Szakosztályok figyelmébe!

Sport XXI. Foglalkoztatási rendszer – Gyógytornász együttműködés  /   Elérhetőségek

figyelemIdén áprilisban adtuk hírül, hogy együttműködést kezdeményeztünk a Magyar Gyógytornász Társasággal annak érdekében, hogy a gyógytornász szakma sport orientált tudását nagyobb hatékonysággal hasznosíthassuk atlétikánkban.

Sajnos évek óta látjuk, hogy a sérülések hátterében döntően olyan deformitások és hiányok állnak, melyek megfelelő időben történő felismerésével a probléma kiküszöbölhető lenne és a sérülések nagy száma megelőzhető lenne. ( A legújabb amerikai / ACSM publikációk szerint ez az arány 70%.)

Ezért gondoltuk, hogy a legfiatalabb korosztállyal kezdjünk el egy új szemléletű foglalkoztatási rendszert. Idén márciusban 28 gyógytornász végezte el az általunk indított továbbképzést, melynek célja az volt, hogy a gyógytornászokat megtanítsuk „sportul gondolkodni”, megismertettük velük az atlétika sportág mozgásszerkezeteit, terhelési dinamikáit és funkcionális szükségleteit annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak a segítségünkre lenni.

Most eljött az idő, hogy az alapozó munkába bevonjuk Őket.

Javaslatunk az lenne, hogy legalább heti egy alkalommal, például szombat délelőttönként tartsanak a gyermekek számára 1 – 1,5 órás olyan közös foglalkozást, ahol azokat a speciális gyógytorna gyakorlatokat végzik, melyek a törzs és egyéb izületi stabilizáció, a neuro-muszkuláris rendszer és az izületi mozgáshatárok fejlesztését szolgálja.

Ezzel párhuzamosan megtörténne a gyermekek felmérése és az egyéni szükségletek szerinti specifikációk is beépítésre kerülhetnének.A programot javasoljuk októbertől – áprilisig a gyermekek edzésprogramjában megtartani. A mellékletben látható azon gyógytornászok listája, akik elvégezték az atlétikai képzést, velük lehet együttműködni.

Kérem a szakosztályokat, hogy  október 24-ig jelezzék számomra ( ildiko.dornbach@masz.hu , ill. 30 6387069 ), hogy ki és mely gyógytornász segítségét szeretné igénybe venni. Ezt követően szerződést kötünk az érintett személlyel és a munka máris megkezdődhet.  (di)  

Gyógytornászok / elérhetőségek

gyógytorna

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.