Így látta a három legjobb szakosztály a hétvégi OB-t...

… és a versenybíróság elnöke is elmondja véleményét

A masz.hu megkérdezte az idei Fedett pályás Ifjúsági és Junior Országos bajnokságon a legtöbb első helyet szerzett három szakosztály vezetőjét atlétáik szerepléséről, a bajnokságról, a fiatalokról.

Tatár István - BHSEBenkő Ákos - GEACSzabó Imre - BEAC

Tatár István, Benkő Ákos és Szabó Imre  értékelése mellett a nyilatkozatok zárásaként olvasható a versenybíróság elnökének, Kollár Istvánnak észrevétele is az elmúlt hétvégi versenyről.

Tatár István / Bp.Honvéd SE:  „- Bízom abban, hogy a Budapesti Honvéd SE Atlétikai Szakosztálya kezd a régi elődökhöz mérten egy nagy családként működni és összefogni. Tudjuk egymást bíztatni és egymás eredményeinek is örülni. Ezt a kétnapos OB-n is érzékelni lehetett és úgy gondolom, ennek egyik eredménye a kitűnő szereplés. Edzőink jól időzítve Szabó Dezső és Nguyen Anasztáziakészítették fel a versenyzőket és ráhangolták őket az OB-n való szereplésre.

Mindenkin láttam az elszántságot és a verseny iránti akaratot, s bízom abban, hogy egész évben így fognak hozzáállni a feladatokhoz a honvédos atléták.A MASZ és a BHSE 2009. évi legjobb ifjúsági versenyzője Nguyen Anasztázia ismét kitett magáért, hiszen a számára „kötelezően előírt” 60 m-es síkfutáson túl, lazán, külön rákészülés nélkül még a távolugrást is biztosan megnyerte.

Érdekes lett volna egy versenyen kívüli futamban összehozni a két azonos időt futott sprinter lányt (Nasztit és Komiszár Krisztát a GEAC-ból), biztosan csúcs született volna! Sebaj, a felnőtt OB-n még erre is sor kerül.

Szabó Dezső edzőnk nem győzött ingázni az egyes versenyhelyek és a díjátadó dobogó között, hiszen ötször értek el tanítványai bajnoki helyezést.

Összefoglalva örülök minden eredménynek, minden helyezésnek, amely 7 bajnoki cím, 8 második, 2 harmadik, 9 negyedik, 3 ötödik, 4 hatodik, 2 hetedik és 3 nyolcadik hely. A nagy indulói létszám ellenére jól szervezett, magas színvonalú versenyen vehettünk részt, s versenyzőink alig várják, hogy a többi fedett pályás versenyen is indulhassanak.

Rendkívül jó kezdeményezésnek tartom a helyi interjúkat, amely által sikeres versenyzőinket „hozzászoktatja a mikrofonhoz”, másrészt a kíváncsi közönség is betekintést nyer a sportolók felkészülésébe.”

A Honvéd rúdugró lányai a 2009-es

Benkő Ákos / GEAC:  „-. Joggal adhatnak okot örömre a juniorok által szerzett helyezések és az eredmények minősége. Amikor készültünk a hétvégére, valamivel kevesebb bajnokságra számítottunk. Nyilvánvaló, hogy örülök az eredményeknek. Az egyéni bajnokok mellett kiemelném a további legjobbjaink meggyőző formáját is. Így többek között Hordós Evelin 200-as eredményét, előretörését; Hoffmann Peti egyéni és váltófutását, hiszen két évet volt sérülés miatt távol az atlétikától.

Deák Nagy MarcellTehát a junioroknál volt a hét győzelem mellett ilyen apróbb, egyéb jellegű öröm számunkra.  Ők is jelenthetnek majd minőséget előbb-utóbb. Komiszár Kriszta 200 méterétől többet vártam, a szombati 60 métere után nem gondoltam, hogy nem tud győzni ezen a távon.

A juniorok sikere mellett az ifikről kritikusan meg kell jegyeznem, hogy már érződik serdülőink korcsoportos kettéválása. Volt egy nagyon stabil serdülő gárdánk, akikkel megnyertük a pontversenyt.

Ez a korosztály most kettévált és bizony alig-alig volt jó helyezésünk az ifjúsági bajnokságon. Azért Fajoyomi Christopher magasugrása és a gyerek adottságai a magyar atlétika számára is igen bíztatóak.

Örültem a váltó sikereknek, pályafutásom során mindig nagy örömmel figyeltem a váltókat és szívesen dolgoztam velük. Úgy érzem - ifikre és juniorokra is vonatkoztatva -, hogy van egy nem is túl szűk élvonal, ahol bíztató eredmények és ambiciózus törekvések érződnek. Az, hogy akarok jót teljesíteni, akarok a nemzetközi szinthez közeledni, megmutatni, hogy ott lehet a helyem.  És megmutatkozni a hazai szakemberek, vezetők előtt is.

