Gondolatok a Magyar Bajnokság után

A legjobbak érdekében ki kell lépnünk a belterjességből

Debrecen ismét kitűnő házigazdája volt a magyar atlétikai versenyek legrangosabbjának, az Országos Bajnokságnak. A szervezők, a versenybírók munkája, a pálya, a stadion, sőt az időjárás is ideális volt a jó eredmények eléréséhez.

Mégsem jöttünk el Debrecenből felhőtlen örömmel és bizakodással, mert nem volt túl sok igazi örömre okunk.

Született néhány kiemelkedő eredmény, még néhány izgalmas verseny is akadt, de az igazi küzdelmek kevés kivétellel közepes, vagy gyenge eredményeket hoztak.

Gyulai István stadion - Debrecen 2010

Több versenyszámban elszomorítóan kicsik voltak a mezőnyök, és ijesztően nagy különbséggel tudott nyerni néhány klasszis versenyzőnk, aminek köszönhetően egyáltalán nem voltak versenyre késztetve.

(Ecseki Dániel, a számára sem kiemelkedő eredménye ellenére is 30cm-t vert a második helyezettre távolban, vagy Márton Anita súlylökésben 4, diszkoszvetésben közel 5 méterrel volt jobb az őt követőnél. Kürthy Lajos átlagos eredményével is 2,5 méterrel bizonyult jobbnak ezüstérmes versenyzőtársánál.)

OB Debrecen 2010

Hogyan lehet így, küzdelemre késztetés nélkül felkészülni komoly nemzetközi erőpróbákra? A férfi 1500m-t látva azt hiszem, hogy nem én voltam az egyetlen, aki csodálkozott, hogy miért 6 futó indul az első futamban, de csodálkozásunk csak fokozódott, amikor kiderült, hogy nem az első futam volt, hanem az egyetlen!

Sajnos voltak még versenyszámok, ahol 10 fő alatt volt az indulók, illetve a versenyt befejezők létszáma,- de úgy emlékszem, hogy régen az 1500 m volt az egyik legnagyobb létszámot felvonultató versenyszám.

OB Debrecen 2010

Ilyen kevés a bajnokságon történő indulásra érdemes versenyzőnk?Túl drága a részvétel?Nem volt jó időpontban a verseny?Ezekre a kérdésekre a szakmának kell megtalálni a helyes választ.

OB Debrecen 2010

Az indulók létszámának növelése talán az egyszerűbb feladat, de nemzetközi szereplésünk javítása érdekében a Bajnokság színvonalának emelésére is nagy szükség van. Erre pedig rövidtávon az egyetlen lehetőségnek a Magyar Bajnokság nyílttá tétele látszik.

Meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy legalább a világversenyek szempontjából legfontosabb versenyszámokban hogyan tudunk komoly ellenfeleket biztosítani legjobbjainknak!Tudjuk, hogy a szomszéd országok is hasonló gondokkal küzdenek, kölcsönösen segíthetnénk egymást, nyílt versenyekkel, bajnokságokkal.

OB Debrecen 2010

Jobb mezőnnyel a versenyeinkre és a Magyar Bajnokságra is könnyebben találnánk szponzorokat, de jobban eladhatóak lennének a TV felé is.

Ki kell lépni a belterjességből, ha javítani akarjuk nemzetközi eredményeinket. Ha ezek javulnak, támogatókat is jobban találunk, eladhatóbb lesz sportágunk.Talán még időben vagyunk.    

Dr. Schulek Ágoston a MASZ Tiszteletbeli elnöke

Debrecen - OB 2010

fotó: Orendi Mihály

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.