A call-room használata magyar szemmel

Erről a kérdésről az utóbbi időben gyakran olvashattunk a világversenyekről szóló tudósításokban. Ezek kivétel nélkül arról szóltak, hogy a versenyzők részére kötelező előgyülekező hogyan müködik. Néhány példa.

A dobószámok bemelegítő helyéről busszal szállítják a versenyzőket egy második gyülekező helyre és innen a verseny színhelyére. De pl. Kazi Tamás ezen a helyen nézte végig a VB-n azokat az előfutamokat, melyek az övét megelőzték. Ezután a verseny színhelyére ment és a bemutatások után máris indították a futamot. Miért érdekes mindez szakmai szempontból?

A bemelegítést a fenti követelményekhez – a nálunk megszokottaktól eltérően - teljesen át kell alakítani. Valószínű a legmagasabb szintű versenyzőinknek ez már nem okoz problémát, de azoknak, akik mostanában kezdik  megtapasztalni ezeket, sok nehézséget okozhat.

A nálunk meghonosodott felfogás szerint az edzők egy része azt tartja,hogy a bemelegítés a rajtpisztoly eldörrenéséig, illetve a szólításig tart. Évekkel ezelőtt - járva a fiatalkorúak világversenyein - gyakran tapasztaltam komoly problémákat.

 Melegít a 4x100 a 2010-es Csapat EB-n

Ha az illető versenyző edzője jelen volt, állandóan biztatta tanítványát különböző jelekkel: „mozogjál, ne ülj le”, miközben a külföldi ellenfelek nyugodtan ülnek és várják a bevezetést. Ha otthoni utasítás alapján készült a versenyző, ideges volt, hogy nem az otthonról hozott utasitások szerint készülhet a versenyre. Ilyenkor a jelenlévő edzőnek okozott nehézséget. Úgy gondolom, hogy az edző kollégák gyakran találkoztak ezekkel az esetekkel. Mi a teendő?

Egyszerű lenne a megoldás, hogy a versenyzőket fiatalon a hazai versenyeken  meg kell tanítani ezekre a körülményekre. Az utóbbi években a Versenybíró Bizottság sokat tesz ennek érdekében. Valamennyi egyéni bajnokságon call-room gyűjti össze a rajt előtt a résztvevőket. A probléma az, hogy ezt nem veszik szigorúan az edzők, versenyzők és időnként a versenybírók sem.Bemondóként számtalanszor tapasztalom, hogy az ezzel a feladattal megbízott bíró azzal a kéréssel fordul hozzám, hogy ismételten kérjem a versenyzőket a call-room-ba való megjelenésre.

Két fontos változtatás szükséges a gyakorlat javításához. Egy kissé meg kell változtatni a bemelegítés megszokott módját. Ezt edzésen kell kikísérletezni. Emellett meg kell követelni a jelentkezés előírásainak betartását. Néhány pontosan alkalmazott előírás elmulasztása utáni kizárás gyökeres változtatást hozhat. Ha a gyerekek és edzők megtanulják ennek mindenoldalú alkalmazását, nagyobb rend lesz a versenyeken és akármilyen nemzetközi versenyhelyzetben alkalmazkodni fognak a call room követelményeihez.

Ha a rövidesen sorra kerülő serdülő bajnokságon az alkalmazás megfelelő következetességgel fog párosulni, máris előreléptünk a gyakorlati megvalósulás irányában. Kovács Sándor ny.edző, versenybíró írása

Melegítőpálya 2010 CSEB Bp

foto: Igaz B.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.