Box utca atlétikában is

Új lebonyolítási forma a fiatal gyaloglók érdekében

Az IAAF saját gyalogló bizottsága javaslatára úgy döntött, hogy a tagországaiban a 16 éven aluliak   részére megrendezésre kerülő nemzeti bajnokságok 2014 -től lehetőség szerint az újonnan kidolgozásra került "Box-utca" szabály (Pit Lane Rule)  rendelkezései szerint kerüljenek megrendezésesre. E módosítás célja, hogy a fiatalok versenyeiben lehetőség szerint minél jobban csökkenjen, esetleg meg is szűnjön a versenyből való kizárás, ami különösen a kezdő, fiatal versenyzőkben fejt ki demoralizáló hatást, sokszor eredményezi a gyaloglás korai abbahagyását.

A szabály lényege, hogy azzal a gyaloglóval, akire a verseny során harmadszor  adnak kiállítási javaslatot, ezt a körülményt vezető bírónak az eddigieknek megfelelően közölnie kell. Az eltérés az, hogy a versenyző  ettől nem kényszerül a verseny befejezésére, hanem az első adandó alkalommal köteles bemenni az erre a célra kijelölt Box utcába, ahol időbüntetést kell letöltenie. A büntetés mértéke 5 km-ig terjedő távon 60 mp, e fölött,10 km-ig terjedő távon 120 mp.

A büntetőidő letöltését követően a vezetőbíró lehetőséget biztosít a versenyzőnek a verseny folytatására. Ha ezután a versenyzőre újabb kiállítási javaslat érkezik olyan bírótól, aki korábban ilyet még nem adott le rá, őt a versenyből a vezető versenybíró haladéktalanul kizárja. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a gyalogló a negyedik kiállítási javaslatot is megkapja még azt megelőzően, hogy időbüntetését megkezdte volna.

Ha a versenyzőre a harmadik piros lap a verseny olyan késői szakaszában érkezik, hogy őt már nem lehet a büntető terület előtt megállítani, úgy az időbüntetést hozzá kell adni a pályán elért idejéhez. Nem változik az a szabály, hogy a vezető bíró a versenyzőt az utolsó 100 m-en kirívó szabálytalanság esetén egyedül is kiállíthatja.

Az időbüntetés technikai lebonyolítása úgy történik, hogy a pályán a célegyenesben, a 80 méteres rajthely környékén, az 5-7-es pályákon kerül egy büntető terület kialakításra, amelynek ki- és bejárata kb. 10 m szélességű, ahol egyszerre 5 versenyzőnek el kell férnie.

Ha a verseny országúton kerül lebonyolításra, a büntetőterületet hasonlóan kell kialakítani. A büntetés időtartama alatt bíráskodás nincs, a versenyző saját döntése, hogy áll, vagy mozog, de padra, székre nem ülhet, nem frissíthet és szivacsot sem használhat, külső segítséget sem vehet igénybe, azonban edzőjével kommunikálhat.

A Box utca szabály alkalmazásával megrendezett versenyeken a bírók száma az általános szabályok szerinti, de minden bíró mellett két büntető kártya gyűjtőnek kell állnia, hogy a piros lap a leggyorsabban eljuthasson a jegyzőhöz. A büntető területen egy hivatalos személynek és egy asszisztensnek kell ellátnia a szükséges feladatokat (be-és kiléptetés, a büntetőidő figyelemmel kísérése). Dr.Urbán Ákos írása    

IAAF értesítés

Dudince 2009/ml

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.