Állóképességi konferencia Londonban – 2. rész

Dr.Gyimes Zsolt  beszámolója 

A konferencia egyik leginformatívabb ismeretanyaga – legalábbis számomra – meglepő módon nem egy előadás volt. A szekcióülések között írásos anyagokat osztogattak a szervezők, többnyire régebbi cikkeket, tanulmányokat az állóképesség fejlesztés legkülönbözőbb vonatkozásairól. Az ember persze igyekezett minél többet felnyalábolni ezekből a nem minden esetben tudományos igényű írásokból, és bizony alkalmanként egy-egy igen jól használható cikkre is lehetett köztük akadni. 

Ilyen volt a most következő írás is, melynek szerzője számomra ismeretlen John Kellogg(full time professional running coach - USA)Általános elvek a távfutók felkészülésében

A néhai Kiyoshi Nakamura, több neves hosszútávfutó, köztük a 2:08-as Toshihiko Seko  edzője (Boston és Fukuoka Maraton győztese), gyakran hasonlította a távfutó edzésmunkáját szüntelenül lehulló esőcseppekhez, melyek a hosszú évek alatt képesek lyukat vájni egy hatalmas sziklatömbbe. Bizonyos napokon erősen zuhog, időnként csendesen szemerkél, és gyakran egyáltalán nem esik. A folyamatot nem lehet siettetni, türelmesen ki kell várni az események természetes egymásutániságát, mielőtt a végeredményt csodálnánk.

Túl sok futó és edző keresi a „Mágikus Edzést”, holott valójában az igazi titok a szív-keringési rendszer fenti példához hasonló türelmes és hosszú távú fejlesztése.

Ha az ember egy megfelelő ütemű, hosszú távú megközelítés mellett dönt, gyakran előfordul, hogy a fejlődés lassabb ütemű, ugyanakkor szinte bizonyos, hogy az adaptáció teljesebb lesz és a sportkarrier magasabbra ível.

A hosszú távú futó felkészülés alapelvei:

•    A lefutott km mennyiséget („mileage”) fokozatosan építsük fel, a végső cél pedig a lehető legmagasabb érték legyen, amit még biztonsággal tolerál a versenyző.•    Tanítsuk meg a versenyzőt arra, hogy komfortzónában maradjon a könnyű futások során, így biztosítva a megfelelő regenerációt.•    Optimális időt töltsön a versenyző az aerob-zóna felső végén (küszöb-sebességen, vagy annak környékén).•    Építsünk be rendszeresen gyorsasági munkát a felkészülésbe (rövid, gyors vágták formájában, melyek nem okoznak savasodást).•    Haladjunk a szezonális csúcsforma felé mérsékelten adagolt aerob kapacitás-növelő, és keményebb, anaerob laktacid edzésekkel…. folytatás a mellékletben

A teljes írás  ITT  olvasható  és letölthető    .    Állóképességi konferencia Londonban – 1. rész

maraton

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.