – néhány kivétellel - kiválóan sikerült, ezt az elért két érmes helyezés is bizonyítja.

A Junior VB-re is érmes reményekkel utaztunk, és nem is csalódtunk. Hudi Ákos biztos ezüstérme mellé Deák Nagy Marcell meglepetés ezüstje tette fel a koronát. Néhány versenyző sajnos várakozáson alul szerepelt Monctonban, de általánosságban az elvárt eredmények születtek. 

Ami a válogatott viadalokat illeti , mindhárom országok közötti korosztályos versenyen helyt álltak fiataljaink. Egy kivételével győzelemmel tértünk haza, sikeresen megrendeztük az U20-as viadalt Veszprémben, és azt gondolom sok tehetséges versenyző bontogatja szárnyait. Az egyéb nemzetközi megmérettetéseken is születtek kiváló eredmények, bár 2010-ben a hazai sűrű versenynaptár miatt nem tudtunk eleget tenni több nemzetközi meghívásnak.

Hudi Ákos / ezüst Monctonban2010-ben új bajnoki versenyprogrammal  bővült  a fedett pályás idény, először osztottunk összetett bajnoki érmeket a serdülőknek. A bajnokságok rendben lezajlottak, a létszámok tekintetében sajnos pozitív változásokról nem tudok beszámolni.

Szűk az élmezőny, nagy a szakadék egyes szakágak között. Idén is kiemelkedtek eredményességben a dobók, főleg a kalapácsvetők, bár dicséretes a diszkoszvetés javulása is. Nem történik évek óta előrelépés a gerelyhajításban annak ellenére, hogy régebben speciális magyar versenyszám volt. Sajnálatos az ugrószámokban való stagnálás, pedig „nekünk” európaiaknak ezekben a versenyszámokban lehetne a legnagyobb esélyünk felvenni a versenyt a világgal. Összetett versenyzésben női vonalon tapasztalható kedvező irányú változás.

A sprint szakág fejlődése mérhető, sajnos a gyalogló szakágé is - de ellenkezőleg.. . A távfutásban vannak tehetséges fiataljaink, de a világbajnokságokon kevés esélyünk van. Örömömre szolgál, hogy a felméréseken, edzőtáborokban egyre jobban tapasztalni az edzőik pozitív hozzáállását a közös felkészüléshez.

Váradi KrisztinaSzingapúrbanAzonban azt sem szabad elhallgatnom, hogy a képességfelmérő táborban a serdülő fiatalok többségénél idén is voltak hiányosságok egyes képességekben. A törzserő gyengesége, a lazaság hiánya, és sok alapmozgás rossz technikai végrehajtása a későbbiekben hátráltatja a magas szintű edzésmunkát, és sokszor sérülésekhez vezet. A gyermekbajnokságok idén is népszerűek voltak, sajnos a rendezés feltételeinek hiánya miatt a versenyek száma nem növekszik, hanem csökken.

2011-ben  négy világverseny, négy válogatott viadal és több nemzetközi verseny vár fiataljainkra. Remélhetőleg a Héraklész Program és a MASZ anyagi lehetőségei lehetővé teszik legjobbjainknak a megfelelő felkészülést a versenyekre. A  munka nagy része a klubokban, szakosztályokban folyik, - remélhetőleg a klubok sem gyengülnek jövőre.

A Héraklész Bajnok Program pénzelosztási elvei változtak, az eddig eredményesebb szakágak a felkészüléshez többlet pénzhez jutnak, remélem ez az eredmények tekintetében is megmutatkozik majd.  Több változás lesz a serdülők versenyrendszerében (szerek súlyai, gáttávolságok, Töreky Balázs - Szingapurösszetett versenyzés, serdülők indulási jogosultságai stb.) ettől a fiatalok „visszafogottabb” felkészítését várjuk, és jó lenne, ha a létszámuk növekedne. Ezt az atlétika oktatás iskolai testnevelésbe való fokozottabb beépítésével lehetne elérni, amihez egy új atlétikai program széleskörű elfogadtatása lehetne az alap.

Tervek az eredmények tekintetében:- Junior  EB:  Tallinban viszonylag nagy létszámú csapat képviselheti hazánkat. Több olyan tehetséges atlétánk indulhat, akiktől megfelelő forma esetén érem várható. Reményeim szerint nem is egy. Legalább 6-8 döntőssel számolok.

- Ifi  VB: jó helyezések elérésére dobóink lehetnek esélyesek, de akár az ugrók tekintetében is lehet kellemes meglepetés. Európában lesz az ifi VB, ezért az időzónát, távolságot tekintve nem igényel különleges felkészülést.

Az EYOF a MOB által támogatott verseny, ezért a résztvevők száma is attól függ, milyen hangsúlyt szán, mennyi „energiát” fektet az olimpiai Molnár Ferenc up.kapitánybizottság a versenybe. Ha a legjobb ifi versenyzőinkkel vehetünk részt az EYOF-on, akkor sok éremre számítok.

2011-ben fontossá válik a mezei EB is, hiszen rá egy évre hazánk rendezi ezt a rangos versenyt. Szeretnénk, ha „ütőképes” csapataink lennének, ezért már idén is indult junior csapat az EB- n. Szeretném, ha minden korosztályban versenyezhetnének a fiatalok a közeli Velenjében.

Célunk, hogy erős csapatokkal  indulhassunk a válogatott viadalokon, és hagyományosan jól is szerepeljünk azokon. Szeretném, ha legjobbjaink több nemzetközi versenyen vehetnének részt, remélem az anyagi háttér ehhez is biztosítva lesz. Persze a válogatottság a jéghegy csúcsa, az alapokat a hazai versenyek, bajnokságok adják.

Jó lenne, ha 2011-ben növekedne az atléták száma, a bajnokságok színvonala, és sok versenyt tudnának rendezni a szakosztályok. Szeretném, ha nőne az edzők száma, és a testnevelő tanárok is több fiatalt irányítanának atlétika pályára. Ehhez viszont kellenek a kiemelkedő nemzetközi eredmények is!

Kívánok minden atlétának sérülésmentes felkészülést, edző kollégáimnak megfelelő hátteret a munkához, és azt, hogy a betervezett eredmények közül minél több valósuljon meg 2011-ben. Molnár Ferenc up.szövetségi kapitány

Az Ifjusági Olimpián részt vett csapat

A junior VB csapat

fotó: MASZ gyüjtemény

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.