A fa és a fejsze

RajtSikeres edzők mondásai és a tapasztalataim – II.Dr.Vágó Béla írása – négy részben / 2.

Nem tudni pontosan, hogy kitől származik  ez az edzői hitvallás alapvető értékét képviselő tézis, de szerintem egy nagyon fontos erényt  képvisel a mesterré válás folyamatában:

„ha egy fa kivágására egy hét állna a rendelkezésemre, akkor a hetedik napig csak a fejszémet csiszolgatnám”.

Híres, külföldi edzők eszméi és stratégiai mondásaiAz 1950-60-as évek egyik legeredményesebb edzőjével, Brutus Hamiltonnal /USA/ kezdem a sort,

aki egyszer már sikeres edzőként több hetes szakmai körútra indult Indiába: „mindig keresd magadban a választ, ültesd át a hazai körülményekbe a lényegtelennek tűnő részleteket is, mert csak így hasznosíthatod a tanultakat”. Mennyi igazság rejlik a sorok mögött!

Amikor Oros mesterhez kikerültem Katarba és megnéztem edzéseit teljesen elszörnyülködtem magamban, gondolván: ilyen sikeres edző és semmi extra, csak kommersz gyakorlatok és kész… Elvem az volt, hogy először az elfogadás, a tájékozódás, majd ha lejár a 3 hónapos próbaidő jöhet az alkotás!

dr.Oros Ferenc és Skoumal András 2009

Már 1 hónap után rájöttem, hogy ott azzal az anyaggal, abban a kultúrában a legnagyszerűbb gyakorlatokat és módszereket alkalmazta!Edzőképzésen a tanítványaimnak szoktam mondani, hogy „ne csak azt figyeljék, hogy az előadó mit mond, hanem a szavak mögött rejlő személyiséget próbálják kifürkészni”.

Hamilton másik mondása: „érezd jól magad az edzésen és akkor tanítványaid is szórakozva tanulnak és fejlődnek majd”.Igazság abban van, hogy mihelyt az edzés munkává válik és nem szórakoztató, alkotó erőkifejtéssé lesz, elveszti értelmét és így az eredmények is izzadságszagúakká és kevésbé eredményessé válnak.

Brutus HamiltonBrutus Hamilton tízpróba

Hamilton harmadik mondása: „ne becsüld le az ellenfeleidet, tiszteld meg őket azzal, hogy ellenük a legjobb teljesítményedet nyújtod”. Az ellenfél tisztelete igen fontos dolog, versenyzőmnek / Szabó Zsuzsa / az volt a fantasztikus stratégiája, hogy szeretni kell az ellenfelet, mert legyőzésével lehet csak bajnok az ember!

Fejes Zoltán Ajkler ZitávalHamilton negyedik nagyszerű mondása: „minden edző képes arra, hogy versenyzőjét keményen megdolgoztassa, a nagyság ott kezdődik, amikor érzi valaki, hogyan és mikor kell felkönnyíteni a terhelést”!Fejes Zoli bácsi mondta ennek a magyar szinonimáját: „olyan jól sikerült idáig a felkészítés, hogy most nagyon vigyázni kell, hogy ne vegyen erőt rajtam a hurrá-optimizmus, mert akkor beüt a sérülés”.

Iglói Mihály /HUN-USA/ következik, aki sokáig élt Amerikában. Neki nem maradt meg egy nagy mondása sem az általam vizsgált forrásokban.

Azonban minden arra utalt, hogy nagyon autokratikus edző volt, viszont tanítványainak egyénre szabott edzésterveket készített és világhírű versenyzői minden fenntartás nélkül tették, amit a mester mondott!

