Az összetett versenyek az idei Világbajnokságon

A pekingi tízpróba és hétpróba elemzése és összehasonlítása az előző világbajnokságokkal

A mellékletben olvasható Zsivoczky-Pandel Attila, dr.Vágó Béla és Szalma László részletes szakmai elemzése a 2015. évi Atlétikai VB összetett versenyszámairól.

A magas szintű gyakorlati tapasztalotakkal is rendelkező szerzők fényképekkel, video betétekkel, táblázatokkal, a témához tartozó linkekkel elkészített értékeléséből néhány kiragadott sor az alábbiakban olvasható:

…A világbajnokság egyik legizgalmasabb  és legtöbbet közvetített versenyszáma, a tízpróba, méltó izgalmakat hozott. A „Királynő királya”, azaz Ashton Eaton világcsúcsa végig csak pár ponton múlott, ez tette olyan különlegesen érdekessé a versenyt. Tray Hardee  korai kiszállása nagy meglepetés volt, de a párharcot jól kiváltotta a világcsúcshoz hasonlított média közvetítés…

...Hétpróbában az idei VB első 12 versenyzőjének átlaga első ránézésre nem emelkedik ki az előző versenyek közül.  Erejét azonban mutatja, hogy még soha sem kellett ilyen magas pontszám a 9-12. helyezések eléréséhez.  Azonban ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy az egyik nagy esélyes - Katarina Johnson-Thompson - nem szerzett pontot távolugrásban, akkor azt kell látnunk, hogy a tízpróbához hasonlóan a hétpróba is jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi világbajnokságok alatt.

Nem is inkább a dobogós helyezések tekintetében, de egyre “sűrűbb” a mezőny és egyre nehezebb bekerülni a legjobb 12 versenyző közé. Látható, hogy a tízpróbával ellentétben sokkal kiegyensúlyozottabb volt a mezőny.  A győztes Jessica Ennis – Hill ugyan két számban is diadalmaskodni tudott (az első 12 versenyzőt figyelembe véve), de ugyan ezt el lehet mondani a 11. helyezett belga versenyzőről is.

Krizsán Xénia

A magyar versenyzők eredményei azt mutatják, hogy mindketten fantasztikusan szerepeltek.  Zsivoczky-Farkas Györgyi 6269 pontról javította egyéni csúcsát 6389 pontra és az előkelő 6. helyet szerezte meg.  Ináncsi Rita  1995-ös sikere óta ez a legjobb helyezés, amit magyar hétpróbázó világversenyen elért.

Krizsán Xénia is kitűnően szerepelt.  Egyéni csúcsaihoz nagyon közel teljesítve 6322 ponttal hétpróba egyéni csúcsot ért el és csak  kicsivel lemaradva a pontszerző helytől, kilencedikként fejezte be a versenyt...     

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.