Táplálkozás és emésztés a futóknál

Utcai verseny,rajt / f: sportélményA gyomorpanaszok „bűnösei” és megoldásai  /  Honlap

Így vagy úgy, mindenki szenved futás közben különböző gyomorpanaszoktól, legyen az egy éles fájdalom vagy egy váratlan késztetés egy mellékhelység azonnali felkutatására!

Szerencsére azért létezik gyógymód mindarra, ami „beteggé” teszi a futókat. Az alábbi pontok segítségével felismerhetőek a különböző emésztési problémák okozói, és a megelőzés fortélyai is! 

A „meglepő bűnösök”:

Emésztési problémák esetén bizony le kell mondaniuk a futóknak néhány kedvencükről! Lássuk, melyek is ezek a „meglepő bűnösök”:

Brokkoli, dinnye és bors:  E zöldségek és gyümölcsök gázképző, megemészthetetlen szénhidrátokat tartalmaznak, melyek fájdalmas puffadást okozhatnak futás közben. • Hozzáadott rostot tartalmazó ételek:  A hozzáadott rost a kenyérben, a tortilla-ban, a joghurtban, a kekszekben és egyéb élelmiszerekben, lehetséges következménye a székrekedés. • Fagylalt:  Ez az édes desszert különösen magas laktóztartalmú, és komoly gondokat okozhat az arra érzékeny emberek számára. • NSAID-ok:  Ezek az úgynevezett non-szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az Aspirin vagy az Ibuprofen irritálják a gyomrot, és extrém esetekben még bélvérzéshez is vezethetnek. • Energiaitalok:   Az energiaitalok magas szénhidráttartalma miatt a futás előtti vagy közbeni fogyasztásuk gyomorgörcshöz vezethetnek. • Koffein:  A koffein ingereli a bélszerveket, ezért tartózkodj az olyan koffeinforrásoktól, mint például a kávé és a tea!

Néhány tapasztalt probléma futás közben és után:

1. Éles gyomorfájdalom és böfögés futás közben2. Égető érzés a mellkasban futás alatt3. Túlzott gáztermelés és puffadás4. Túlzott gáztermelés, puffadás és esetenként hasmenés5. Futás közben hirtelen „ki kell menni”6. Futás után is sürgősen „ki kell menni”

A fenti pontok „bűnöseiről” és a megoldásokról a részletek   ITT olvashatók   ( hunrun.com alapján)

alt

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.