Oda kell befektetni, ahol esély van

Kővágó Zoltán - Iharos pálya 2009Így látja a legjobb nyolc  – Budapesti Honvéd SE

Hogyan zárult a 2009-es év ? Milyen a tervekkel indul az új évnek a szakosztály ? Hogyan látják a  sportág helyzetét ? Ezekre a kérdésekre kért választ a masz.hu az ország legjobb nyolc szakosztályától. A sorozat mostani részében a pontverseny élén álló Bp. Honvéd SE munkájáról ad képet a szövetség honlapja.

- Szeretnénk megtartani, sőt megerősíteni vezető szerepünket az ország atlétikájában. A versenyeztetés, az utazás, szállás, étkezés, nevezési díj, az edzőtáboroztatás költségei egyre emelkednek, de az eredmények

és a csapatszellem megtartása érdekében vállaljuk ennek finanszírozását -  kezdte Tatár István szakosztály igazgató a beszélgetést. - Ameddig Magyarországon a sport nem kapja meg eredményeihez, múltjához méltó létjogosultságát, társadalmi elismertségét, politikai támogatottságát, addig nehéz helyzetben van a mi sportágunk is.

4x100 m OB 2009

- A „talpon maradás” és fejlődés jelentős mértékben „pénz függő”is. Működési költségeink mintegy negyedét kapjuk a Honvédelmi Minisztériumtól, a többit saját bevételi forrásokból kell finanszíroznunk.

Elavult létesítményünk rekonstrukcióra vár, s csak ezután tudunk majd nagyobb létszámokat foglalkoztatni és színvonalas szolgáltatást nyújtani a versenyzőknek, a gyermekeknek és szüleiknek. A sportorvosi ellátás nagyon sok problémával jár, az egészségügyi ellátásban jelentkező anomáliák ezen a téren is érzékelhetőek.

Tatár IstvánA 80-as évek kiváló 4x100-as váltója

- A szakosztály a nehézségeket kezelve a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki értékelésében tavaly az abszolút pontverseny első helyét szerezte meg.– tekintett vissza az elmúlt évre a klub színeiben harminc bajnokságot nyerő Tatár István, aki az elmúlt év elején vette át a nagy múltú szakosztály vezetését. - 2008-ban a harmadik helyen végeztünk.

Az év sikereihez nagyban járult hozzá, hogy a vágta, gát-, az ugró- és a gyalogló szakág pontversenyében az élen végzett; a legtöbb pontot szerző dobók és az összetett versenyzők is a második helyen zártak. Távfutóink felzárkózásában is bízunk. Mind a hat szakágban rendelkezünk pontszerző atlétákkal.

A bajnok 4x100-as váltó - 2009

- Az eredményesség fontos jelzőszáma, hogy 23 országos bajnokságon 88 atlétánk állt dobogón és 40 bajnoki címet szereztünk és számos válogatott viadalon vettek részt versenyzőink a magyar válogatott tagjaként.

Létszámunk 270 fő. Versenyeink, rendezvényeink szervezése során az eredményesség mellett nagy hangsúlyt helyeztünk/helyezünk arra, hogy a résztvevőket (sportolók-, nézők) élményekkel gazdagítsuk (fáklyás esti futás, pizza evés, lufis futás a BHSE 60 éves ünnepe keretében, Mikulás verseny, találkozás a „régi nagyokkal” hagyományának folytatása, stb.).

Kővágó Zoltán a berlini VB-n

- Nemzetközi eredményeinket tekintve a 2009-es év nagyon sikeres volt: Kővágó Zoltán a Világbajnokságon 6. helyezést ért el diszkoszvetésben.

Nagy sikert jelentett számunkra az Ifjúsági Világbajnokság, ahol Nguyen Anasztázia a női vágtaváltóval ifjúsági csúcsot ért el, 100 m-en pedig 7. lett, ugyancsak ifjúsági csúccsal. Horváth Felícia rúdugrásban a 3. helyen végzett, szintén korosztályos csúccsal, Krizsán Xénia pedig hétpróbában a kitűnő 4. helyet érte el.

Novák László Dudince

- A különböző nemzetközi versenyeken (gyalogló EK –csapat 6. hely Novák Lászlóval, U23 Európa Bajnokság – 400 m Varga Bianka 13. hely, EYOF Nguyen Anasztázia 4x100m ifjúsági csúcs és 100 m-en 3. helyezés, Gymnasiade sikerek) és válogatott viadalokon 20 atlétánk szerepelt eredményesen.

 Nguyen AnasztáziaVarga Bianka

- Ebben az évben is kiemelten fontos számunkra a bajnokságokon való eredményes részvétel. A XXVI. Honvéd Kupa reményeink szerint 2010-ben is színvonalas lesz, tervezzük több külföldi versenyző fogadását is.

Ügyességi számokban idén is minősítő versenysorozatokat fogunk rendezni. Versenyzőink számára megteremtjük a lehetőséget, hogy az ország különböző pontjain minél több hazai versenyen részt vehessenek.

