A serdülő bajnokság - semleges szemmel

OB serdülő Tatabánya 2011/f: Andits Á.

Jó versenyek, jó adottságú gyerekek

Tatabányán ötödik alkalommal rendezték az évfolyamos /13-14-15 éves/ serdülő bajnokságot.A résztvevők jelentik az atlétika sportág jövője szempontjából a legfontosabb évfolyamokat /Molnár Ferenc  up. Szövetségi kapitány véleménye/.

Megpróbáltam több szemszögből figyelni a bajnokságot.

Rendezés. Az általam látott idei bajnoki versenyek legjobb rendezése volt. Rend volt a pályán!! Ez köszönhető volt a jól működő helyi rendező gárda tevékenysége mellett, hogy jól alkalmazták a versenyzők mozgatására a call-room kinálta lehetőséget. Valamennyi versenyszámra innen vezették be együtt /!/ az indulókat.

A Versenybíró Bizottság másik kezdeményezése is nagyon tetszett a gyerekeknek: a számok előtti bemutatás.

Valamennyi ügyességi számban a vezetőbíró irányításával a résztvevők felsorakoztak, nevük hallatán előrelépve meghajoltak, egymást megtapsolták, úgy, ahogy ezt a nagyoktól látták. A futószámokban indulókat a rajtnál mutatták be.

sv_sor_480x250

Az ünnepélyes eredményhirdetés valóban az volt. Díszes ruhába öltözött  kislányok kíséretében vonult be a három dobogós helyezett, a győztes edzőjével együtt. A rendezés és a külső körülmények jelesre vizsgáztak.

Részvevők száma. Sajnos összességében évek óta csökkenő tendenciát mutat. Az illetékes szakemberek nyílván elkészítik az összehasonlító statisztikát. Feltűnt – és örvendetes volt -, hogy a gátfutó sprintszámokban több időelőfutamot kellett tartani és a gáttechnika is javult.

Az edzők talán rájöttek, hogy ennek a számnak gyakorlása a következő években bőven kamatozhat.

Annál szomorúbb képet mutatott a l5 évesek hosszúgát mezőnye/3oom/. Néhány versenyszám: gyaloglás, rúdugrás, akadályfutás és egy-két dobószám nagyon hézagos volt. Számomra hiányosnak tűntek összességében a közép-hosszútávfutó számok.

Néhány korcsoportban kevés volt az indulók létszáma, emellett túl korainak tartom, hogy az eredményre törekvés helyett a taktikai versenyzés dominált. Természetesen ez szemlélet kérdése.

sv_ksgat_480x250/f: Lengyák Gy.

Kiemelkedő versenyzők. Készítettem a verseny előtt egy érdekes összevetést és ez örömmel töltött el. Az előző év i/13-14éves/ bajnokok, egy kivételével, valamennyien az indulók között voltak. Nem mindenkinek sikerült egy év után újra bajnokságot nyerni, de az ő korukban ez nem alapvető fontosságú.

Két versenyző: egy 15 éves lány és egy 13 éves fiú nyert - a maximálisan lehetséges - négy bajnokságot. Több olyan versenyző volt, aki az adott versenyszámban minden évben bajnoki címet szerzett. Mint „semleges”szemlélő, névszerinti kiemeléseket nem szeretnék végezni.

Végül a ranglista hiányáról. Évek óta megszokták a gyerekek, hogy a a versenyszámokban bajnokság előtt ranglista készül, a beharangozóban hallják az adott pillanatnyi helyezésüket. Szerintem egy komoly motivációs - pénzbe nem nagyon kerülő - lehetőség maradt kihasználatlanul.

A részvevő versenyzők nagy része ma már rendelkezik internetes hozzáféréssel, így már a verseny előtt készülhetnének a várható ellenfelek ellen. A szülők és edzők is örömmel vennék a előzetes listákat.

Összefoglalva az idei serdülő OB-t, jó versenyeket láttam,és jó adottságú gyerekeket. A jövő mutatja majd meg, hová fejlődnek, mivé vállnak. Ehhez szükséges lenne a megfelelő támogatásuk is.  Kovács Sándor ny. edző

Eredmények

sv_kser_480x250/F:Andits Á.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.