Tízpróba eredmények 2010-ben

Az elmúlt harminc év stílustörténete  - Video

A Testnevelési Egyetem MSc szakedzői szakán, a félév végén az első évfolyamnak - megadott szempontok szerint - saját sportágukban kellett elkészíteni egy anyagot. Az Atlétikai Tanszék   Zsivoczky Attila alábbi dolgozatát  a masz.hu figyelmébe ajánlotta.

A 2010-es év meglehetős visszaesést hozott a tízpróba eredményekben világszere.  Megítélésem szerint ez legfőképpen annak tudható be, hogy idén nem rendeztek minden kontinenst megmozgató világversenyt.

Az európai versenyzők jó eredményeket értek el barcelonai Európa Bajnokságra készülve, és magán a kontinensviadalon is. 

Az amerikai földrészen azonban hasonló nagyságú megmérettetésre nem került sor, ezért az Egyesült Államokban és Kubában nem volt Európához hasonló motiváció a jó eredmények elérésére. 

Barcelona - 2010

Az egyetlen olyan verseny, ahol a világ legjobbjai találkoztak az elmúlt évben, a minden évben megrendezésre kerülő Götzisi viadal volt.  Sajnos a második nap időjárása nem tette lehetővé a kimagasló eredmények elérését. 

Ezek az okok nagyban közrejátszottak abban, hogy a világranglistát vezető versenyző neve mellett szereplő eredmény nem éri el a 8500 pontot, amire az új pontértéktáblázat bevezetése óta (26 éve!) nem volt példa. A mellékelt  táblázat  a 2009-es és 2010-es világranglistát hasonlítja össze.

A táblázatból kitűnik, hogy minél lejjebb haladunk a ranglistán az egyes eredmények közötti különbségek csökkennek.  Ez is azt mutatja, hogy az élvonalbeli versenyzőkön kívül a tízpróbázók második vonala a 2009- es szintet megközelítően teljesített a versenyeken.

Ezzel szemben a fent említett két ok miatt az élvonal messze elmaradt a tavalyi teljesítményektől.  Az eredmények hanyatlása egyáltalán nem meglepő, mert az Európa Bajnokságok évei mindig is kicsit gyengébbek voltak az Világbajnokságok és Olimpiák éveinél.  Ami meglepő az a hanyatlás mértéke.

Azonban úgy gondolom, hogy ez a visszaesés csak átmeneti, mert ahogyan láthatjuk a második vonal ugyan olyan erős és sok a fiatal, akikből potenciálisan élversenyzők lehetnek az elkövetkezendő években.

Trey HardeeAshton Eaton

A fenti tények tükrében nagyon meglepő, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelentősen megemelte a 2011.évi világbajnokság kiküldetési szintjeit.  A berlini VB-re 8000 és 7730 volt az A és B szint.  A daegui VB-re 8200 és 8000 pontot állapítottak meg.  Ez két következménnyel járhat a jövő évi eredmények szempontjából.  Vagy nagyon kevés résztvevő lesz a világbajnokságon, vagy a megemelkedett szintek motiválni fogják a második vonalban lévő tízpróbázókat a még jobb eredmények elérésében.

Ugyan nem a tízpróbához tartozik, de meg kell említeni, hogy idén férfi hétpróbában új világcsúcs született.  Érdekes módon ezt a nagyszerű eredményt nem a fedett pályás Világbajnokságon sikerült elérni, hanem az Amerikai Egyetemi Bajnokságon.  Ashton Eaton  6499 pontra javította Dan O’Brian 1991-ben elért világcsúcsát.

Figyelemre méltó a futószámok nagyon magas szintje az eredmények között.  Ezt nem csak az amerikai fiú hétpróba, hanem a tízpróba eredményeiben is számon tudjuk követni.  A világranglista második helyén álló 8454 pontos eredményében szereplő futószámoknál, összesítésben még senki nem ért el jobbat a világon.  Ezidáig ő az egyetlen tízpróbázó, akinek mind a négy futószáma a legjobbak közé tartozik.  Ez a tény előrevetíti, hogy ő lehet a következő évek egyik nagy sztárja a sportágban.Sajnálattal kell megemlíteni, hogy ebben a sikeres magyar szakágban nem volt hazai sportoló az első 60 atléta között a világranglistán sem 2009-ben sem 2010-ben.

Christian SchenkDaley Thompson

1980 óta nem sok mozgástechnikai újítás történt az atlétika világában.  Ez természetesen a tízpróbában is érvényes.  Talán csak két említésre méltó mozzanat volt az elmúlt 30 évben.  Az első a hasmánt magasugró technika fokozatos és teljes térvesztése. 

Az utolsó nemzetközi szintű tízpróbázó, aki ezt a technikát alkalmazta , az Christian Schenk volt.  Ő az 1988.évi olimpiai bajnoka, de még Stuttgartban is negyedik helyen végzett.  Visszavonulásával végleg eltűnt a nemzetközi tízpróba versenyekről ez a magasugró technika.

A második említésre méltó mozgástechnikai változás a súlylökést érintette.  Az 1990-es évek közepétől egyre többen kezdték el alkalmazni a pördületből való lökést annak ellenére, hogy ebben a mozogássorban sokkal nagyobb a hibázási lehetőség és a technikai problémákat nehezebb erővel korrigálni.

