Idénykezdet előtt

Beszélgetés Dornbach Ildikó szakmai igazgatóval  Fedett pályás csúcsok  - Bp.bajnokság/időrend

Dornbach Ildikómasz.hu: -  Az  elmúlt év tapasztalatai alapján mire építkezhet idén a magyar atlétika ?Dornbach Ildikó: - A 2009. évi idény végén egy új olimpiai ciklus első évét zártuk. Olimpiai szemüvegen át nézve sok bíztató dolog történt.

Ezek nem olyan nagyságrendű tételek, melyek alapjaiban rengetik meg a sportvilágot, de a mi atlétikánk számára nagyon fontos jelzések, melyeket tudni kell észrevenni és merni kell építeni rájuk.

Az elmúlt évek biztos pontjait mindannyian ismerjük (Pars Krisztián, Kővágó Zoltán, Máté Gábor, Fazekas Róbert, Zsivoczky Attila) amennyiben sérülés nem akadályozta őket, eddig is biztos pontjai voltak a válogatottnak.

Az elmúlt évi Világbajnokság azonban azt bizonyította, hogy beérni látszik mögöttük egy új versenyzői kör, akik akár már ebben az évben maradandót

alkothatnak (Kiss Dániel, Kazi Tamás, Kürthy Lajos, Olteán Csongor, Orbán Éva, Papp Krisztina). Mögöttük pedig – az U23 EB eredményei alapján - már erőteljesen felhívta magára a figyelmet egy olyan generáció, amely Londonig akár be is érhet (Ecseki Dániel, Harsányi Olivér, Márton Anita, Németh Kristóf). Nem megfeledkezve Erdélyi Zsófiról, aki az EB legeredményesebb versenyzője volt, azonban az Ő versenyszámában, a hosszútávfutásban több türelemre van szükség a beérésig.

Kővágó ZoltánKiss DánielPars Krisztián

Összességében azt mondhatom, hogy az elmúlt évben a jövőbeli építkezésünk legbiztosabb alapját az képezte, hogy ismét nőtt a teljesítő képes versenyzők köre és több az olyan versenyzőnk, aki a korábbi években elbukott a téthelyzetben, de most – önmagához képest – kiválóan teljesített.

- 2010-ben Európa bajnokság Barcelonában, csapat EB Budapesten - hogy csak a két legjelentősebb kerüljön kiemelésre. Milyen szakmai és szervezeti lépéseket kell megtenni a kedvező tendencia folytatása érdekében ?- Nagyon, nagyon nehéz évnek nézünk elébe, egyetlen feladatunk ezt túlélni és – sajnos szemellenzővel ugyan, de az EB – re koncentrálni. E mellet egy másik kiemelten fontos eseményünk a hazai rendezésű Csapat EB - ahol szeretnénk jól szerepelni.

Kazi TamásZsivoczky AttilaPapp KrisztinaFazekas Róbert

Még nem ismerjük a konkrét számokat, de az előre jelzések szerint soha nem látott mélységeket fog képviselni az állami támogatás. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Az EB felkészülést minden áron meg kell csinálni ! Ami azt jelenti, hogy azokra a versenyzőkre kell koncentrálni, akiknek a tavalyi eredmények alapján potenciális döntő esélyük van.

Ez sajnos hosszú távon öngyilkos lépés, hiszen azokat veszíthetjük el, akikre a jövőben számíthatnánk, de dönteni kell. Most olyan helyzetet érzek, amikor kitörhetünk és alapot adhatunk majd a sportvezetés számára a beidegzések megváltoztatására.Mindez azt jelenti konkrétan, hogy az említett versenyzőknek minden áron biztosítani kell a felkészülési hátteret, az edzőtáborokat, a regenerációt. Ez a legfontosabb, el is kezdődött a folyamat és eddig jól is halad.

A Csapat EB felkészülés szempontjából fontos, hogy a szakági összefogás eredményei látszanak. A közös munka és programok iránti kedv nő és sok esetben bíztató jelenségeket lehet tapasztalni.

