Edzők, szülők, ifjú atléták

Edzői magatartás és szülői hozzáállás a sikeres atléták felnevelése és menedzselése érdekében - Dr. Vágó Béla, dr. Gyimes Zsolt, Benczenleitner Ottó, Szalma László írása

gyer_cl3… Már a cikk elején feltétlenül le szeretnénk szögezni, hogy írásunkkal az atlétika utánpótlását és szélesebb bázisát szeretnénk szolgálni, nem pedig szakadékot képezni a szülők és az edzők között!

Azonban számos olyan kérdés van, melyet kibeszélve és átgondolva az atlétika utánpótlását, az eredményesebb atlétikát lehetne szolgálni. A gyerekekkel foglalkozó edzők bánásmód stratégiájáról elmondható alapvető tézis, hogy minél fiatalabb a korosztály annál inkább játékosabb és sokoldalúbb oktatási módszerek a célra vezetőek a sokoldalú képességek és készségek fejlesztése és kialakítása érdekében.

Sokféle oktatási stratégia létezik, de abban majdnem mindenki egyetért, hogy nemcsak az oktatási módszerek sokszínűsége, hanem a pedagógiai- pszichológiai bánásmódok sokrétűsége is érvényre kell, hogy jusson a gyerekekkel foglalkozó edzői munkában. Az edzői bánásmód stratégiát azonban ki kell terjesztenünk a gyerekek szülei, nagyszülei felé is…

Kordában érdemes tartani a szülők, nagyszülők azon törekvéseit, hogy az edzéseket a pálya széléről árgus szemekkel kövessék, netán még tanácsokat is osztogassanak. A gyerekek így nem tudnak önfeledten belemerülni az edzésbe, az otthoni viselkedési szerepminta ilyenkor gyakran az edzésen is érvényesül.

Ez pedig nem biztos, hogy mindig a legjobb választás a játékos pszichoszomatikus fejlesztési stratégia tekintetében. Legalább félévente 1-1 alkalommal tanácsos a szülőket un. bemutató edzésekre meghívni, ahol a gyerekek számot adhatnak a tanult mozgásaikról.

Nagyon fontos ilyenkor, hogy ennek az edzésnek un. koreografált része is legyen, ahol minden „csemete” a legjobban elsajátított mozgását mutatja be. Gondolok itt közös gimnasztikákra, melyet egymás után a gyerekek - az edző bemutatása vagy külön utasítása nélkül- a többieknek a kör közepére beállva tartják az adott gyakorlatot meg… A teljes írás a mellékletben olvasható, letölthető.

Edzői magatartás és szülői hozzáállás a sikeres atléták felnevelése és menedzselése érdekében/ pdf.

gye_480x280 2

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.