Új tanév előtt a Diákatlétika

Gondolatok az elmúlt és a következő idényről

Új tanév kezdődik a Diákatlétika versenyrendszerében is, amelynek részletes tudnivalói, a teendők rövidesen nyilvánosságra kerülnek. Az iskolás fiatalok versenyeivel kapcsolatosan néhány momentumra szeretném felhívni a figyelmet - kezdte összefoglaló gondolatait a diákatlétikáért évtizedek óta jelentős munkát végző Kovács Sándor nyugalmazott testnevelő tanár, aki az atlétikai szövetségben korábban up.szövetségi kapitányi tevékenységet is végzett. -   Lássuk az elmúlt tanév kiemelkedő mozzanatait.

Az országos döntők növekvő részvétel jegyében kerültek megrendezésre. Nem mellesleg az eredményes versenyzők felvételi plusz pontokat is szerezhettek. Az atlétika az érdeklődés előterébe került.

Ezt bizonyítja többek között, hogy egy döntőt megtisztelt jelenlétével az oktatási tárca egyik első embere, dr. Hoffmann Rózsa államtitkárasszony is. Ugyancsak több ízben vendége volt az eseményeknek a magyar atlétika jelenlegi első számú versenyzője, Pars Krisztián olimpiai bajnok is. Az országos döntők - egy kivételével - a Puskás Ferenc Stadionban kerültek megrendezésre.

Tovább erősödött a MASZ és MDSZ együttműködése és kapcsolata. Ez tette lehetővé azt az egyébként ritka eseményt is, hogy változtattak az előre elfogadott verseny időponton.Az V.-VI korcsoport döntőjének változtatása tette lehetővé, hogy az Ifjúsági Olimpia bakui selejtezőén résztvevő versenyzők is indulhattak a diákolimpiai döntőn. Így a kvalifikáció  korai időpontja ellenére komoly versenylehetőséghez juthattak, amely nagy segítség volt az eredményes szereplés érdekében.

Az V.-VI. Korcsoport országos döntő az elmúlt tanév óta Zsivótzky Gyula  nevét viseli. Így tiszteleg a múlt század legjobb atlétájának a diákatlétika, kifejezésre juttatva, hogy a kiválóversenyző félegyházi diákként ismerkedett meg a sportággal.

A  mezei bajnokság gödöllői rendezése közeledik a két évtizedes jubileumhoz! Végül említsük meg, teljessé lett az V.-VI. Korcsoport országos bajnoki programja. A  „nevezéses” versenyszámokban is külön versenyezhetett a két korcsoport.

Pars Krisztián a Diákolimpia megnyitóján/mdsz

Az új tanév kiírása néhány fontos változást tartalmaz.A II. korcsoport részére is megrendezésre kerül a mezei bajnokság. Így a verseny, mely eddig is a diákolimpiák legnagyobb tömegű eseménye volt, tovább emelkedik létszámában.A most őszi Csapatbajnokság a Puskás Ferenc Stadionban kerül megrendezésre. A hírek szerint valóban a sportág búcsúversenye lesz a híres létesítményben.

Nagy változást jelent, hogy megszűnik a pályabajnokságok budapesti egyeduralma.

Az V.-VI. korcsoport bajnokságát kivéve, Székesfehérváron, az ország legmodernebb atlétikai létesítményében kerül megrendezésre valamennyi országos pályabajnoki döntő.

Több évi szakmai és egyéb viták után, ezen túl a VI. korcsoportban három korosztály versenyez majd együtt/ l8-19-20 évesek. Ennek bevezetését többen ellenezték, az idei év igazolhatjahelyességét. Ezek az új tanév legfontosabb változásai.

Örömmel tapasztalom, hogy szűnni látszik az évek óta sokak által negatívan emlegetett kettős versenyzés. Az MDSZ új vezetése – gondolom - egyértelműen kiállt amellett, hogy a magyar sport utánpótlás-fejlesztése miatt a Diákolimpiai versenyekre szükség van.

Ha mást nem nézünk csak azt, hogy az eredményes versenyzők komoly propagandát jelenthetnek az ifjúság sportolása érdekében.

Az egész éves atlétikai program az MDSZ honlapján megtalálható. Azt javaslom a kollégáknak, elsősorban az szakosztályokban dolgozóknak, hogy tanulmányozzák, megelőzve az esetleges későbbi félreértéseket és vitákat. Kovács Sándor ny. testnevelő, versenybíró

Diákolimpia 2014/lengyák gy

foto: MDSZ, Lengyák Gy.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.