Ilyen értelemben az élvonaltól több jó megnyilvánulást láttam. A másik oldal, hogy katasztrofálisan hiányzik az a középmezőny, aminek mindig kellene lennie a verseny miatt, a szakosztályi család miatt, összetartozás miatt. A két jelenség hosszútávon gátolhatja az előrelépést. Summázva a hétvégét: a rendezés jó volt és sok örömöm volt a versenyen.”

Junior 60 méter döntő - 2010

Szabó Imre / BEAC:  „- A szakosztály történetében a legsikeresebb országos bajnokság volt, mert hat bajnokságot még nem nyertünk az ifi-junior korcsoportban, egy versenyen. Ez számunkra mindenképpen egyedülálló két nap volt. Ebben a sikerben a gyerekek a legfontosabbak, akik hihetetlenül jó egységet képviselnek.

 Solti Krisztina és Jámbor JózsefJámbor József edző idejövetelével szélesedett a szakosztályi profil, már nemcsak futásban, gyaloglásban, hanem az ugrásokban is jobbak vagyunk, több lábon állunk. Pásztor Mercédes és Kovács Kinga első helye lendületet ad az ugró szakágnak.

Pedig minden eddiginél nehezebb helyzetben van az egyesület, elég mostoha körülmények között készülünk. Fiataljaink mostani sikerei a 2000-es évek eleje óta felépített szisztematikus utánpótlás rendszerünk eredményeként értékelhető.

Akik például most a csoportomból jól szerepeltek, Ők Anikónál, a feleségemnél kezdtek atlétizálni, több mint hat-hét éve. Ezek a fiatalok kisgyerekkoruk óta a BEAC-ban vannak.

Kriván Berta 12 éves korában kezdett, egy felkészítési program alapján dolgozik és most utolsó éves juniorként Európa-szintű eredményt gyalogolt, ami a szombati nap egyik kiváló teljesítménye volt. Ő értékeKriván Berta a célban - 2010 lehet a felnőtt magyar atlétikának, remélem, folyamatosan odafigyelnek rá. Az ifjúsági fiú bajnok Gyeresi Áron is közel 10 éve készül nálunk. Ebbe a vonulatba tartozik Dani Áron és Kenesei Zsanett folyamatos fejlődése és mostani győzelme is. A bajnokság megerősítette, hogy adott az esély versenyzőink további eredményességére.Nem vagyunk sokan, de együtt húzunk és örülünk egymás sikerének. Ez most egy jó csapat. Gerendási István szakosztály-igazgató igazi lendületet adott a munkához, igyekszünk, hogy ez így is maradjon sokáig.

Jól megszervezett, a fiatalokat nézve ígéretes bajnokság volt az idei. Jól működött az időrend és a verseny azt mutatta, hogy sok tehetség van a magyar atlétikában.

A mi munkánk, hogy az értékeket a felszínre hozzuk - de szükséges: ha olyat teljesítenek, akkor kapjanak megfelelő nyilvánosságot, elismerést.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a tehetséges gyerekek itthon, hazai egyetemeken tanuljanak tovább, így próbáljanak igazi jó felnőtt atléták lenni – ne külföldi lehetőségeken törjék a fejüket. Mi azon vagyunk, hogy ezt mindenképpen támogassuk. Maradjanak itthon, tudjanak magyar egyetemen tanulni és itthon érvényesülni.”

Dani Áron - 2010

Kollár István, a versenybíróság elnöke: „- Számomra öröm volt látni a versenyen rajthoz állt fiatalokat, örültem, hogy a számok nagy részében megfelelő volt az indulói létszám. A lebonyolítással nem volt semmi gondunk.

Ami régi anomália és most is jelentkezett, a  versenyengedély és az orvosi igazolás kérdése. Ezekre ideje már egy jó megoldást találni, persze a jelenlegi Sporttörvény keretein belül.

Kollár IstvánNéhány gondolat. Például a versenyengedély megújításának egyszerűsítésén el kellene gondolkodni. Az orvosi meg szerintem az edző felelőssége, egy edzésen sokkal többször van kitéve nagy terhelésnek az atléta, mint a versenyen.

A bajnokság rendben, a szabályok szerint zajlott, mindenki együttműködő volt, egészen a magasugrásig. A mi pályánkon az edzők számára szakmailag rossz helyen van az elugró hely, csak akkor látják az elugrást, ha bemennek a pályára.

Ez mindig azt hozza magával, hogy ellenőrizhetetlen tömeg van a küzdőtéren.

Tudom, hogy úgy befordítani a szivacsot a cél felé – mint régen az Olimpiai Csarnokban - nem lehet, mert a Symában ott vékonyabb a műanyag réteg.

De a mostani helyzet is megoldható lenne, ha a versenyző edzője kapna egy nyakba akasztható kártyát és csak Ő tartózkodhatna bent a pályán. Nem lenne ott mindenki, ami által most áttekinthetetlenné válik az egész csarnok.

Ezt leszámítva mindenki nagyon közreműködő és segítőkész volt. Jól esett a verseny végén, amikor egy nagy tapasztalatú edző odajött és megköszönte a munkánkat.”

Eredmények

Eredményhírdetés - hármasugráa 2010

fotó: ML

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.