Azt hiszem, hogy ezt csak azzal érte el, hogy nagyon érezte versenyzőit és az egyénre szabott tervekkel mindig a legoptimálisabb terhelést végeztette el velük, amelynek mindig meg volt az eredménye, így versenyzői feltétlen bizalmát érte el.

iglói MihályIharos Sándor és Iglói Mihály

Bill Bowerman / USA/: „a siker akkor jön, ha van egy jó csoport, ahol mindenki jól érzi magát és kedvvel vesz részt az edzéseken”. Bowerman üzenete azt hiszem minden kommentálás nélkül is tisztán érthető mindenkinek! Egyik tanítványa Bill Bowermannígy nyilatkozott róla: „amikor először találkoztam vele teljesen lenyűgözött személyisége, olyan volt, mintha Istennel beszélgettem volna”!

Emlékszem, a 80-as évek elején, mikor a TF-en Kovács Gyula kiváló magasugró is a Skoumal teamben dolgozott velünk és félistennek nevezte Bandit egy sikeres edzés után. Ez annyira találó volt, hogy tisztes szakálla és egyénisége ettől kezdve évekig még hordozta ezt a megtisztelő nevet!

Percy CeruttyPercy Cerutty Ausztriából: „versenyzőim és a többi edző egy bolondos örültnek tartanak, de törődök én ezzel, amíg versenyzőim nyerik az összes versenyt”.

Milyen fontos az néha, hogy az edző megtörje az edzések sokszor monoton hangulatát és az intenzitás kicsikarása érdekében örült téteket tegyen fel.

Ismét Skoumal mestert citálom, aki magasugrójának beígérte, hogy levágja szakállát, ha országos csúcsot ér el / működött /.

Másik esetben bukfencet ígért egy 320-as helyből távol eredményért az egyik edzésen.A teljesítményt elérő is boldog volt és a nézők is jól szórakoztak „Skumi” bohém bukfencén!

Budd Winter edzést tartBud Winter /USA/:”igazi kemény egyéniség volt, agresszív és makacs, eltökélt, igazi megszállottja az edzői pályának”.Eckschmiedt Sándor tanár úr jut róla rögtön az eszembe, aki hasonló személyisége volt a magyar atlétikának mind versenyzőként, mind edzőként és magánemberként így viselkedett is is vívta így a „beton” becenevet.

Woldemar GerschlerWinter edzői stratégiája a megérzésen alapult, abból pedig nem engedett és következetesen vitte keresztül akaratát, igazát versenyzői sikerei mutatják.

Woldemar Gerschler /GER/: tanítványai szerint: „csendes, nyugodt megfontolt személyisége biztonságot, szeretetet sugallt. Szerény, tanítványai érzéseivel törődő, gondoskodó, érdeklődő volt, ugyanakkor polihisztor, barát és mentor tulajdonságokkal is bírt”.

Ezen tulajdonságok legjobban Kovács Etele tanár úrra illenek a tanári- edzői kvalitásai tekintetében, aki Hartai Katalinnal szép nemzetközi sikereket ért el gerelyhajításban.

Dink TempletonDink Templeton /USA/: „nincsenek rövidített megoldások, a munkát el kell végezni, tudományos megalapozottsággal kiértékelni és ez alapján, ha kell módosítani az edzésen”.

Mintha Tihanyi József professzor urat hallanám, akit hallgatóként csodáltam és dr.Tihanyi Józseflegeredményesebb magasugróedzője volt a 80-as évek magyar atlétikájának.

Naprakész részletes edzéstervek folyamatos műszeres mérések és ellenőrzések, az adatok rendszeres kiértékelése és grafikus megjelenítése mind része volt sikeres edzői stratégiájának.

Hasonló szemléletű volt Vladimir Dyachkov /USSR/: „a tökéletes technikai alaposság jellemezte edzői munkáját, versenyzőit maximalizmusra és önértékelésre nevelte saját technikai munkájuk tekintetében”.

Ez a tulajdonság talán legjobban Széles Lajos tanár úrra jellemzőek, aki a gerelyhajítást szinte napi szinten elemzi és videón rögzíti tanítványai technikai fejlődését, melyet elsőrendűnek tekint a kiváló teljesítmények elérése érdekében.

Dr.Vágó Béla írásának  magyar edzőkről szóló harmadik része rövidesen olvasható a honlapon.   (Első rész)

Iglói Mihály világklasszis futóival

foto: archív, IAAF, ML

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.