Gyerekek, serdülők, létszám, jövő

Molnár Ferenc és Scheidler Géza írása a helyzetről 

Két szakember írása olvasható az alábbiakban. Mindketten az elmúlt hetek, fiatalokat rajthoz szólító versenyeinek létszám és eredményességi gondjai alapján, a sportág jövője érdekében vetették papírra gondolataikat - melyeket Dornbach Ildikó  szakmai igazgató bevezetőjével javasol elolvasásra a masz.hu.

" Molnár Ferenc kollégám Gyermek CSB-vel kapcsolatos meglátásaival egyet értek. Bizony, nagyon fontos korosztályról van szó, amelyikkel a kelleténél kevesebbet és nem megfelelően foglalkozunk, mi atléták.

Érdekes, hogy az elmúlt hetekben egymástól függetlenül, különböző csatornákon érkeztek ugyan ezen témában észrevételek. Nagyon örülök, hogy atlétatársadalmunk sok éves tapasztalatai, következtetései és érdeklődése oda vezet, hogy végre nagyobb hangsúlyt kaphat a legfiatalabbak korosztálya.

Mellékelünk is egy levelet, melyet Scheidler Géza, bonyhádi kollégánk a közelmúltban juttatott el hozzánk, mely döntően ugyan ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. Világosan látjuk, hogy a felnőtt kori, csökkenő eredménytelenségünk nagyban vezethető vissza arra a probléma körre, hogy atlétikánk felmenő rendszerében a legfiatalabbak, a 10-15 évesek versenyeztetési és foglalkoztatási gyakorlata a mai világban már elavult, nem kielégítő.

Azért örülök nagyon a pályákról jövő észrevételeknek, mert így sokkal könnyebb lesz. Ugyanis, függetlenül a mostani felvetésektől, már augusztusban megkezdtük az érintett korosztály problémáinak orvoslását, amit a NSI-vel Sport XXI szinten már egyeztettünk is, és a novemberben esedékes Szakmai Konferencián a teljes atléta társadalommal szeretnénk megismertetni és megbeszélni." Dornbach Ildikó

Eredményhírdetés az Ikarus pályán/LGYSok induló, de mégis kevés! Molnár Ferenc up.szövetségi kapitány

A múlt hétvégén vasárnap, kiváló időben, kiváló pályán, zökkenőmentes rendezéssel sok néző és szülő előtt zajlott le a Sport XXI. program támogatásával a Gyermek Csapatbajnokság.

A mintegy 300 gyermek atléta - főleg a futásokban - kiélezett versenyt vívott egymással. A korosztályon belüli fizikai különbségek leginkább az ügyességi számokban ütközött ki.

Ebben a korban a helyezések elosztásában – főleg az ügyességi számokban - az akceleráció játssza a fő szerepet.  Megfigyelhető, hogy a nagyobbra nőtt gyerekek akkor is „legyűrik” a kisebbeket, ha az ügyességük, mozgáskoordináltságuk sokkal gyengébb a koruknak megfelelő – sőt sokszor inkább retardált – társaiknál.

De nekünk, szakembereknek az a feladatunk, hogy hosszútávra tervezzünk. Ezért azt kell sugallni a most még hátrébb végzett, de ügyes, jó alkatú tanítványainknak, hogy pár év múlva ők lesznek már az élen.

Nagyobb baj az, hogy hiába voltak a CSB-n 300-an, sokkal több szakosztálynak és ezért nagyobb létszámú fiatalnak kellett volna megjelennie az IKARUS pályán.

A Sport XXI. Program a 6-15 éves fiatalok versenyeztetését támogatja, és az atlétikának járó éves költségvetésből „Egyesületi támogatás” címen azoknak a szakosztályoknak - szám szerint 34-nek  – juttat belőle, akik a legeredményesebb utánpótlás nevelési tevékenységet folytatják. Ez az aktuális utánpótlás pontverseny alapján kerül szétosztásra.

Ezért minden Sport XXI gyermek versenyen a MASZ elvárja - sőt a kiírásában szerepelteti is - , hogy a támogatást elnyert szakosztályok  részt vegyenek. Ezt hiányoltuk vasárnap! Egy kis statisztika. A 34 támogatott szakosztályból a Gyermek CSB-n részt vett:  22 szakosztály  64,7 % !...

A folytatás és a teljes írás  ITT  olvasható

*************************

Fedett verseny BonyhádonSenki nem oldja meg helyettünk! Scheidler Géza edző, AC Bonyhád

Molnár Ferenc up. szövetségi kapitány a 2011. évi Serdülő Országos Bajnokság előtt őszinte nyíltsággal értékelte a nevezésekből levonható tendenciákat.

Ebből kiderül, hogy a sportágban zajló trendek tovább gyűrűznek és a felnőtt, U23, illetve junior korosztály „elkopását” követően szembe kell néznünk az ifjúsági és serdülő korosztály létszámának visszaesésével is.

Eljött az idő - több, a pálya mellett régóta tevékenykedő szakember szerint is, hogy őszintén és valóban nyíltan beszéljünk a helyzetről.

Mindenképp ki kell emelni, ahogy az IAAF szakembere (El-Hebil Abdul Malek 2009) is megerősítette, hogy a jelenség világszinten is érzékelhető, nem speciális magyar tulajdonságról van szó.

Viszont kötelességünk megvizsgálni, mi magunk, milyen eszközökkel vagyunk képesek változtatni, javítani ezen a helyzeten.

Biztos többekben felmerül a kérdés, mit is akar egy kisvárosi kis egyesület edzője ilyen témában - egy országos rendszerben változtatni… 

A folytatás és a teljes írás  ITT  olvasható

II.kerületi Kaptató-2011/ml

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.