Hátrányban vannak-e a ballábasok négyszáz méteren?

Körpálya, körív – gondolatok a futás irányáról

Fizikai törvény, hogy futó ember akkor áll - pontosabban fut - biztosabban a lábán, ha a ráható erők ellensúlyozását az erősebbik lába végzi. Mivel az emberek 90 százaléka jobblábas, 10 százaléka ballábas, természetesnek vehetjük, hogy jelenleg minden atlétikai versenyen balról jobbra, az óramutató járásával ellentétes irányban futnak az atléták. Így a jobbláb kerül a körív külső részére.

200 méteres, 400 méteres síkfutásban, ahol a táv jelentős része kanyarra esik, és a futók teljes erőbedobással futnak, a futás iránya különösen fontos lehet. Egy ballábas futó értékes század-, vagy tizedmásodperceket veszthet. Fedett pályán, ahol a kör 200 méteres, fokozottan jelentkezhetnek az eltérések.

Érdemes lenne ballábas futókkal, akár juniorokkal, serdülőkkel kipróbálni, hogy ha az óramutató járásával megegyező irányba futnak körpályán 200 illetve 400 métert, változik-e időeredményük. Lehet, hogy már az első kísérlet mérhető különbséget hoz, de lehet, hogy az éveken keresztül gyakorolt rutin beidegződéseit több tréning oldja fel.

A kísérlet másik, radikálisabb formája, hogy jobblábas futókat kérünk meg az ellentétes irányú vágtára, és megnézzük időeredményeiket. A sérülésveszély ez esetben megnövekedhet, ezért ajánlott a fokozott elővigyázatosság.

Kérem azokat az edzőket, futókat, akiknek tapasztalata, véleménye van a kérdésben, hogy vegyék fel velem a kapcsolatot. Ezton köszönöm Dornbach Ildikónak a lehetőséget, hogy a felhívás megjelenhetett.  Szántai Tamás

http://www.balkezes.hu ; balkezeshu@gmail.com

 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.