Manapság nagyjából a mezőny egyharmada alkalmazza ezt a fajta technikát - több-kevesebb sikerrel.  A jamaicai Maurice Smith 18 méter felett lökött ezzel, de vannak olyanok, akik nem érik el a 13 méteres szintet, és mégis ezt a mozgást alkalmazzák.Az utóbbi harminc évben nagyon sok minden történt a tízpróba történetében.  A Moszkvai Olimpiát az angol Daley Thompson nyerte és ezzel vette kezdetét az általa fémjelzett korszak.  Ugyan ebben az évben érte el első világcsúcsát a götzisi nemzetközi viadalon 8648 ponttal. (A tízpróba táblázat 1984 után megváltozott.  Itt a ma is érvényes táblázat alapján elért pontokat veszem figyelembe a jobb összehasonlíthatóság miatt.)

 Jürgen Hingsen és Daley ThompsonDaley Thompson

Ezután egyfajta világcsúcs ping-pong alakult ki Daley Thompson és a német tízpróbázók között.  Az elkövetkezendő 4 évben 7 alkalommal dőlt meg a világcsúcs.  Ebből három alkalommal az angol érte el az addigi legjobb eredményt, ugyancsak három alkalommal sikerült ez a német Jürgen Hingsennek és egy alkalommal a szintén német Guido Kratchmernek.

Az angol atléta talán legnagyobb sikerét a Los Angeles-i Olimpián érte el, ahol bajnoki címet szerzett és a német Hingsentől visszahódította a világcsúcsot 8847 ponttal.  Thompson nagyságát az is mutatja, hogy ő a világcsúcsait midig nemzetközi versenyeken érte el, amíg a németek csak hazai pályán tudták ezt megtenni. 

Thompson utolsó nagy sikere az 1986-os Európa Bajnokságon aratta, ahol 8811 ponttal tudott diadalmaskodni.  Ez az a hat év, amit Thompson korszaknak hívhatunk a tízpróbában.Ezt követően egészen 1991-ig kevésbé magas pontszámokat értek el a versenyzők.  Talán a legmeglepőbb volt az 1988-as Szöuli Olimpia eredménye, ahol a magsugró technikája miatt már említett német Schenk tudott diadalmaskodni, szerény 8488 ponttal.  Ez azért figyelemreméltó, mert az itt magasugrásban elért 227 centiméteres eredménye még mindig a legjobb tízpróba közben elért magasugró eredmény a világon.

Dan O BrianDan O Brian

1991-ben a Tokiói Világbajnokságon tízpróbában új sztár született.  Az amerikai Dan O’Brian győzött 8812 ponttal.  Innen vette kezdetét az általa uralt időszak, ami nem volt zökkenőmentes és 1996-ban az Atlantai Olimpián teljesedett ki, amikor is megszerezte hőn áhított olimpiai aranyérmét.  Ezen időszak alatt három világbajnoki címet is szerzett (1991-1993-1995).

1992-ben nem jutott ki a Barcelonai Olimpiára, mert a hazai válogató versenyen nem volt sikeres kísérlete rúdugrásban.  A kudarc azonban nem vette el a kedvét, mert ebben az évben egy szeptemberi, Franciaországban rendezett versenyen 8891 ponttal világcsúcsot ért el.  1992-ben egy cseh fiatalember, Robert Zmelik lett az Olimpia győztese.

O’Brian Olimpiai címét követően az 1997-es világbajnokságon újabb nagy tízpróba egyéniség születését láthattuk.  A cseh Thomás Dvorák 8837 ponttal győzött Athénban.  Ezt követően még kétszer állhatott fel a világbajnoki dobogó legmagasabb fokára, de nem sikerült az olimpiai bajnoki cím megszerzése. 2000-ben az észt Erki Nool lett a bajnok, Dvorák sérüléssel bajlódott, és csak a hetedik helyet tudta megszerezni.  Ez nagy kudarc volt számára, mert ekkor már ő volt a világcsúcstartó, hiszen 1999-ben Prágában elhódította a világcsúcsot O’Briantől - 6 pontra megközelítve a bűvös 9000 pontos határt.

Roman SebrleRoman Sebrle és Zsivoczky Attila Göteborgban

A 2000-es Olimpián már második helyezést ért el Dvorák edzéstársa, Roman Sebrle, aki hatalmas meglepetést okozott 2001-ben.  Götzisben, az év nyitóversenyén fantasztikus 9026 pontos világcsúcsot ért el. 

Ez a siker jelzi az ő korszakának kezdetét.  2004-ben Olimpiai bajnoki címet szerzett, kétszer lett Európa bajnok és 2007-ben világbajnokká is vált.  Ezzel minden idők legeredményesebb tízpróbázójának mondhatja magát.

A 2004-es olimpián már feltűnt a következő nagy sztár.  Második helyen végzett az Amerikai Brian Clay, aki a következő Olimpián már diadalmaskodni tudott, de az amerikai tízpróbázók sikerei itt nem értek véget.  2009-ben ismét amerikai siker született a világbajnokságon. Trey Hardee lett a győztes.

Brian ClayBrian Clay

Az elmúlt 30 év alatt sok minden történt tízpróbában.  Biztos vagyok benne, hogy a jövő is hasonló izgalmakat tartogat.  A 2010-es év gyengébb pontszámai után várható egyfajta fellendülés az eredményeket illetően, mert az elkövetkezendő két évben világbajnokságot és Olimpiát rendeznek. 

Valószínűleg jó versenyeket és magas pontszámokat láthatunk az eljövendőkben. Zsivoczky-Pandel Attila/ Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) MSC szakedző szak I. évfolyam / Az atlétikai tízpróba elmúlt évi eredményeinek elemzése és az utóbbi 30 év stílustörténete

 Roman Serble világcsúcs/video    .      A dolgozat pdf.-ben

Trey Hardee BerlinbenBrian Clay és Roman Sebrle

Zsivoczky Attila

fotó: EA, IAAF, ML, Zádor P.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.