Körvonalazódnak a versenyszámok

Tájékoztató a Sport XXI. Alap Program versenyrendszerével kapcsolatos munkálatokrólmasz

 Azok, akik figyelemmel kísérik munkánkat, tudják, hogy már több ülésen túl vagyunk és két tesztversenyt is lebonyolítottunk. A két régiós tesztverseny a Terematlétika  és a Mezei futóverseny volt. 

Mindkettő jól sikerült, de azért voltak kisebb hibák, amelyek felülvizsgálatra szorulnak. Néhány észrevétel, amit segítségként a Kedves Kollégák  küldtek meg nekünk, hogy a versenysorozatot a lehető legjobban lebonyolítsuk le.

Ilyen észrevétel pl.:

- a különböző kiinduló helyzetekből induló gyerekek rajtváltó versenye, ahol a nyolc különböző indulási pozíció tette bonyolulttá a feladatot; -  magasugrásnál a megadott magasság túl alacsonynak tűnt, így emeltünk a magasságokon…! 

Továbbá megróttuk önmagunkat a Mezei futás miatt azért, mert hagytuk eltántorítani magunkat a kiírásunktól és engedtünk a nyomásnak. Így nem állt módunkban tesztelni a váltóverseny lebonyolítási formáját! 

Mi atléták gyakran ódzkodunk az újdonságoktól, de meggyőződésünk, hogy a gyermekek számára legalább olyan szórakoztató ez a lebonyolítási forma, mint a klasszikus tömegfutás. Röviden ennyi a tesztversenyekről.

Az április 25-i és május 2-i  Munkabizottság ülésen tovább tárgyaltuk a versenysorozat kiépítését! A tesztversenyek megbeszélése után elkezdtük a Pályaversenyt  kialakítani. A pályaversenynél meghatároztuk, hogy a kisebbeknél körforgásos -, a nagyobbaknál pedig hagyományos pályaverseny lebonyolítást alkalmazunk.

Jelenlegi elképzelésünk, hogy három versenyszámcsoportunk lesz (futás, ugrás, dobás és a váltó), amelyekből 1 főnek 2 eltérő versenyszámcsoportból 2 versenyszámot kell kiválasztania, melyben versenyezni fog, plusz a váltó!

Abban is könnyítést adtunk, hogy 8+2 fős lehet a csapat. A 2 fő a tartalék, akik ugyanúgy mint a többiek, megcsinálhatják az egyéni számokat. De a váltóban már csak 8 fő futhat. A testnevelő-edző dönthet el, hogy ki az a 8 fő és a végső eredményt is csak 8 fő egyéni eredménye fogja jelenteni!

Lassan a két korosztály versenyszámai is körvonalazódnak. Legelőször a nagyobbakét kezdtük kialakítani. Hasonló versenyszámokban gondolkodunk, mint amelyek a diákolimpián vannak, de a versenyszámok egyszerűbbek – könnyebbek - lesznek. Méghozzá azért, hogy a gyerekek minél jobban megtanulhassák a helyes technikákat!

A versenyszámok kialakításában segítségünkre vannak edzők, akik arra törekednek, hogy az egyes versenyszámokat a gyerekek minél jobban és egyszerűbben végrehajthassák. Ilyen versenyszámcsoportunk pl.: a dobások…!

Megbeszéléseink közben felismertünk egy korábban elkövetett hibát is. Azt, hogy a versenysorozat kezdetét szeptemberre módosítottuk, a tanítási évhez igazítva! Azonban rájöttünk arra, hogy ily módon pont beleesünk egy korosztályváltásba, ezért a sorozat az eredeti terveknek megfelelően, januártól decemberig fog tartani.

Annak érdekében, hogy ez az év ne maradjon ki, megkezdjük azért a versenysorozatot szeptembertől. Így ez az első, egy extra év lesz, amelybe a 2012. őszi három és a 2013. évi hét verseny kerül értékelésre.

Tehát az első évben – 2013. decemberében – 10 verseny alapján fogunk eredményt hirdetni. Majd 2014-től, elindul az 1 éves, 7 fordulóból álló rendszer.

A további feladatok, egyeztetése érdekében május vége felé ismét összeül a bizottság. Hamarosan tájékoztatjuk a kollégákat az újabb fejleményekről!  Éger Patrícia Program koordinátor

OB vidék-2009/ml

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.