Máté GáborKürthy Lajos és Olteán CsongorOrbán Éva

 - Kezdődik a fedett idény. Csúcspontja márciusban a dohai VB. Az éves feladatokra tekintve mennyire hangsúlyos a most kezdődő szűk másfél hónap?- Mint mondtam: elsődleges cél az EB. Ennek szellemében alig néhány versenyzőnk felkészülési programjába illik bele a komoly fedett pályás felkészülés. Kiss Dani, Kürthy Lajos és esetleg még egy-két versenyző számára jelenthet ez reális, szakmailag megalapozott célt.

- Tehát fókuszban a nyár. Milyen várakozásokkal, eredmény tervekkel ?- Korábban már említettem, hogy a nyártól sokat várok. Tudom, hogy a versenyzők is érzik a lehetőséget és ennek megfelelően nagyon komolyan készülnek. A csapat EB az atlétika hazai ünnepe lesz. Nehéz verseny várható, hiszen tavaly nagyon erős csapatok estek ki a Szuper Ligából, de leszámítva néhány lyukas versenyszámunkat, mi is erősek lehetünk. A közép mezőnyben kellene végeznünk. A fő cél az EB, ahol látok akár tíz olyan versenyzőt is, akik közül bárki döntőbe juthat. Azonban most még az elején járunk a felkészülésnek, ne kapkodjuk el az esélylatolgatást.

Ecseki DánielNémeth KristófErdélyi ZsófiMárton AnitaHarsányi Olivér

A nyári várakozásaimhoz tartozik, hogy néhány versenyzőnkért - akik sérülés vagy egyéb nehézségek miatt az elmúlt egy-két évben nem tudtak úgy teljesíteni ahogy szerettek/ünk volna – nagyon szorítok. Tudom, hogy rendkívül elszántan készülnek, rengeteget dolgoznak és nagyon akarnak. Kell, hogy sikerüljön nekik. Ebben a helyzetben van Fazekas Robi, Máté Gábor, Zsivoczky Attila, Bene Barnabás, Szemeti Péter egyaránt.

- A sport körül nap mint nap különböző szelek fújnak. Elméletek, elképzelések, váratlan döntések, illúziók, vágyak és a valóság hullámain kell a sport hajóját megfelelő irányban tartani. Hogy látja a kapitány a tendenciákat, az atlétika esélyeit a jövőre nézve ?- Nekem 13 éves globális rálátásom van atlétikánkra. Látok egy folyamatot, ami két irányból halad egy pontba. Az egyik irány a szövetségi vezetés, a másik a szakosztályi munka. Sosem volt könnyű, hiszen mindig újabb problémák merültek fel.Ma nagyságrendekkel kevesebben vagyunk, de nagyon letisztultnak érzem a helyzetet.

Egyre inkább úgy érzem, hogy aki ma közöttünk van, pontosan tudja, hogy miért van itt, mit tud adni és mit kaphat. Soha annyi törődést és erőfeszítést nem éreztem a vezetés részéről a szakmai munka és a sportág megmentése, előre lendítése érdekében, mint az elmúlt egy évben.

Szakemberek

A szakosztályok az általam belátható 13 év alatt ember feletti erőfeszítések árán tartják fenn a jelenlegi eredményességet és produkálnak olyan versenyzőket, akikről mostanáig beszéltem. A  világméreteket öltött gazdasági válság rég nem látott nehézségek elé állította a sportot, benne a mi sportágunkat is, de úgy látom, hogy ezt mi jobban, erősebben átvészeljük, mint sokan mások.

 Ez óhatatlanul okoz nehézségeket, kellemetlenségeket, de én hiszek a közösségünk józan ítélő képességében és ügy szeretetében. Atléta társadalmunk talán még soha nem volt annyira egymásra utalva, mint napjainkban.

Érzem, tudom és látom, hogy tudunk egymásnak segíteni, össze tudunk fogni és túl fogjuk élni ezt a mindenki számára nehéz helyzetet és van esélyünk a hátrányból előnyt kovácsolni.

Van sok tehetséges versenyzőnk, elhivatott edzőnk és van elszánt vezetésünk. Csináljuk meg, vigyük sikerre azt az egy pontot közösen! (ML)

Fedett pályás csúcsok                      Bp. bajnokság / időrend

Barcelon 2010

fotó: Doba I, Igaz B, MASZ, ML, Zádor P.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.