Minden fejben dől el

Dr.Lénárt Ágota veszprémi előadása a gyakorlati sportpszichológiáról

A sorozat második előadása a nagy érdeklődésre számot tartó mentál-tréning fontosságának hangsúlyozásával kezdődött, amelynek technikai segítségével, sok ismétléssel, a szorongás szintje lejjebb szorítható. Ha több alkalommal újraéli a sportoló versenyhelyzetet, kitisztul a kép, és csökken a stressz. Dr. Lénárt Ágota a Gyakorlati sportpszichológia, alkalmazható módszerek (nemcsak a sportban) című előadása a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club , a Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézete és a Tálentum Centrum Alapítvány közös programsorozata keretében valósult meg a veszprémi Pannon Egyetemen.

A sportolók mentális felkészítése minden esetben állapotfelméréssel kezdődik. Legelőször orvosi szempontból vizsgálják meg a sportolót: vannak-e sérülések, betegségek, hiányállapotok, ezután következik a mozgatórendszer sport vonatkozású felmérése, a terhelésélettani, pszichológiai, dietetikai, módszertani, edzettségi állapot diagnosztizálása.

Dr_Lénárt_Ágota

A vizsgálatok során megismert információkból összeáll egy pillanatnyi állapot, ezután következhet a sportpszichológus munkája. Meg kell állapítani, hogy mennyi idő szükséges a mentális felkészítésre, általában 2-3 hónap szükséges a versenybe való beépítésre, és további 2-3 hónap a csúcsra járatásra, azonban sokszor nem áll rendelkezésre ennyi idő, ezért a folyamatokat le kell rövidíteni.

- A megmérettetés előtt a sportpszichológus elképzelteti, hogy mi fog történni a versenyen, a kezdeti nehézségek után megjelenik az érzés, hogy ez nem is olyan vészes, végül pedig eljut odáig a sportoló, hogy élvezi, ahogy képzeletben neki szurkolnak a nézők. Amire nincs szükség a versenyen, azt ki kell zárni, és hangsúlyozni kell, hogy én szabályozok mindent – érvelt Dr. Lénárt Ágota.

vedac konf

foto: szervezők

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.