Az edzői figyelem fókusza,…

…avagy hogyan különböztethetjük meg a lényegest a lényegtelentől / szakcikk

Dr. Vágó Béla, Sáfár Sándor, Benczenleitner Ottó, dr. Gyimes Zsolt, Szalma László írása az atlétikai szakágak edzéseinek legjelentősebb megfigyelési szempontjairól a hatékonyabb edzői munka kialakításáért.

TFMiért is nézem, ha nem látom, mit is nézzek, hogy lássak, mikor mire koncentráljak? 

Ezeknek az alapvető kérdéseknek a mentén kell elindulni az edzőnek a mindennapok szakmai rutinjában.

Írásunkban a különböző szakágak legjelentősebb megfigyelési paramétereit gyűjtöttük össze és próbáltuk kihangsúlyozni a legfontosabb szempontokat, melyek figyelembe vételével remélhetőleg hasznos ötleteket és tanácsokat tudunk adni edző kollegáinknak a hatékonyabb edzői munka kialakításához.

Természetesen nagy, eget megváltó gondolatok nem szerepelnek írásunkban, az egyes szakágak mesterei ezeket - és még sokkal mélyebb összefüggéseket is- átlátnak. Azonban, betekinteni más szakágak berkeibe mindig tanácsos, mert megerősítést és esetlegesen új ötleteket mindig kaphat az ember, az edzőnek pedig fontos kötelessége a folyamatos megújulás.

Az atlétika öt fő ága, a futások, ugrások és a dobások, gyaloglás és az összetett versenyzés tartalmi sajátosságai is nagymértékben meghatározzák, befolyásolják oktatási módszereink megválasztását és megfigyelési szempontjaink irányát.

A képességek edzésében külön kihangsúlyozzuk, hogy az állóképesség, a gyorsaság és az erő fejlesztésének fő célja a képességfejlesztés és ezek szolgálatába kell állítanunk a mozgástanulást, illetve a képességfejlesztések alkalmával törekednünk kell arra, hogy az lehetőleg olyan módon történjen, hogy technikai vonzataiban az eredményességet szolgálja.

Elsősorban itt az erőfejlesztés fontosságára hívnánk fel a figyelmet, hiszen az erősítés dinamikai és szerkezeti vonatkozása nagyban befolyásolhatja az egyes mozgások tanulási, elsajátítási előfeltételeit.

Milyen oktatási problémák merülhetnek fel a dobások, ugrások, futások oktatásának kezdetén?    A teljes cikk a mellékletben olvasható és letölthető.

Az edzői figyelem fókusza

Edzők/ml

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.