Csökkent a hibás rajtok száma

100-as rajt a daegui döntőbenVisszapillantás a Világbajnokságra  /  Video

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint az idei 13. IAAF  Világbajnokságon, Daeguban jóval kevesebb volt a rossz rajtok száma, mint az új, 162.7-es  rajtszabályt megelőző három világeseményen.

Az aktuális szabály szerint bármely atlétát, aki hibás rajtot követ el, azonnal ki kell zárni a versenyből. (Ez alól egyedül az összetett számokban indulók kivételek).

A szóban forgó regula életbe lépéséről 2009-ben, Berlinben, a 47. IAAF Kongresszuson szavaztak a tagszövetségek delegáltjai.

A változtatások bevezetésekor elsősorban a nézők és az atléták érdekeit tartották szem előtt az illetékesek, és bár a sportvezetők egy része nem értett egyet a módosításokkal, az új szabály 2010. január 1-én hatályba lépett.

A dél-koreai VB volt az első szabadtéri világbajnokság, amelyen már ezt alkalmazták, és ahogy az talán ,,törvényszerű”, nem maradt el a dráma.a 100m toronymagas esélyese, a jamaikai olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó  Usain Bolt  hibázott a döntőben és kizárták – a szabály ellenzői természetesen megragadták az alkalmat, hogy ismét hangot adhassanak egyet nem értésüknek.

Bolt kiugrása DaegubanA hibás rajt után

Az IAAF azonban meg van győződve arról, hogy helyesen döntött a változtatásokat illetően, és ezt minden atlétának el kell fogadnia. A szervezet elnöke, Lamine Diack teljes mellszélességgel kiáll az új szabály mellett, elmondása szerint nagyon kedveli és minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy életben is maradjon a sok kritika ellenére.

A végére egy érdekes összehasonlítás: a 2007. évi osakai, a 2009-es berlini VB-n,  valamint a 2008-as pekingi olimpián  a hibás rajtok száma  átlagosan 28 volt,  míg ugyanez Daeguban már csak 10. ( iaaf.org alapján Daka Timea)

100 m döntő Daeguban/ Video

A hibás rajt Daeguban-2011

foto: IAAF

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.