Hernádi GáborFarkas Györgyi

- Nemzetközi szintre tekintve: Kővágó Zoltán olimpikonunk „menetel a maga útján” az IAAF versenysorozatán, és a Szabó Dezső - 2009csapat EB-n  ill. az Európa bajnokságon is számítunk kiemelkedő eredményeire.

A 2009. évben sérült élversenyzőnk, Farkas Györgyi hétpróbázó remélhetőleg visszatér a versenypályára. Várhatóan Varga Bianka a felnőtt mezőnyben is eredményesen szerepel majd a vágta számokban.

Hernádi Gábor gerelyhajítónktól – már elsőéves utánpótlás korú versenyzőként - várjuk a 70 m feletti eredményt. Három kiemelkedő képességű ifjúsági versenyzőnk: Nguyen Anasztázia (sprint), Krizsán Xénia (összetett) és Horváth Felícia (rúdugró) csúcsdöntésekre és a szingapuri Ifjúsági Olimpiára készül.

Ifj. Szabó Dezső rúdugrónk Amerikában tanul és edz, és jó eredményekre Ő is esélyesnek számít. Rajtuk kívül még legalább 5-10 atléta érhet be a nemzetközi mezőnybe, akiknek felkészülését,  részvételét szakosztályunk támogatni fogja.

Honvédos lányok a dobogón - rúd 2009

- Ha kitekintünk a világba, látható, hogy az atlétikának helye van az egyre nagyobb számban jelentkező új sportágak között. Színvonalas versenyek esetén tele vannak a százezres stadionok és a TV közvetítések a világ minden tájára milliók számára juttatják el az atlétikát. Ami tény, hogy bizonyos szakágakban szinte lehetetlen a nemzetközi élvonalba kerülni, így érdemes oda befektetni, ahol esélyünk van a jó szereplésre.

Bakai József és tanítványai a dobogón - 2009Fontosnak tartom a potenciális segítők, szimpatizánsok, az atlétikai sportággal valamilyen szinten kapcsolatban állók folyamatosan keresését. A családokkal, szülőkkel kialakuló egyre szorosabb együttműködés is növeli támogatóink körét.

Mi minden lehetőséget megragadunk bevételeink növelésére, pl. a pályánk versenyekre, rendezvényekre való bérbeadásával, nyári sporttábor szervezésével, minél több cég támogatásának megszerzésével.

 Létfontosságú az utánpótlás bázisának megteremtése egyrészt a bevételek, másrészt a nagy számok törvénye alapján a tehetségek megtalálása miatt.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az eredményes működésnek csak az egyik feltétele a pénz! Ha nincs jó hangulat, biztonságot nyújtó vezetői háttér, akkor nem tud eredményes lenni a szakosztály.

Ez évi „legjobb igazolásunk” Tóth András vezérőrnagy, aki május óta szakosztályunk elnöke.

A szakosztály eredményes működése a „siker-kovácsok” lelkes munkája nélkül nem valósulna meg. A sok kiváló edzőt csak ABC sorrendben lehet megemlíteni: Bajnai Detty, Bakai József, Balogh László, Bálint Béla, Foki Vilmos, Gál Géza, Karakas Judit, Koppány Gabi, Könye Irma, Szabóné Molnár Krisztina, Szabó Dezső, Saskőy Alfonz, Dr. Urbán Ákos, Varga Péter. Köszönet illeti őket!!!

Karakas Judit  2009

- Javaslom, hogy a MASZ új vezetése fektessen sokkal nagyobb hangsúlyt a média bevonására sportágunk népszerűsítése érdekében. Remélem, hogy a szövetség új versenyrendszerében, a MASZ Kupa sorozatban a hazai élmezőny „megtiszteli részvételével” a XXVI. Honvéd Kupát is.

Az utánpótlás nevelésére kiírt pályázat jó kezdeményezés a MASZ ill. NUSI részéről, de nagyobb összeget kellene erre a célra fordítani, több egyesületet támogatva! Én az utánpótlásban látom a jövőt, ezt kellene közösen felkarolni. Az IAAF gyermekatlétikai program remélhetőleg hozzánk is eljut és profitálhatunk belőle.

Könye Irma - 2009

- Véleményem szerint rendszeres versenyeztetés kell a gyermekeknek, mert sikerélmény hiányában sokan lemorzsolódnak és abba hagyják az aktív sportolást. Visszaállítanám a régi jól bevált korosztályos csapatbajnokságokat, ahol rengeteg gyermeket lehet versenyeztetni. Ez a versenyfajta az egységes csapatszellem kialakításában döntő fontosságú.

Iharos SándorIharos emlékmű - Honvéd pálya

- Honlapunk a www.honvedatletika.hu naprakészen követi nyomon a szakosztály életét, tudósít az elért eredményekről. – hívta fel a figyelmet végül a közösségi élet legmodernebb összetevőjére, a mindig friss fényképekkel és hírekkel teli weblapra a 21 éves „honvédos” versenyzői múlttal rendelkező szakosztály igazgató, Tatár István. (ML)

Bajnoki pontverseny – 2009                      Eredmények - 2009

Hatvan éves a Honvád -2009

foto: archív, BHSE, ML

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.