Kellő önmérséklet szükséges

KSI SEÍgy látja a legjobb nyolc – Központi Sportiskola SE

A 2009-es évről, a szakosztály eredményeiről, az idei tervekről, a sportág helyzetéről  alkotott véleményekről érdeklődött az ország legjobb nyolc szakosztályánál a masz.hu.

A sorozat mostani részében a KSI atlétikai szakosztályának életébe pillanthat be az olvasó Kasperkiewicz Gábor szakosztályvezető jóvoltából.

Tervek 2010-re"Idén szeretnénk a serdülő korosztály eredményességét és létszámát növelni. Erre csak akkor van igazából lehetőségünk, ha megoldjuk az iskolai hátterünket. Szeretnénk visszaszerezni vezető helyünket ebben a korosztályban. Komoly előrelépést várok a sprint és hosszútávfutó szakágtól mind eredményességben mind létszámilag. 

OB serdülő - 2009

Annak ellenére, hogy elsősorban a fiatalok versenyeztetésére, nevelésére vagyunk berendezkedve és csak két-három felnőtt versenyzővel rendelkezünk, szeretnénk megtartani helyünket a vezető szakosztályok között.

Nemzetközi szereplés tekintetében jó lenne megközelíteni az idei eredményeket.  Több olyan tehetséges fiatal versenyzőnk van, akik részt vehetnek az első Ifjúsági Olimpián. Rakovszky Tibor, Fülöp Róbert, Kiss Anna, Kulics Máté komoly reményekkel indulnak neki a következő évnek. 

Kívánom, hogy ezeket a terveiket meg tudják valósítani. Az idősebbek közül Vincze Dorinától és Kovács Dávidtól várok jó szereplést. Számukra a Junior Világbajnokság nyújthat bizonyítási lehetőséget.

Vincze Dorina OB ifi 2009

Nagy versenyek, bajnokságok 2009-ben A 46 éves utánpótlás nevelői múltra visszatekintő szakosztályunk az elmúlt évben is büszke lehetett eredményeire, sikereire. Vincze Dorinának  köszönhetően ismét szereztünk érmet Ifjúsági Világbajnokságon / II. helyezett vágtaváltóban /. További két versenyzőnk, Kovács Dávid és Cser Bence is résztvevője volt a rangos viadalnak.

 A Kovács Dávid / 8oo m / és Vincze Dorina / 4oo m gát /  duó ,VI. és VII. helyet szerzett az EYOF-n, valamint Dorina további két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza a decemberi Gymnaziade-ról.

Ungvári Péter -Bergen 2009

Hazai bajnokságokon 77 dobogós helyezést /egyéni és csapat/, ebből 28 elsőséget szereztek versenyzőink. Megőriztük helyünket a pontversenyt vezető szakosztályok között.  A fentiekből kitűnik, hogy az ifjúsági korosztályunk volt a legeredményesebb ebben az évben.

Az említett két versenyzőn kívül további hat versenyzőnk szerzett egyéni bajnoki címet. Közülük Kiss Anna és Galambos Zsolt három ill. két bajnoki aranyát emelném ki.A kerületi önkormányzat Dorinát és edzőjét Dömötör Balázst eredményeik elismeréséül Zugló Sportjáért emlékplakettel jutalmazta.

OB serdülő - 2009 Tatabánya

A működés A gazdasági nehézségek ellenére az idén is megrendeztük Paulinyi Péterrel közösen a Paulinyi - Főző János emlékversenyt, amely az ifjúsági és junior korosztály részére biztosít színvonalas versenyzési lehetőséget.

Utánpótlás neveléssel foglalkozó szakosztályként fontosnak tartjuk, hogy mi is kivegyük részünket a fiatalok versenyeztetéséből. Komoly szülői segítséggel  minden betervezett edzőtáborunkat és programunkat meg tudtuk tartani a gyermek korosztálytól a legidősebbekig bezárólag. Támogatásukat ezúton is szeretném megköszönni!

OB ifi 2009Dömötör Balázs edző és versenyző 2009

Volt több jó „igazolásunk”, sokat erősödött az edzői gárdánk, Karlik Pál személyében kitűnő sprint-, Kárai Kázmér mesteredző személyében kitűnő hosszútávfutó edzőt igazoltunk.

A gyermek és serdülő korosztályok is új edzőket kaptak Berec Lajos és Németh Roland személyében.  Gach Gergő segítségével pedig az iskolai kapcsolatainkat és a rúdugróink felkészítését szeretnénk erősíteni.

 Németh Roland a gyerekekkel

A nehézségekről Az elmúlt két évben elindult egy kisebb eróziós folyamat, edzők távoztak és csoportok igazoltak át más egyesülethez. Ez minden igyekezetünk ellenére meglátszott az eredményességünkben is.

Igaz, a távozott versenyzők nagyban hozzájárultak a sportágunk idei sikereihez /Nguyen Anasztázia, Komiszár Krisztina, Vild Olivia /,ami nekünk is büszkeség. Mára már kezelni tudtuk a problémát és remélhetően egy olyan edzői kollektíva alakult, amely még eredményesebb szakmai és nevelői munkát tud végezni.

OB 2009 SzékesfehérvárORV 2009 Tiszújváros

Sajnos a GEAC-hoz hasonlóan nekünk sincs saját pályánk, a Stadion létesítményeinek használata közben nagy mértékben kiszolgáltatottak vagyunk a különböző részlegek nyitvatartási rendjének ill. üzemeltetési problémáinak. Komolyan függünk a bérbeadó szolgáltatásaitól, anyagi lehetőségeitől.

Továbbra is komoly nehézséget jelent a közvetlen utánpótlás biztosítása. Nem sikerül felépíteni egy olyan iskolai hátteret, amely biztosítaná a folyamatos utánpótlás áramlást a szakosztályba.

Ezt az alkalmat is szeretném megragadni, hogy elmondjam, olyan testnevelő tanárt  keresünk, aki atlétikai csoportokat szervezne az iskolájában és szívesen részt venne a szakosztály munkájában.

Kasperkiewicz GáborA sportág helyzetéről Hirt Károly kollégámmal értek egyet, szerintem sincs veszélyben a sportágunk. Elsősorban nekünk kell változni és merni kell változtatni. A problémáink jelentős részét összefogással meg lehet oldani.

Szerintem komolyabban kellene vigyázni az értékeinkre. A jelenlegi értékelési rendszer kizsigereli a fiatalokat. A bajnoki rendszerünk olyan mértékben eltolódott az alsóbb korosztályok versenyeztetése irányába, – amit a nemzetközi hatások is tovább erősítenek, lásd Ifi Olimpia – hogy kellő önmérséklet hiányában nagyon hamar kiéghetnek a tehetségeink.

Én is fontosnak tartom, hogy komoly utánpótlás- központok alakuljanak és fontos, hogy hangsúlyos legyen az utánpótlás nevelésünk, de ki fogja továbbvinni a tehetséges fiatalokat, ha „felnőnek”?!

Mindenki nem mehet az USA-ba! Idővel ezen a problémán is el kellene gondolkodni!  Addig is míg leküzdjük az előttünk tornyosuló problémahegyeket, kívánok mindenkinek egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt!" Kasperkiewicz Gábor 

Bajnoki pontverseny / 2009                         A szakosztály honlapja

Gymnasiade doha 2009

 foto: Jocha K, KSI, ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.