Szoknyás labda a dobókészség fejlesztéséért

A szoknyás labda/lgy„ A gyerekek nagyon szeretik ”    /    fotók   -   videók 

Napjainkban egyre kevesebbet tartózkodnak a szabadban a gyerekek és nagyon keveset dobnak, hajítanak. A 70- es 80- as években még gerelyhajító nagyhatalomnak számítottunk. Kulcsár Gergely, Németh Angéla, Németh Miklós, Paragi Ferenc, Boros Sándor és még sorolhatnám a világszínvonalú dobóinkat. Sajnos ma egyetlen nemzetközi élmezőnybe tartozó gerelyhajítónk sincs.

Már évek óta foglalkoztat a kérdés, hogy mivel lehetne vonzóbbá, érdekesebbé tenni a gyermekek számára a dobást, hajítást. Ugyan akkor ne jelentsen nagy költséget az óvodáknak, iskoláknak. Így jött létre a „szoknyás labda”.

Másfél hónapja kipróbálásra elküldtem Szekszárdra Mészáros Ibolya óvónőnek 8 db-t, Tiszaújvárosba Jakab István testnevelőnek 6 db-ot és miután pozitív volt a visszajelzésük, ezért egy hónapja tizennégyet elvittem Ferenczy Zsuzsa és Kőrös András testnevelőknek Budapestre.

Vélemények:Mészáros Ibolya óvónő:- Nagyon szeretnek a gyermekek a szoknyás labdával dobni, ilyenkor nagyon motiváltak testnevelési foglalkozásokon. Már nevük is van a különböző színű ruhákba „felöltöztetett” labdáknak.

Jakab István testnevelő tanár:- A gyerekek nagyon örültek ennek az eszköznek. Nagyon jó ötletnek tartom a hajító készség fejlesztésére, főleg alsó tagozatban. Volt olyan kislány, aki a kislabdát épp, hogy nem a saját lábára dobta, s a többiek kinevették. Mikor ezt a kezébe adta, az osztálytársak csodálkozására elsőre egész jól eldobta. Ha rajtam múlna, az alsó négy osztályban csak a szoknyás labdával engedném a hajítást oktatni.

Szoknyás labda/lgySzoknyás labda/lgy

Kőrös András testnevelő tanár:- A különböző színű szoknya miatt látványos, újszerűsége miatt a gyerekek nagyon szeretik. A téli időszakban és esőben, teremben tökéletes eszköz, a ruha kopása miatt a szabadban, betonon vagy salakon dobálásról még nincs tapasztalatom, de ez sem okozhat gondot, mert könnyű a szoknya cseréje.

Ferenczy Zsuzsanna testnevelő tanárnő:- Imádják a gyerekek a szoknyás labdát, még a nagy lányok is. Nem csak azért szeretik, mert könnyebb a hajítás technikáját elsajátítani, hanem míg a kislabda oktatását munkának veszik, addig a szoknyás labdával tartott testnevelésórát játéknak tekintik.

A mai gazdasági helyzetben, amikor az edzés-segédeszközökre nincs pénz, nagyon fontosnak tartom, hogy a szoknyás labdát kidobásra ítélt anyagok újrahasznosításából el lehet készíteni. Megpuhult teniszlabdát százával dobnak ki a szemétbe a klubok, elhasználódott mezek minden iskolában vannak, a gumiszervizben meg örülnek, ha a rossz belsőket elviszi valaki.

A szoknyás labdát minden testnevelő, edző és óvodapedagógus szíves figyelmébe ajánlom. Lengyák György     

Videók/LGy     .     Szoknyás labda/video

Tiszaújváros, testnevelés óra szoknyás labdával/ fotóalbum

Szoknyás labda készítés a nagykanizsai Bólyai iskolában / fotóalbum

Kislabdahajítás/ml

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.