A gyógytornász szerepe az eredményességben

gyogytornaszÁprilis 30-ig visszajelzést kér a MASZ  /  Fotók

Történelmi eseménynek lehettünk részesesei az elmúlt hét végén. A Sport XXI program támogatásával, a jégkorongozók káposztásmegyeri metodikai központjában, március 31 – én és április 1-én megtartottuk azt a tanfolyamot, melynek eredményeként – első magyarországi kezdeményezésként – összehoztunk két szakterületet, a gyógytornász szakmát és az atlétika sportágat.

Sportágunk nemzetközi szinten évekkel ezelőtt felismerte, hogy a teljesítmény, csúcsteljesítmény elérésének érdekében napjainkban már kihagyhatatlan az a tudás, amivel ez a szakma rendelkezik.

Ha őszinték vagyunk önmagunkhoz, azt is világosan látjuk, hogy azoknak a sérüléseknek, melyekkel évente kell szembesülnünk, a döntő többsége megelőzhető lenne, ha gyermekeink, versenyzőink megfelelően elő lennének készítve bizonyos terhelések befogadására.

A nemzetközi -, és a most már sok éves hazai tapasztalat, amit a MASZ és a DAVID Gerincklinika közötti együttműködés eredményez, oda vezetett, hogy az újonnan felépített Sport XXI Alap Program foglalkoztatási rendszerébe már beiktattuk ezt lehetőséget.

A tanfolyam résztvevői

Ahogy erről az őszi, Dunaújvárosba tartott Szakmai Konferencián már beszélgettünk, a folyamat azzal kezdődött, hogy a gyógytornász szakmát megkérdeztük az együttműködési szándékról és mivel fogadókészséget mutattak, mostanra realizálódott,

hogy 28 gyógytornász elvégezte azt a két napos tanfolyamot, melynek során atlétika sportági és edzéselméleti ismereteket, sportos szemléletet és cél és feladat orientált gyakorlati anyagot adtunk át részükre.A tanfolyamot a Magyar Gyógytornászok Társasága  részéről Benkovics Edit, a MASZ részéről jómagam vezettük. ( A TRX alapképzés rejtelmeibe Pozsonyi Zsolt TRX mester avatta be a hallgatókat.)

A gyógytornászok mindegyike sportos háttérrel rendelkezik, a képeket megnézve volt atlétákat, sokszoros válogatott kosárlabdázót, sok-sok lelkes fiatalt láthatunk. A két nap alatt rengeteg új elméleti ismeretet szereztek, szorgalmasan végezték a gyakorlatokat annak érdekében, hogy saját testükön érezzék az sportág specifikus ízületek stabilizáló és a teljes testet felépítő gyakorlatok terheléseinek hatását.

gyogytornasz gyogytornasz

A tanfolyamot végzett gyógytornászok a második nap végén egy Tanúsítványt kaptak, melyet a MASZ és a Magyar Gyógytornászok Társasága közösen bocsájtott ki, mellyel felhatalmazza Őket az atlétika sportágban folytatható prevenciós, rehabilitációs és regenerációs tevékenység folytatására.

A MASZ elképzelése az, hogy a Sport XXI Programon belül egy alapot képez, melynek terhére a gyógytornászok foglalkoztathatók lesznek a szakosztályi munka alapképzésében és remélhetőleg a későbbiek folyamán egyre szélesebb körben. 

Azt javasoljuk, hogy ősztől, amikor megkezdődik a felkészülés, heti egy alkalommal, pl. szombat délelőttönként szakosztályi szinten tartsanak közös foglalkozást, melynek során megkezdik a preventív építkezést.

Benkovics Edit és Dornbach Ildikó

A mellékelt táblázatban olvasható a tanfolyamot végzett gyógytornászok névsora, lokalizációja és elérhetősége. Ebből látszik, hogy jelenleg 14 városban tudjuk elindítani az újfajta, közös munkát.

Kérem a szakosztályokat, hogy 2012. április 30-ig jelezzék számomra, ha élni szeretnének a lehetőséggel, annak érdekében, hogy a felmerülő igényeket felmérhessük és az előkészületeket megtehessük. Dornbach Ildikó MASZ Szakmai igazgató  

Gyógytornász szakemberek/ elérhetőség

gyogytornasz

gyogytornasz

gyogytornasz

gyogytornasz

foto: DI

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.