Az erőteljes statikus nyújtás hatása a maximális izomteljesítményre

Rendszerező áttekintés Az Amerikai Sportorvos Társaság (ACSM) havi tudományos folyóiratának 2012. januári számában megjelent tanulmány kivonata, összegzése     Készítette : Dornbach Ildikó

A két sport és egészség kutató kiterjedt áttekintést végzett 4559 szakirodalom áttekintésén keresztül a címben jelzett témakörben. Az alábbiakban a kutatások, kísérletek publikációinak áttekintése után levonható következtetéseik összegzése olvasható.

Egyértelműen és jól dokumentált, hogy mind a fizikai teljesítményt, mind sérülési kockázatot befolyásolja a bemelegítés minősége. Még az 5-30 mp időtartamú rövid statikus stretching is növeli a mozgás kiterjedést és csökkenti az ín-izomzati merevséget.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a stretching önmagában is csökkenti a sérülésveszélyt, de abban az esetben, ha a bemelegítésben ezt összehangoljuk a keringés fokozó tevékenységgel akkor jelentősen növeljük az izom kontrakció és nyújthatóság hatékonyságát, fokozzuk a teljesítményt és csökkentjük a sérülésveszélyt.

Azonban jó néhány szakirodalom tesz említést arról, hogy az intenzív passzív statikus stretching negatívan befolyásolja az erő (lassú) és gyorserő (nagy sebességű) teljesítményeket egyaránt… 

A teljes cikk  ITT  olvasható

bemelegítés

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.