Az atlétika és a gyerekek

A futás, ugrás, dobás minden sporthoz jó alap - Honlap 

Rajt fedett pályánAz atlétikus termet egyrészt adottság, másrészt viszont alakítható.

Ha nehéz a döntés, hogy milyen edzésre járjon a gyerek, érdemes a futás, ugrás, dobás alapjait elsajátítani, mert ezek nagyon sokféle sportág felé nyitnak utat

– derül ki az Európa bajnok távolugró Szalma László szavaiból, akit, mint a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Atlétika Tanszékének vezetőjét  kérdezte a különórám.hu  az atlétikával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

- Mi minden tartozik az atlétikába?

- Az atlétika öt szakágból áll: futásból, ugrásból, dobásból, többpróbából és gyaloglásból…Itt az Egyetemen az úgynevezett atlétikus alapképzésen egy általános ismeretanyagot kapnak a leendő testnevelők: megismerik a különböző sebességű futásokat; az ugrásokat, szökdeléseket páros, váltott és egy lábon; a dobások közül a vetéseket, hajításokat, lökéseket.

Ezek még nem az atlétika versenyszámai, de ha valaki tisztában van velük, más sportágakhoz is kiváló alapot kap, és tudni fogja, hogyan kell valakit „atlétikusan felépíteni”.

- Gyerekeknek milyen korban, milyen formában érdemes elkezdeni az atlétikát?- Játékos atlétika edzésekre már kisiskolás korban lehet és érdemes is járni. A kicsiknél a képességfejlesztés, a koordináció, a kondíció alakítása, a különböző mozgások megtanulása a fontos. Hetente kétszer-háromszor szoktak járni a nagyjából egy órás foglalkozásokra.

MASZ Családi nap - 2009

Itt szökdelnek, ugranak, futkároznak, sorversenyek, váltóversenyek vannak – a játék mindig főszerepet kap. A lényeg, hogy a gyerek mozog, mozog és mozog. Láttam rossz példát is: ha a gyereket kiviszik, és elkezdik futtatni körbe-körbe a pályán, azt hamar megunja, ezt nem szabad.

Őt mindig játékos formában kell felkészíteni minden sportra, az atlétikára, versenyzésre is. Lehet futni, állóképességet fejleszteni úgy is, hogy közben játszik a gyerek. A megfelelő szakemberek irányítása nagyon fontos; egyesületek által működtetett tanfolyamokon célszerű részt venni.

- Mi alapján lehet eldönteni, hogy az atlétikán belül futó, dobó, vagy éppen ugró legyen valaki?- Mi itt az Egyetemen azt mondjuk, hogy minél később kell szakosodni. Minél jobban le kell rakni a gyerekeknél az alapokat, minél sokoldalúbb képzést kell nekik adni. Aztán, hogy kiből lesz távolugró, kiből lesz kalapácsvető, tízpróbázó, az a serdülőkor végén, 14-16 éves kor körül válik el, ekkor orientálódhatnak a versenysport felé a gyerekek.

Ha a szülő nem tudja még, hogy mi lesz a gyerekből, mire lesz majd lehetősége, kedve, legjobb, ha beíratja egy atlétikus tanfolyamra, mert ott mindenféle képzés történik, és később nagyon sokféle sportág felé mehet tovább ezzel az alappal. (Forrás: különórám.hu)

A teljes cikk  ITT  olvasható

Ki a leggyorsabb - Zalaegerszeg 2009

fotó: ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.